Educatie pentru sanatate: 7 scuze care te imbolnavesc - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Educatie pentru sanatate: 7 scuze care te imbolnavesc

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Sanatate fizica si mentala » Educatie pentru sanatate: 7 scuze care te imbolnavesc

Oricine isi doreste sa fie sanatos tun. Tocmai de aceea educatia pentru sanatate poate face diferenta pe termen lung. Insa cu toate ca gasim solutiile optime, de cele mai multe ori gasim si scuze pentru a nu le aplica problemelor noastre. Asa ca educatia pentru sanatatea ta nu face doi bani daca nu este si pusa in practica. Iata cele mai frecvente scuze pe care fac inutila o educatie buna despre sanatate.

 

Educatie pentru sanatate #1. Urasc vegetalele

Solutia este simpla: da legumelor, fructelor sau cerealelor o forma cremoasa sau crocanta pentru a le manca.

Tine in frigider un bol cu cereale integrale la care sa apelezi atunci cand simti nevoia sa iei ceva in gura. Iar daca nu te dai in vant dupa fruncte, insa iti plac lichidele atunci cumpara-ti un storcator de fructe, astfel incat sa ai oricand la indemana suc proaspat cand vrei ceva de baut.

 

Educatie pentru sanatate #2. Nu ma pot abtine de la dulciuri

Solutia nu inseamna abstinenta totala: poti consuma ceva dulce, insa evita produsele cu un continut ridicat de zahar.

Gandeste-te ce efecte va avea consumul excesiv de zahar asupra glicemiei tale, mai ales daca provii dintr-o familie cu probleme de diabet. O alternativa sanatoasa pentru a-ti satisface nevoia de dulciuri este reprezentata de ciocolata neagra cu alune sau fructe confiate.  Pe langa faptul ca vei fi multumit ca ti-ai satisfacut nevoia de dulciuri, vei beneficia si de pe urma proteinelor si fibrelor din fructe si alune.

 

Educatie pentru sanatate #3. Nu am timp pentru exercitii fizice

Solutia: incepe cu doar cateva minute de miscare si treptat extinde perioada de timp.

Poate fi adevarat faptul ca nu poti sa aloci 40 de minute sportului, insa obtii aceleasi rezultate si daca faci 10 minute de miscare timp de 4 reprize pe zi. Uita de indemnurile potrivit carora trebuie sa petreci cel putin o ora in sala de fitness. Poti obtine o scadere a colesterolului si a tensiunii arteriale daca, de cateva ori pe saptamana, mergi rapid timp de 15 minute.

 

Educatie pentru sanatate #4. Intotdeauna intervine ceva

Solutia: fa-ti un plan de rezerva

In cazul in care ai un plan de rezerva in cazul in care nu poti ajunge la sala dintr-un motiv sau altul. Este recomandat sa ai mereu acasa un DVD cu exercitii sau o banda de alergat. In acelasi timp este bine sa schimbati cate ceva din programul zilnic de exercitii. O luna puteti alerga de unul singur, sau merge cu bicicleta si in luna cealalta mergeti la o sala unde sa faceti Pilates sau Tae bo.

 

Educatie pentru sanatate #5. Urasesc senzatia de transpiratie

Solutia: nu e trebuie sa transpiri prea mult.

Un incepator care transpira foarte mult facand exercitii atunci este semn clar ca se supra-antreneaza. In nici un caz nu va obtine rezultatele dorite. Ba mai mult, dupa cateva vizite la sala va renunta la sport: pentru ca „este prea greu si imi consuma toata energia”.

 

Educatie pentru sanatate # 6. Regret, insa exercitiile nu sunt amuzante

Solutia: gaseste o activitate care se protriveste cu personalitatea ta.

Un studiu realizat de  Universitatea din Florida a dezvaluit faptul ca daca gasesti cea mai potrivita rutina care sa se potriveasca temperamentului tau creste posibilitatea ca antrenamentul sa devina placut. Spre exemplu daca esti extrovertit vei fi fericit cu exercitiile de intensitate mare facute pe muzica (gen Zumba). In cazul in care esti o fire mai inchisa atunci cel mai bine ti se potrivesc exercitiile pe care sa le faci singur. In cazul in care iti place noul atunci este bine sa mergi la o sala de dans unde poti invata mereu exercitii noi.

 

Educatie pentru sanatate #7. La ce bun exercitiile? Oricum nu observ nici o imbunatatire

Solutia: nu uita de exercitiile care iti maresc forta.

Daca iti plac exercitiile cardio aunci vei observa primele rezultate abia dupa 4 luni. Insa daca lucrezi si cu greutatile atunci timpul este redus la jumatate. Pentru a maximiza rezultatele atunci lucreaza in majoritatea zilelor la intensitate maxima, nu te opri din antrenament si implica tot corpul. Genuflexiunile precum si fandarile cu greutati sunt excelente pentru corp si cu  rezultate spectaculoase dupa numai cateva saptamani.

Data articol: 16/12/2012