Alimentatia necorespunzatoare
Cum viata moderna este foarte agitata, este lesne de inteles ca multa lume apeleaza la alimente procesate, bauturi cofeinizate si la dulciuri. Mai grav este ca, din cauza solului, nici alimentele organice nu sunt atat de hranitoare. In plus, sa o recunoastem, cata lume mananca organic?
Pentru o buna functionare a hormonilor este nevoie atat de micronutrienti (minerale si vitamine), cat si de macronutrienti (proteine, graismi, carbohidrati).
Stres
Stresul poate fi generat de mai multe surse, de la mediul inconjurator sau relatia de cuplu, la o banala infectie la un dinte. Stresul cronic creste nivelul de cortizol, deci se va produce mai putin progesteron.
Perimenopauza
Perimenopauza este perioada de dinainte de menopauza in care functiile ovarelor incep sa intre in declin. Aceasta perioada poate dura si 10 ani timp in care femeile se pot simti foarte bine, iar menstruatiile sa fie regulate. Pentru alte femei, in schimb, aceasta perioada poate fi de-a dreptul tumultoasa. Totusi, declinul functiilor ovarelor este ceva natural, chiar si cu o dieta corespunzatoare si un nivel de stres scazut.
Te mai poate interesa si: Solutii pentru menstruatie neregulata, dereglari hormonale si alte simptome de premenopauza
Nasterea
Sarcina si nasterea opresc si ele, natural, ovulatia. Totusi, nivelul de progesteron si estrogen sunt si de 30-50 de ori mai mari decat in perioada nonsarcina. Dupa nastere, nivelul hormonilor scade brusc, favorizand aparitia depresiei. De asemenea, in timpul alaptarii, se elibereaza prolactina, un hormon care blocheaza ovulatia. Si, asa cum am mai spus, cand ovarele nu elibereaza ovare, nu se produce progesteron.
3 ZODII testate de UNIVERS în săptămâna 16-22 decembrie 2024
Faza lunii când te-ai născut. Cum se calculează și ce spune despre viața ta