Multa lume confunda boala Alzheimer cu dementa. Care este diferenta totusi? Alzheimer-ul este o boala, in timp ce dementa este un grup de simptome printre care se numara si pierderea memoriei si a capacitatii de a face rationamente. Totusi, dementa nu este intotdeauna cauzata de boala Alzheimer. Si alte probleme medicale pot conduce la dementa.
Este adevarat ca odata cu inaintarea in varsta uneori incepi sa ai probleme de memorie, insa asta nu presupune nici dementa, nici boala Alzheimer.
Uneori cei dragi si in varsta din jurul nostru ne ingrijoreaza cu unele modificari de comportament pe masura ce imbatranesc. Si ne temem pentru ei sa nu aiba Alzheimer, o maladie specifica varstei a treia din ce in ce mai raspandita si mediatizata. Iar a duce la medic un parinte doar pentru ca ti s-a parut ca a uitat ce i-ai spus ieri, poate fi deseori o misiune imposibila.
Din pacate, Alzheimer-ul este deja instalat cu mult timp (uneori ani) inainte ca bolnavul sa fie diagnosticat de cadre medicale de specialitate. Intrucatul procesul degenerativ ireversibil al celulelor neuronale din creier specific la aceasta boala este deja declansat dar se petrece mai lent. Asa incat nu este evident din prima ca maladia este prezenta.
De cele mai multe ori, cineva e diagnosticat cu boala Alzheimer pentru ca celor dragi din anturajul lor li se pare ca ceva e in neregula cu comportamentul sau memoria bolnavului.
Iata care sunt principalele semne pe care boala Alzheimer le manifesta inca de la debutul ei. Daca identificati ca o persoana draga din jurul vostru are una sau mai multe din aceste simptome pe un interval de timp mai lung (cateva luni de zile) si este sub atentia voastra, este cazul sa va ridicati semne de intrebare si sa actionati, pentru binele tuturor:
Pierderea memoriei, primul semnal de alarma la boala Alzheimer
Amintirile vechi nu se pierd, insa oamenii care incep sa dezvolte boala Alzheimer nu-si mai amintesc lucruri petrecute recent. Cu totii mai uitam diverse evenimente sau date pe care ni le vom aminti mai devreme sau mai tarziu. Insa pentru cei care au Alzheimer aceste informatii sunt pierdute definitiv.
Repetitia, semn important timpuriu de boala Alzheimer
Persoanele care sufera de Alzheimer vor repeta la nesfarsit povesti, uneori folosindu-se exact de aceleasi cuvinte. Dupa cum vor pune exact aceleasi intrebari, chiar daca au primit raspuns la respectivele intrebari foarte curand.
Confuzia sau uitarea datelor calendaristice, semnal de alarma care indica instalarea bolii Alzheimer
In rutina vietii de zi cu zi, nu avem obiceiul de a rememora date calendaristice importante, cum sunt aniversarile, datele de nastere sau alte date ce sunt lesne de inteles ca le tii minte intotdeauna si nu ai cum sa le incurci sau, mai rau, sa le uiti. Unul din marile semnale de alarma apare atunci cand constati ca o persoana draga nu mai stie date importante: cand s-a nascut, data casatoriei, anul in care i s-a nascut primul copil, etc. Cand aveti suspiciuni asupra cuiva daca are sau nu un inceput de Alzheimer, faceti-i un test simplu cu privire la memoria acestor date. Daca le incurca sau nu le mai tine minte, ceea ce inainte era evident ca nu se punea problema de asa ceva, nu stati pe ganduri si luati masuri imediate.
Comportamentul ciudat poate fi pus pe seama Alzheimer-ului
Cu totii mai uitam unde ne-am pus cheile sau telefonul mobil. Dar cand pui periuta de dinti in frigider sau laptele in dulapul de la baie si esti convins ca e bine asa, ori dai semne ca iti e dificil sa aprinzi aragazul sau incurci frigiderul cu aragazul atat ca expresii cat si ca intrebuintare, e clar ca sunt probleme. Oameni care incep sa sufere de Alzheimer au un astfel de comportament ciudat care ii sperie pe cei din jurul lor.
Problemele de limbaj pot insemna boala Alzheimer
Ni se intampla de multe ori sa ne luptam cu pronuntia unui cuvant mai complicat sau neuzual. Insa pentru pentru persoanele cu debut de Alzheimer, chiar si cele mai simple cuvinte pot parea o povara. Acestora li se potriveste expresia „nu-si gaseste cuvintele”. In timp, vorbirea unei persoane bolnave de Alzheimer este foarte greu de urmarit.
Citeste continuarea: 1 2
Horoscop 2025. MUTĂRI astrale MAJORE! Previziuni astrologice complete pentru toate zodiile
Venus în Vărsător 7 decembrie 2024 – 2 ianuarie 2025. Cum se transformă prietenia și relațiile?