Cum iti dai seama ca ai deficiente de vitamina D
Pe langa faptul ca vitamina D te ajuta sa-ti pastrezi mintea in forma, ea contribuie si la mentinerea in forma a oaselor. Vitamina D nu este de sine statatoare. Chiar daca nivelul ei in organism este optim, ea functioneaza numai in colaborare cu alte minerale si vitamine precum magneziul, de exemplu.
Daca avem sau nu o deficienta de vitamina D in organism, cel mai simplu mod de a afla este un test de sange. Insa, iti poti da seama si urmarind anumite semne care se repeta frecvent.
Iata cateva exemple:
– raceli dese: un studiu publicat de Cambridge Journals releva faptul ca deficienta de vitamina D predispune copiii la boli respiratorii.
-slabirea muschilor: potrivit lui Michael F. Holick, un medic care si-a dedicat intreaga activitate cercetatrii vitaminei D, spune ca vitamina D contribuie la intarirea muschilor, iar o lipsa a ei in organism determina o slabire a muschilor si implicit functionarea defectuoasa a intregului aparat locomotor.
-psoriasis: un studiu publicat din PubMed din Marea Britanie a aratat ca vitamina D contribuie la tratarea psoriasisului.
Nu rata nici: Beneficiile vitaminei D. UIMITOR! Previne inclusiv autismul
Boli legate de lipsa vitaminei D
-boli la rinichi
Potrivit lui Holick, persoanele cu afectiuni la rinichi, in special cei care fac dializa, au o lipsa acuta de vitamina D si au nevoie de suplimente pentru a sprijini metabolizarea calciului in organism.
-diabet
Un studiu realizat in Finlanda a descoperit administrarea unei doze recomandate de vitamina D zilnic, in primul an de viata, reduce cu 80% riscul de a face diabet. La studiu au participat 10.366 de copii, iar studiul a durat peste 30 de ani.
– astm
Cercetatorii spun ca vitamina D reduce severitatea atacurilor de astm. In Japonia s-a constatat reducerea atacurilor de astm la copiii carora li s-a aplicat o doza zilnica de 1200 unitati de vitamina D.
-boli gingivale
Persoanele care sufera de boli gingivale au un nivel scazut de vitamina D si astfel nu se produc doua substante foarte importante care lupta impotriva bacteriilor din gura.
– boli cardiovasculare
La Harvard s-a efectuat un studiu printre asistentele medicale si s-a constatat ca femeile care aveau un nivel scazut de vitamina D aveau un risc crescut cu 67% sa aiba tensiunea arteriala mare.
-schizofrenie si depresie
Oamenii de stiinta spun ca exista o mare legatura intre aceste tulburari si deficienta de vitamina D. Este recomandat ca femeile gravide sa ia vitamina D pentru a preintampina aparitia unor tulburari neuronale la bebelusi.
– cancer
Cercetatorii de la Facultatea de medicina din cadrul Georgetown University au descoperit ca vitamina D reduce riscul de cancer la san. O expunere solara moderata reduce riscul dezvoltarii celulelor canceroase cu pana la 75%, in timp ce la unii pacienti care aveau deja cancer s-a observat o scadere cu pana la 50% a dezvoltarii celulelor canceroase. De asemenea, s-a constatat ca suplimentele de vitamina D ajuta la tinerea sub control a tesurilor canceroase in cazul cancerelor la san.
Te mai poate interesa si: Cum sa maresti aportul de vitamina D. 12 metode rapide
Imagine de silviarita de la Pixabay
Citeste continuarea: 1 2