Despre osteoporoza: Tot ce trebuie sa stii despre “boala muta” - Pagina 2 din 4 - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Despre osteoporoza: Tot ce trebuie sa stii despre “boala muta”

 

Cauzele osteoporozei

Oasele au abilitatea de a se reconstrui de-a lungul vietii. Ele sunt construite din colagen, o proteina secretat de corp care da forma, si fosfat de calciu, un mineral care da tarie osului. Pe masura ce intaintam in varsta, oasele pierd mai mult din acesta consistenta, decat organismul nostru poate produce la loc. Cea mai mare schimbare se produce la femei, dupa 5-7 ani de la instalarea menopauzei.

 

 

Cine face osteoporoza?

Scaderea in densitate a oaselor este un efect natural al imbatranirii, insa nu toata lumea poate ajunge la o densitate atat de mica incat sa se poata vorbi despre osteoporoza. Totusi, cu cat esti mai in varsta, cu atat riscurile tale de a dezvolta osteoporoza cresc. Oasele femeilor sunt mai subtiri si, deci, mai predispuse bolii, insa si barbatii pot suferi de osteoporoza. Aproximativ 25% din cazurile de fracturi ale barbatilor de peste 50 de ani sunt din cauza osteoporozei. In plus, considerandu-se ca osteoporoza este o boala a femeii, barbatii nu-si prea fac teste de densitate osoasa.

Factori de risc pe care nu-i poti controla

La osteoporoza sunt predispuse femeile slabe. De asemenea, ereditatea si chiar apartenenta rasiala pot juca un rol important. Cercetatorii spun ca albii si asiaticii sunt mai predispusi la osteoporoza, desi s-au inregistrat cazuri si in randul populatiei de culoare si a hispanicilor. Unele boli precum diabetul de tip 1, artrita reumatoida, sindromul colonului iritabil sau alte dezechilibre hormonale pot contribui la scaderea densitatii osoase.

Citeste continuarea: 1 2 3 4

Cuvinte cheie:
Data articol: 08/05/2016