Simptome boli de ochi: Cum sa recunosti unele probleme oculare - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Simptome boli de ochi: Cum sa recunosti unele probleme oculare

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Sanatate fizica si mentala » Simptome boli de ochi: Cum sa recunosti unele probleme oculare
Simptome boli de ochi

“Imi este la fel de drag precum lumina ochilor”, sau “Ochii sunt fereastra sufletului” sunt doar cateva exemple care ne demostreaza importanta pe care o dam ochilor nostri. Cu siguranta ca acesta este simtul cel mai apreciat de catre oameni. Cu toate acestea foarte multor persoane care au boli de ochi le este teama sa mearga la specialist. Se ingrozesc de ce le-ar putea spune acesta si prefera sa ignoreboala in speranta ca aceasta va disparea de la sine.

Bineinteles ca nu este cea mai potrivita abordare si, in nici un caz, nu este o optiune pe care s-o luati in calcul fie si pentru o secunda. Vedere neclara, acuitate vizuala scazuta noaptea sunt doar cateva dintre problemele pe care le pot dezvolta ochii si care pot fi deranjante, insa pot fi si semnele de inceput ale unor boli de ochi. Daca aveti si cea mai mica problema cu ochii mergeti de urgenta sa cereti sfatul unui specialist. Doar aceasta poate decide care sunt cele mai bune tratamente pentru fiecare problema in parte.

Simptome boli de ochi # 1: Daltonismul

Este o afectiune in care subiectii nu pot identifica anumite culori. Persoanele care sufera de daltonism nu pot distinge nuantele culorilor sau, foarte rar, nu pot deslusi nici o culoare. Majoritatea formelor de daltonism sunt ereditare, barbatii fiind mai frecvent afectati decat femeile. Aproximativ 10% dintre reprezentantii sexului tare sufera de daltonism.

Simptome boli de ochi # 2:Miopia

Este o deficienta a vederii care se manifesta prin imposibilitatea de a distinge clar obiectele situate la departare.

Printre cauzele acestei afectiuni se numara:

  • predispunere ereditara (unul dintre parinti, sau chiar amandoi au miopie);
  • efortul vizual excesiv la distanta mica, spre exemplu citire de aproape (fara odihna pentru ochi si la o iluminare insuficienta).

Printre simptome se numara imposibilitatea de a distinge clar obiectele aflate la distanta,dureri de cap si ameteala. Miopoia poate fi tratata prin purtarea ochelarilor cu dioptrii negative, lentilelor de contact sau sau chiar operatii.

Citeste si: Boli de ochi: 9 probleme oculare care iti pot afecta vederea

Boli de ochi # 3: Hipermetropia

Este o dereglare a vederii, iar persoana in cauza distinge greu obiectele amplasate in apropiere, desi nu are nici o problema cu obiectele aflate la distanta. Simtomele acestei afectiuni sunt greutatea de a citi, acuitate vizuala scazuta noaptea si dureri de cap. La fel ca si miopia poate fi tratata cu ochelari, lentilelor de contact, insa cu dioptrii pozitive. De asemenea, operatia reprezinta si ea o optiune.

Simptome boli de ochi # 4: Presbiopia

La fel cum ni se albeste parul odata cu inaintarea in varsta, problemele cu cititul sunt un semn al imbatranirii. Afectiunea se numeste presbiopie si inseamna pierderea treptata a capacitatii ochilor de a focaliza obiectele apropiate. Aceasta se dezvolta de obicei dupa varsta de 40 de ani si este un semn natural al imbatranirii. Poate fi corectata cu ochelari, lentile de contact sau pe cale chirurgicala.

Te mai poate interesa si: Cele mai intalnite boli de ochi la copii

Boli de ochi # 5: Astigmatismul

Astigmatismul este reprezentat de anomalia curburii corneei. Un ochi astigmat are cornee ovala, spre deosebire de ochiul normal a carui cornee este de forma rotunda. In acest caz, razele luminoase se focalizeaza in puncte diferite in fata sau in spatele retinei, ducand la deformarea imaginii. Se poate corecta usor prin lentile de contact, ochelari sau chiar prin interventii chirugicale. In afara vederii incetosate printre simptome se mai numara durerile de cap si ameteala.

Simptome boli de ochi # 6: Glaucomul

Glaucomul este o afectiune cronica a ochilor, care se manifesta prin cresterea presiunii intraoculare, afectarea nervului optic ceea ce duce la diminuarea vederii sau chiar orbire. Este posibil sa nu apara nici un simptom si sa va treziti intr-o zi ca nu mai vedeti. Tocmai de aceea trebuie sa mergeti regulat la specialist mai ales daca aveti in familei persoane care au dezvoltat aceasta boala. In cazul depistarii la timp si tratamentului corect, datorita metodelor moderne, la majoritatea bolnavilor de glaucom reusesc sa-si pastreze vederea.

Afla si alte probleme oculare aici.

Image by Kranich17 from Pixabay

Data articol: 17/05/2022