Shop
Ultimele 100 de articole

Psiholog Miruna Stănculescu: Crăciunul… Prilej de stres sau de bucurie?

04 decembrie 2015, , Vizualizări:
stres sarbatori - sfatulparintilor.ro - pixabay_com

Dacă e să te iei după reclame, sărbătorile de iarnă sunt un prilej de bucurie, zâmbete și veselie. Ceea ce te face să te întrebi de unde apar toate fețele alea hăituite de prin mall-uri sau de prin blocajele în trafic din preajma sărbătorilor. Sau de unde apar disperații depășiți de pachetele pe care le cară în goană pe data de 24 decembrie, cu sulurile aferente de hârtie de cadou sub braț. Ori de unde apar mutrele silite care însoțesc discuțiile despre petrecerea sărbătorilor cu familia lărgită. Dincolo de povestea idilică din reclame, realitatea vieții de fiecare zi ne spune că sărbătorile de sfârșit de an înseamnă și lucruri mai puțin diafane, respectiv: mult mai multe cheltuieli, mult mai multă aglomerație, mult mai multe drumuri de făcut, mult mai multe discuții în contradictoriu în cuplu și toate pe fondul unui program mult mai încărcat la serviciu. Ce ar fi oare de făcut pentru a ne asigura un Crăciun mai puțin stresant?

 

Primul lucru de făcut este să aplici “regula celor 10 minute”. La începutul lui Decembrie, într-un week-end, alocă 1 oră (adică 10 minute pentru fiecare subiect) și scrie-ți undeva: (1) cât concediu de sărbători ai și ce ai deja planificat pentru ele; (2) ce persoane ai în vedere pentru lista de cadouri; (3) ce buget de cadouri aloci și care sunt cadourile la care te gândești; (4) ce se poate comanda on-line și ce necesită un drum la magazin; (5) care sunt zilele mai libere, în care poți aloca deja timp pentru cumpărături (fie ele on-line sau nu) ; (6) ce alte pregătiri/cumpărături mai ai în vedere (brad, decorațiuni, mâncare etc).

 

Al doilea lucru de făcut este să te ții de programul pe care ți-l faci, cu seriozitate. Poate crezi că planificarea te lipsește de romantismul ultimului moment… Totuși poate vrei să încerci și cum se simte satisfacția care rezultă din a nu trebui să găsești un loc de parcare la mall în ultima săptămână dinaintea Crăciunului sau relaxarea generată de sentimentul că alegi să mergi la cumpărături fără a fi obligat să ajungi “în seara asta” de spectrul copiilor cu lacrimile curgând șiroaie în fața bradului lipsit de cadouri. Sau să poți trăi pe deplin bucuria de a împacheta, în largul tău, cadourile fără să semeni cu un spiriduș isteric și băgat în priză care ar da orice ca hârtia de cadou să împacheteze singură.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Cuvinte cheie: , , ,

seo
Gradinita
Blossom Salon
Aboneaza-te
la Newsletter-ul zilnic
Primeste pe mail noutatile Sfatulparintilor.ro. Citeste politica de confidentialitate.