Ceai de soc. Socul este una dintre cele mai utilizate plante medicinale din lume. In mod traditional, americani il foloseau pentru a trata infectiile, in timp ce vechii egipteni il foloseau pentru a-si imbunatati tenul si a vindeca arsurile pielii. Astazi, socul este cel mai adesea luat ca supliment pentru tratarea simptomelor de raceala si gripa. Cu toate acestea, boabele crude, scoarta si frunzele plantei sunt, de asemenea, cunoscute ca fiind otravitoare, cauzeaza probleme cu stomacul.
Socul este un gen de plante din grupa arbustilor, cu 20-30 de specii. Cea mai cunoscuta specie este socul negru. Acest copac este originar din Europa, desi este cultivat pe scara larga si in multe alte parti ale lumii.
Citeste si despre: Ceai de ceapa cu nuci. Cele mai bune ceaiuri pentru tuse!
Ceai de soc, in scopuri medicinale
Florile si frunzele de soc au fost utilizate pentru ameliorarea durerii, umflarea, inflamatia, pentru a stimula productia de urina si pentru a induce transpiratia. Coaja a fost utilizata ca diuretic, laxativ si pentru a induce varsaturi.
Boabele sau ceaiul de soc sunt utilizate pentru tratarea gripei, infectiilor, sciaticii, durerilor de cap, durerilor dentare, a inimii si a durerilor nervoase.
Studiile au aratat ca ceaiul de soc poate reduce nivelul grasimilor din sange si poate reduce colesterolul. In plus, s-a constatat ca o dieta bogata in flavonoizi reduce riscul bolilor de inima.
Ceaiul de soc poate creste secretia de insulina si poate imbunatati nivelul zaharului din sange.
Te mai poate interesa si: Ceai de ceapa. Beneficii si contraindicatii. Retete pentru imunitate, tuse si dureri
Efecte adverse ceai de soc. Unele sunt grave
Desi socul are multe beneficii, exista si unele pericole asociate consumului sau. Coaja, boabele necoapte si semintele contin cantitati mici de substante cunoscute sub numele de lectine, care pot provoca probleme stomacale daca se mananca prea mult.
In plus, planta de soc contine substante numite glicozide cianogene, care pot elibera cianura in anumite circumstante. Aceasta este o toxina gasita si in semintele de caise si migdale.
Nu rata nici: Ceai de anason, beneficii pentru sanatate
Imagine de RitaE de la Pixabay