Tulburari de somn mai comune decat ai crede. AI putea suferi chiar tu de una dintre ele - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Tulburari de somn mai comune decat ai crede. AI putea suferi chiar tu de una dintre ele

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Sanatate fizica si mentala » Tulburari de somn mai comune decat ai crede. AI putea suferi chiar tu de una dintre ele

Printre tulburarile de somn, cea mai cunoscuta este insomnia. Dar cate persoane stiu ca exista si altfel de tulburari de somn mai putin cunoscute, dar deopotriva de frecvente?!

Desi nu li se acorda o atentie suficient de mare in Romania, Occidentul este foarte preocupat de tulburarile de somn, iar motivul este simplu: cu cat esti mai obosit pentru ca nu ai dormit bine, cu atat nu functionezi cum trebuie in timpul zilei. Asa lucrezi mai ineficient la serviciu, deci faci o treaba proasta (sa zicem), asa te simti in stare sa iesi la o plimbare pe racoare seara, asa cresc tensiunile acasa si la serviciu caci o persoana obosita este exagerat de usor de scos din pepeni si tot asa apar accidente auto pe fond de somnolenta. Din toate aceste motive (si multe altele), trebuie sa acordam mai multa atentie tulburarilor de somn. Iata care sunt cele mai frecvente in randul populatiei, pe langa binecunoscuta insomnie.

“Betia somnului”

Medical, “betia somnului” este denumita trezire confuzionala. Aceasta tulburare in somn presupune trezirea persoanei intr-o stare de confuzie. Raspunde la telefon cand de fapt suna alarma, isi impinge partenerul in pat fara motiv, adoarme la loc si nu mai tine minte absolut nimic din ce a facut atunci cand s-a trezit initial. Desi poate parea doar o tulburare cel mult amuzanta, “betia somnului” / trezire confuzionala poate genera probleme in viata de zi cu zi. Persoanele care sufera de trezire confuzionala prezint o eficienta scazuta in timpul zilei in orice fac, sunt predispusi la episoade de depresie, la tulburare bipolara, la dependenta de diverse substante si chiar la un comportament violent.

 

Citeste continuarea pe lyla.ro

Cuvinte cheie: , ,
Data articol: 18/10/2016