Ce analize medicale TREBUIE sa faca barbatii regulat - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Ce analize medicale TREBUIE sa faca barbatii regulat

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Sanatate fizica si mentala » Ce analize medicale TREBUIE sa faca barbatii regulat
analize medicale - sfatulparintilor.ro - pixabay_com - medic-563425

Cel putin o singura data pe an trebuie facut un set complet de analize medicale, astfel incat sa va asigurati ca sanatatea voastra nu a suferit nici o modificare. Boli precum cancerul de colon, diabetul si chiar impotenta pot fi tratate eficient daca sunt depistate precoce.

Iata ce analize medicale TREBUIE sa faca barbatii regulat.

1. Testul de depistare a cancerului la prostata

Cancerul la prostata este, cel putin in Statele Unite, cea de-a doua cauza a deceselor in randul barbatilor, dupa cancerul de piele. Testele pot depista boala, chiar inainte de a aparea primele simptome, ceea ce face ca tratamentul sa fie eficace. Medicii urologi recomanda ca primul test de depistare a cancerului de prostata sa se faca dupa implinirea vastei de 40 de ani si chiar mai devreme daca in familie exista precedente.

Ghid cuvinte
Ghid digital. Descarci instant
100 de expresii care fac rau copiilor, interzise unui parinte bun
47 lei
Cumpara Descarca demo

2. Testul de depistare a cancerului testicular

Aceasta forma rara de cancer se dezvolta in zona glandelor reproductive. Ea poate aparea intre 20 si 54 de ani. De aceea este recomandat ca la fiecare vizita la medicul de familie sa solicitati si o trimitere pentru a face testul. Prezinta un risc major barbatii care au avut cazuri similare in familie sau care au avut probleme cu testiculele necoborate in scrot. Barbatii se pot controla si singuri si pot observa daca in scrot exista noduli tari sau moi sau daca testicului si-a schimbat forma sau marimea.

3. Colonoscopie

Barbatii au un risc crescut, fata de femei, de a dezvolta cancer colorectal. Cea mai buna modalitate de a preveni aceasta boala este depistarea polipilor de pe colon inainte de a deveni cancerigeni. Cel mai comun test de depistare a cancerului de colon este colonoscopia. Ea trebuie facuta regulat dupa depasirea varstei de 50 de ani si chiar mai devreme daca exista in familie precedent.

Te mai poate interesa: Top analize medicale de facut la orice varsta

4. Testul de cancer la piele

Societatea Americana de lupta impotriva cancerului si Academia Americana de Dermatologie recomanda ca fiecare barbat sa-si faca singur o examinare. Mai exact el trebuie sa verifice daca orice semn (pata, alunita, neg) de pe corpul sau isi modifica marimea, culoarea sau forma. La cea mai mica banuiala, el trebuie sa se duca la medicul dermatolog care il va supune la analize amanuntite. Barbatii in varsta sunt de doua ori mai predispusi sa dezvolte cancer de piele decat femeile de aceeasi varsta.

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 15/03/2021