Boala Alzheimer: 8 semnale ca e momentul sa ne ingrijoram - Pagina 2 din 2 - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Boala Alzheimer: 8 semnale ca e momentul sa ne ingrijoram

boala alzheimer

Schimbarile de personalitate sunt frecvente la bolnavii de Alzheimer

Persoanele care sufera de aceasta boala au dese schimbari de comportament. Pot trece de la stari emotive la stari de furie, fara vreun motiv anume. Pot deveni foarte suspiciosi cu membrii familiei si foarte prietenosi cu strainii, de la postas la agentii de vanzari.

 

 

Confuzia si starile de dezorientare, ceva comun pentru persoanele cu boala Alzheimer

Persoanele care sufera de Alzheimer se pot rataci foarte usor in locuri care pana nu demult le erau mai mult decat familiare. Dupa cum se poate fi foarte greu sa gateasca sau sa se barbiereasca.

 

 

Dezinteresul pentru propria igiena este un alt semn de Alzheimer

Oameni care nu ieseau din casa fara sa fie pusi la patru ace dintr-o data sunt neglijenti cu aspectul lor, nu-si schimba hainele si nu se spala. Iata un semn mai mult decat evident, alaturi de celelalte de mai sus, ca boala Alzheimer si-a intrat in drepturi.

 

 

Daca observati in familia voastra vreunul din semnele mentionate mai sus, nu trebuie sa va culcati pe o ureche, sperand ca vi se pare. La oricare din semnalele de mai sus trebuie sa cereti sfatul medicului.

 

Nu exista un test care sa dea verdictul final de boala Alzheimer imediat ce un pacient suspect se prezinta la cabinet medical de specialitate.

 

Insa sunt o multitudine de examene medicale care vor putea conduce la un diagnostic corect – examen psihiatric, psihologic, teste de memorie, teste de logica, teste neurologice, examene de imagistica (tomografii computerizate, RMN etc.).

 

Este adevarat ca boala Alzheimer nu are leac, insa nu trebuie amanat controlul medical, pentru a nu primi cat mai tarziu posibilele vesti proaste. Mai mult, cu cat este depistata boala mai devreme, cu atat mai repede se incepe tratamentul. Chiar daca nu poate fi vindecat, Alzheimerul poate fi tinut sub control cu ajutorul medicamentelor, prelungindu-se speranta de viata a pacientului cu ani de zile, datorita medicamentatiei evoluate si puternice ce incetineste sau uneori stopeaza pe intervale lungi de timp degenerarea celulara, care in absenta doctoriilor evolueaza rapid.

 

Exista, de asemenea, si persoane care, desi sunt constiente de unele din simptomele si semnalele de mai sus pe care si le recunosc in propriul comportament si deci sunt constiente de riscul de a avea aceasta teribila maladie, nu vor sa fie duse la medic, pentru ca li se pare ca vor fi desconsiderate sau, mai rau, abandonate din pricina bolii. Daca va confruntati cu un asemenea caz in familie nu il ascultati si duceti-l la doctor cat mai repede. Este spre binele lui, dar mai ales al vostru. Pe masura ce evolueaza, boala Alzhemier afecteaza din toate punctele de vedere mai mult membrii familiei decat pe cel bolnav care se cufunda incet incet in propria-i uitare totala a lumii in care traieste.

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 11/01/2019