Cum sa iti feresti copilul de microbi? Asa il inveti despre igiena! - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Cum sa iti feresti copilul de microbi? Asa il inveti despre igiena!

Sfatulparintilor » Preșcolari » Sănătate prescolari » Cum sa iti feresti copilul de microbi? Asa il inveti despre igiena!
Cum sa iti feresti copilul de microbi
Credit foto: Depositphotos.com

Cel mai simplu mod de a va proteja copilul de microbi este sa-i dati lectii de igiena. Daca reusiti sa-l faceti sa inteleaga cum microbii il pot imbolnavi, poate va fi mai usor sa-l convingeti sa se spele pe maini dupa ce foloseste olita sau pune mana la gura cand stranuta.

Este important sa le vorbiti copiilor despre legatura dintre microbi si boli.

Reamintiti-le de perioadele cand au fost raciti sau gripati si, odata ce si-au amintit de felul in care se simteau, spuneti-le ca microbii le-au facut asta. Incercati sa la explicati ce sunt microbii: ca nu se pot vedea decat la microscop si ca au diferite forme si marimi; si ca exista pe mainile noastre, pe haine si in mediul inconjurator. Ganditi-va, impreuna cu copilul dvs., care sunt locurile de unde ar putea lua diversi microbi (toaleta, bucatarie, locul de joaca, podeaua casei etc.). Spre exemplu, carucioarele pentru cumparaturi de la supermarket sunt mai murdare decat majoritatea toaletelor publice.

Ghid Sfatulparintilor.ro: 100 de expresii care fac rau copiilor, interzise unui parinte bun. Il poti cumpara de aici!

De ce?

Pentru ca, in timp ce toaletele sunt curatate si dezinfectate zilnic, carucioarele nu sunt spalate niciodate, fiind expuse, prin atingerea atator oameni, la bacteria E.Coli, particule de saliva, materii fecale, sperma sau secretii nazale.

 O data ce copilul a inteles ce sunt microbii si de unde ii poate lua, ar trebui sa inteleaga mai bine importanta spalarii pe maini (adica pe palme, degete, dosul palmei si incheietura) cu apa calda si sapun. Invatati-l ca spalatul pe maini este cea mai buna metoda de a lupta impotriva microbilor si a bolilor.

Iata un mic experiment care ii va atrage atentia copilului si-l va ajuta sa inteleaga mai bine poveste cu microbii. Aveti nevoie de trei boluri si trei pachetele de drojdie. Umpleti primul castronel cu apa fierbinte, al doilea – cu apa la temperatura camerei, iar al treilea – cu apa rece. Dizolvati drojdia si asteptati sa se activeze. Castronelul cu apa la temperatura camerei va produce cei mai multi microbi, prilej cu care ii veti explica copilului cum se dezvolta microbii in natura si cum acestia pot fi omorati cu apa cat mai calda si sapun.

sursa www.imidoresccopii.ro

foto: Depositphotos.com

Data articol: 07/05/2023