Trebuie sa te internezi in spital? Noi iti spunem la ce trebuie sa ai grija ca sa nu te alegi cu si mai multe probleme, infectii sau boli pe toata perioada sederii acolo. Cercetarile au aratat ca vara au loc cele mai nefericite intamplari in sectiile de chirurgie.
Iata cateva sfaturi oferite de chiar de medici siteului prevention.com, in cazul in care ajungi, totusi, sa te internezi in spital pe perioada verii, si nu numai.
E adevarat ca sfaturile se potrivesc mai bine tarilor mai civilizate cand vine vorba de sistemul sanitar sau spitalicesc, insa un om avizat face cat doi iar o parte din ele chiar ne pot fi de folos:
1. Daca ai cum, alege cu mare atentie spitalul la care urmeaza sa te internezi.
Infectiile spitalicesti omoara anual peste 31.000 de pacienti, numar care rivalizeaza cu victimele pe care le face cancerul de san in fiecare an – explica Peter Promovost, medic american. E mai bine sa previi decat sa ajungi sa te confrunti cu o atare situatie.
2. Informeaza-te in ceea ce priveste experienta medicului care te va trata.
Cu cat medicul respectiv a intreprins de mai multe ori interventia chirurgicala in cauza, cu atat mai bine pentru tine. Inseamna ca experienta si siguranta lui sunt suficiente pentru a te incredinta in mainile sale. Intereseaza-te si ce specializare chirurgicala are (chirurgie toracica, abdominala, etc), dar si cate esecuri a avut la activ cand a tratat acelasi tip de suferinta ca a ta (printre cunostinte, referinte pe net etc)
3. Daca nu e vorba de o urgenta, refuza sa te internezi vinerea sau in timpul weekendului.
Weekendurile, noptile si vacantele nu sunt cele mai bune momente pe care le poti alege ca sa te internezi. Echipa medicala poate fi obosita dupa o saptamana interaga de munca si, evident, mai putin concentrata. In weekend e si mai rau. S-a constatat ca erorile medicale sau decesele cresc cu 16% pe perioada de weekend. Rezultatele analizelor dureaza mult mai mult si scade capacitatea de concentrare pentru tot personalul spitalului.
4. Adu cu tine propriile recipiente pentru medicamentatie.
Medicii sugereaza sa ai la tine propriile recipiente cu numele tau scris pe ele si impartite conform dozelor care ti-au fost prescrise zi de zi. N-ar fi rau sa ai chiar si retetele aferente. Asta ar scuti multe eventuale confuzii.
5. Nu merge sa te internezi singur!
Si asa esti stresat si ingrijorat, pentru ca urmeaza sa treci printr-o interventie chirurgicala. Este important sa-i ai alaturi pe cei dragi, cum ar fi rudele sau prietenii tai. Inclusiv medicii prefera sa stie ca pacientul este inconjurat de catre cei dragi. “Este atat de important ca pacientul sa se simta iubit si ingrijit atunci cand se trezeste din operatie!” explica dr american Ralph Brindis. In plus, familia si prietenii reprezinta un “ochi de siguranta” in plus, atent mereu la ce se intampla cu pacientul, asa ca pot semnala din vreme eventualele erori medicale.
6. Discuta atat cat ti se permite de mult cu medicul tau
Chirurgul tau ar trebui sa stabileasca impreuna cu tine cateva intalniri prealabile inainte de operatie, in care sa discutati amanuntit despre interventie si ce presupune ea, sa-ti explice cu lux de amanunte procesul prin care urmeaza sa treaca corpul tau si care sunt pasii de recuperare. Este bine sa ceri detalii cat mai multe.
Citeste continuarea: 1 2
Urari de Sfantul Vasile. Mesaje de Sfantul Vasile. Spune-le prietenilor La multi ani!
Horoscopul REVELIONULUI. Ce promisiuni face UNIVERSUL în noaptea dintre ani ZODIILOR
Descoperă toate HOROSCOAPELE 2025 AICI! PREVIZIUNI pentru TOATE zodiile pe TOATE domeniile