Tu stii cata apa trebuie sa bei? 6 mituri false despre hidratare - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Tu stii cata apa trebuie sa bei? 6 mituri false despre hidratare

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Sanatate fizica si mentala » Tu stii cata apa trebuie sa bei? 6 mituri false despre hidratare
cata apa trebuie sa bei

Vremea din ultima perioada nu a fost foarte prietenoasa cu noi. Ce trebuie facut pe timp de canicula, cata apa trebuie sa bei, toate aceste intrebari au dat nastere si la mituri care iti pot pune in pericol sanatatea.

Iata 6 mituri false despre deshidratare.

Ar trebui sa bei cel putin opt pahare de apa pe zi

Fals

Nu exista nicio dovada care sa sustina aceasta teorie. Institutul de medicina recomanda ca barbatii sa bea 3,6 litri de apa zilnic, iar femeile 2,6 litri insa acest lucru include si apa din mancare si alte bauturi. Cei mai multi oameni se hidrateaza suficient cu o singura exceptie: daca petrec mult timp in soarele fierbinte sau fac miscare pentru o perioada lunga de timp.

Din alimente poti obtine aproape 50% din necesarul de apa

Fals

O persoana obisnuita primeste 20% din necesarul zilnic de apa din mancare. Un mar contine 84% apa. Bananele 74%. Broccoli 91%.

Nu pierzi apa daca nu faci sport

Fals

Zilnic pierzi 10 cesti sau chiar mai multe de apa doar traind: prin respiratie, transpiratie, urina etc. De obicei, lichidele pierdute sunt inlocuite prin alimentatia si bautura.

Esti deshidratat daca urina este incolora

Fals

O modalitate usoara pentru a monitoriza nivelul hidratarii este sa fii atent la culoarea urinei. Cu cat este mai inchisa la culoare cu atat esti mai putin hidratat. Bea suficiente lichide pentru ca urina sa aiba o culoare cat mai deschisa. Daca urina este clara sau pala sunt sanse sa fii hidratat.

O alta modalitate este sa fii atent la greutatea corpului (scazi in greutate pe masura ce pierzi apa) si la transpiratie (cu cat transpiri mai tare cu atat pierzi mai multa apa).

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 03/07/2022