Apa nu primeste aceeasi atentie in ultima vreme in discutiile despre viata si santate precum antioxidantii, ceaiul verde si ultimele regimuri de slabit, si totusi ea joaca un rol extrem important in viata si sanatatea organismului nostru. Corpul uman are in componenta sa 60% apa, si functionarea fiecarui sistem depinde de apa. Este atat de importanta pentru sanatatea pielii, a parului si a unghiilor, dar si la reglarea temperaturii corpului, a ritmului cardiac si a presiunii arteriale.
Multi oameni neglijeaza aceste aspecte si sufera de deshidratare.
#1: Poate fi inlocuita apa cu altceva?
Fructele sunt o sursa excelenta de apa. Pepenele rosu este 90% apa si este primul in aceasta lista, urmat de portocale, grepfruit, pepene galben. Legumele, desi nu au continut de apa la fel de mare ca si fructele, pot si ele sa fie o sursa buna de apa si nutrienti. Cele mai hidratante sunt castravetii, rosiile, salata, ardeiul gras.
In alimentatia ta sunt si alte surse de apa: iaurtul, laptele, supele si ciorbele bineinteles. Pe langa apa plata sau minerala, laptele este urmatoarea varianta foarte potrivita pentru a-ti potoli setea si a te energiza. Sucurile, chiar si cele light, nu au valoare nutritiva, dar si ele te pot hidrata. Alege insa sucuri naturale de fructe si nu carbogazoase.
Cafeaua si ceaiul conteaza si ele.
Desi pot avea efect diuretic, el nu poate depasi efectul hidtatant. Pe de alta parte, alcoolul este foarte deshidratant. Limiteaza consumul de alcool, iar cand bei alege o varianta cat mai scazuta in volum.
Apa ramane cea mai buna varianta pentru hidratarea corpului. Daca nu iti place apa chioara, stoarce cateva picaturi de lamaie in ea sau adaga alte astfel de arome naturale (menta, zmeura sau orice iti face placere) pentru a o face mai atractiva.
Citeste si: E clar, fara apa mori. Si totusi… cata apa trebuie sa bei pe zi pentru a fi sanatos?
#2: Cata apa ar trebui sa bei?
Parintii sunt sfatuiti sa isi invete copiii sa bea cat mai multa apa de-a lungul unei zile. Este recomandat sa bea apa inainte si in timpul activitatilor fizice. In timpul exercitiilor, copiii intre 9-12 ani trebuie sa consume 90-100 ml de apa la fiecare 20 de minute, iar adolescentii trebuie sa bea aproximativ un litru la fiecare ora. Cand faci miscare transpiri si astfel pierzi apa.
Vrei sa stii cum iti dai seama daca consumi destula apa pe zi? Un indicator bun este culoarea urinei si frecventa urinarilor. Daca te duci la toaleta la fiecare 2-4 ore si urina este cat mai putin colorata si mare ca volum, atunci inseamna ca esti bine hidratat. Este, deci, foarte usor sa iti monitorizezi hidratarea. Daca de la 8 dimineata pana la 4 dupa-amiaza ai fost o singura dat a la toaleta inseamna ca trebuie sa bei mai multa apa.
Nu rata nici: Tu stii cata apa trebuie sa bei? 6 mituri false despre hidratare
#3: Semne de deshidratare
Cum poti sa iti dai seama daca esti deshidratat? Daca te simti mereu obosit, irascibil, nervos sau ai o durere de cap este foarte probabil sa fii deshidratat. Cu mai putina apa, corpul si inima trebuie sa faca eforturi mai mari sa pompeze sangele.
Pentru a-ti regla hidratarea, fii atent de maine cata apa bei si cat de des. Tine cont cand ai baut ultima data si pastreaza mereu la indemana o sticluta de 500 ml cu apa. Ai grija o saptamana, doua sau o luna sa bei cat mai multa apa si pana la urma va deveni un reflex. Nu iti vei mai bate capul cu asta si vei fi mai sanatos.
Nu rata nici: Cat de periculoasa e apa pentru bebelusi?
Imagine de congerdesign de la Pixabay
Cum poate fiecare ZODIE sa atragă mai mulți BANI? Iată cel mai eficient mod!