Boli de ochi: 9 probleme oculare care iti pot afecta vederea - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Boli de ochi: 9 probleme oculare care iti pot afecta vederea

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Sanatate fizica si mentala » Boli de ochi: 9 probleme oculare care iti pot afecta vederea
Boli de ochi - sfatulparintilor.ro - pixabay_com

Vedere neclara, acuitate vizuala scazuta noaptea sunt doar cateva dintre problemele pe care le pot dezvolta ochii si care pot fi deranjante, insa pot fi si semnele de inceput ale unor boli de ochi. Daca aveti si cea mai mica problema cu ochii mergeti de urgenta sa cereti sfatul unui specialist. Doar aceasta poate decide care sunt cele mai bune tratamente pentru fiecare problema in parte.

Boli de ochi # 1: Macularea degenerativa

Aceasta boala afecteaza si apoi distruge partea centrala a retinei, facand foarte dificila citirea sau sofatul. Cu timpul, tesuturile maculare se distrug gradat, iar retina nu mai poate trimite catre creier imaginile corespunzatoare. Simptomele pot include incetosarea privirii in zona centrala, pete sau dungi miscatoare. Descoperirea precoce a bolii este foarte importanta incat macularea degenerativa duce la pierderea vederii. Cel mai afectate sunt persoanele peste 60 de ani, fumatorii, cei cu tensiune arteriala mare, obezii si persoanele care in istoricul familiei au avut probleme cu macularea degenerativa.

Boli de ochi # 2: Retinopatia diabetica

Diabetul de tip 1, ca si cel de tip 2, duc la pierderea partiala a acuitatii vizuale, iar in timp la orbire. Aceasta boala afecteaza vasele de sange de la nivelul retinei. Acestea fie se umfla, fie se sparg, iar sangele invadeaza retina. In unele cazuri, se pot forma noi vase de sange, insa acestea nu sunt in parametri optimi si fac mai mult rau decat bine. Acest fenomen poarta numele de retinopatie proliferativa. Retinopatia diabetica se poate trata cu o singura conditie: sa fie descoperita la timp! Daca aveti diabet trebuie sa mergeti cat mai des la control. Din pacate, odata instalate simptomele – vedere incetosata, pete, umbre sau chiar dureri – este posibil ca boala sa fie deja prea avansata pentru a fi remediata. Cea mai buna modalitate de a tine sub control aceasta boala este o glicemie in limitele normale.

Citeste si: Simptome boli de ochi: Cum sa recunosti unele probleme oculare

Boli de ochi #3: Conjunctivita

Conjunctivita este o inflamatie cauzata de un virus, bacterie, o substanta iritanta sau o alergie. Boala se manifesta prin roseata ochilor, senzatie de mancarime sau de arsura. Daca predomina senzatia de mancarime, probabil conjunctivita este cauzata de o alergie. In general, conjunctivitele sunt provocate de o infectie virala, deci nu necesita tratament cu antibiotic. Exista insa si conjunctivite bacteriene, care trebuie tratate cu picaturi de ochi antibiotice. Aceste ultime doua tipuri de boala sunt extrem de contagioase. Tocmai de aceea este nevoie de o igiena ireprosabila.

 

Boli de ochi # 4: Retinita pigmentara

Retinita pigmentara este o boala ereditara care se manifesta la inceput printr-o acuitate vizuala scazuta pe timp de noapte. Apoi, boala avanseaza, si duce treptat la pierderea vederii. De cele mai multe ori, persoanele care sufera de retinita pigmentara vad ca printr-un tub, restul imaginii nefiind focalizata. Un studiu recent avertizeaza ca supradozarea de vitamina A este principala cauza declansatoare a bolii. Tocmai de aceea, cercetatorii recomanda sa va consultati cu medicul de familie inainte de a va hotari sa luati complexe multivitaminice.

Boli de ochi #5: Pete si firicele

Va apar in privire pete incetosate sau firicele ca de praf plutitoare? De obicei sunt inofensive. Insa, daca apar dintr-o data si foarte multe, iar acest fenomen se petrece din ce in ce mai des, sau sunt urmate de niste flash-uri de lumina, ar trebui sa mergeti de urgenta la oftalmolog. Aceasta boala poate duce in timp la pete de alb si negru permanente in campul vizual sau la pierderea vederii periferice.

Nu rata nici: Cele mai intalnite boli de ochi la copii

Boli de ochi #6: Ambliopie (ochi lenes)

In perioada copilariei, cand vederea este redusa la un ochi, creierul il favorizeaza pe celalalt. Aceasta boala poate fi cauzata de aliniamentul incorect al ochilor (strabism, ochi incrucisati) sau vedere slaba la un ochi. Ambliopia poate fi remediata prin acoperirea ochiului sanatos, ceea ce va determina creierul sa “antreneze” ochiul bolnav. Daca nu este tratata corespunzator in perioada copilariei, ambliopia poate duce, la maturitate, la pierderea definitiva a vederii.

Boli de ochi #7: Un obiect strain in ochi

De fiecare data cand va intra ceva in ochi, NU va frecati. Foarte multe terminatii nervoase aflate imediat sub suprafata corneei pot fi afectate. Este indicat sa va spalati pe ochi cu apa calduta din abundenta. Daca obiectul nu a putut fi indepartat prin acest procedeu, megeti la cabinetul oftalmologic pentru un control. Medicul poate recomanda si un antibiotic care sa previna infectarea corneei.

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 04/05/2022