Cele mai intalnite boli de ochi la copii - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Cele mai intalnite boli de ochi la copii

Sfatulparintilor » Preșcolari » Sănătate prescolari » Cele mai intalnite boli de ochi la copii
boli de ochi la copii - sfatulparintilor.ro - pixabay_com - sleeping-1717576_1920
Credit foto: Image by robertofoto from Pixabay

Pentru fiecare dintre noi, viata de parinte este o adevarata provocare, zi de zi. Nu exista clipa in care sa nu ne ingrijoram pentru minunea care doarme linistita in patut si moment in care sa nu ne dorim sa facem mai mult, mai bine. Dupa cum deja stii, viata de parinte nu este numai lapte si miere si problemele pot sa apara cand te astepti mai putin.

Dintre acestea, afectiunile ochisorilor sunt extrem de deranjante si neplacute atat pentru copilas, cat si pentru parinte.

Cele mai multe afectiuni ale ochisorilor dispar foarte repede daca sunt tratate si trebuie luate in serios chiar de la primele semne. Trebuie sa stii ca infectiile oculare sunt contagioase, motiv pentru care este important ca puiutul tau sa foloseasca propriul lui prosopel atunci cand sufera din cauza unei astfel de probleme. Obisnuieste-l sa se speele pe maini si sa evite sa-si frece ochisorii pentru ca astfel infectia se poate agrava si extinde.

Ghid Sfatulparintilor.ro: 100 de expresii care fac rau copiilor, interzise unui parinte bun. Il poti cumpara de aici!

In continuare vei regasi cateva informatii referitare la cele mai comune afectiuni al ochisorilor.

1. Blefarita

Este o inflamatie a marginilor libere ale pleoapelor care apare, in general, la ambii ochi. Ca simptome vei observa pleoapele rosii, cu scume.

– Pentru a-l ajuta pe cel mic pot sa-i umezesti des pleoapele cu un tampon de vata, cu apa proaspata. Pentru linistea ta, contacteaza medicul care iti poate prescrie o crema calmanta pentru pleoape sau un uguent cu antibiotic.

2. Conjunctivita

Este o inflamatiei a conjuctivei oculare si a pleoapelor, care poate sa fie produsa de un virus sau de o bacterie. Simptomele acestei afectiuni sunt pleoapele lipite de puroi dimineata, ochisor congestionat, dureri oculare cu senzatia de nisip in ochi si secretie purulenta in timpul zilei.

– Daca si micutul tau sufera de conjuctivita, este important sa ii cureti ochisorii cu apa fiarta si racita apoi, utilizand tampoane de vata. Medicul poate sa-i prescrie micutului picaturi sau unguent cu antibiotic. Exista insa si conjunctivita virala care nu are nevoie de tratament, dar care poate dura mai multe saptamani.

Citeste si: Conjunctivita la copii! Ce trebuie sa stie parintii!

3. Urciorul (orgeletul)

Este o umflatura dureroasa, umpluta cu puroi, care poate aparea la nivelul pleoapei inferioare sau superioare. Urciorul este produs de o infectie bacteriana sau la baza unei gene. Exista urcioare care se usuca singure, dar majoritatea evolueaza si se sparg la o aproximativ o saptamana, moment in care dispare si durerea. Trebuie inteles faptul ca urciorul nu este o boala serioasa si ca poate fi tratat la domiciliu.

– Medicul trebuie consultat daca urciorul nu se amelioreaza dupa o saptamana de la aparitie. De asemenea, daca pleoapa micutului este umflata in intregine si pielea din jurul ochiului devine rosie este important sa mergi cu el la cabinetul medical.

Stim cat de dificila este viata in momentul in care micutul tau sufera de o problema care ii provoaca dureri. Insa tu trebuie sa-i fii alaturi si sa faci tot posibilul pentru ca infectia sa nu se extinda si ca micutul sa se simta mai bine. Explica-i de ce este nevoie sa-i cureti ochisorii si de ce trebuie sa aiba grija cand se atinge si lucrurile vor fi mai usoare.

Nu rata nici: Ochi lipiciosi la bebelus? Iata ce e de facut

Image by robertofoto from Pixabay

Data articol: 21/05/2023