5 obiceiuri zilnice care te apropie mai repede de Alzheimer - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

5 obiceiuri zilnice care te apropie mai repede de Alzheimer

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Relaxare și wellness » 5 obiceiuri zilnice care te apropie mai repede de Alzheimer

V-ati imaginat vreodata batrani? E drept, unora li se pare o varsta foarte foarte indepartata, altii nici macar nu spera sa ajunga acolo. Dar ce-ati face daca niste obiceiuri din viata voastra, pe care acum le considerati normale, va fac sa imbatraniti inainte de vreme? Ati renunta la ele? Studii recente arata ca maladia Alzheimer, considerata mai mult boala bunicutilor, incepe sa se instaleze din ce in ce mai devreme.

 

Un exemplu mai mult decat elocvent este actrita Brooke Shields. Potrivit publicatiei National Enquirer, actrita in varsta de 47 de ani a dorit sa afle daca nu cumva sufera de aceeasi boala ca si mama ei, iar medicii i-au dat exact raspunsul pe care nu ar fi dorit sa-l auda. Creierul sau da semne ca maladia cumplita a inceput sa se instaleze. Brooke Shields a trecut la sfarsitul lunii octombrie printr-un moment extrem de dureros. Mama sa a murit, iar actrita a avut grija de ea pana in ultimul moment, asa ca este destul de constienta de efectele pe care le are aceasta boala.

Iata la ce obiceiuri ar trebui sa renuntati pentru a fi siguri ca nu veti avea de-a face cu maladia Alzheimer mai devreme decat va inchipuiti.

 

 

1. Dieta nesanatoasa

Nu mai e un secret pentru nimeni ca alimentatia sanatoasa, echilibrata, este calea catre o viata lunga si lipsita de boli. Studii in laborator efectuate de cercetatorii de la Universitatea din Carolina de Sud au constatat ca soarecii carora le fusese administrata o dieta bogata in grasimi saturate si colesterol reuseau mai greu sa se descurce prin labirinturi fata de „colegii” hraniti sanatos.

 

 

2. Tigari

Fumatorii prezinta un risc dublu de a dezvolta Alzheimer fata de persoanele care n-au acest viciu. De asemenea, fumatorilor le scade vertiginos memoria verbala incepand cu 43 de ani. Desi, potrivit unor studii recente, nicotina este benefica pe termen scurt memoriei si vitezei de reactie, pe termen lung efectul ei este devastator.

 

 

3. Noptile pierdute

Fie ca va place munca sau distractia, n-ar trebui sa renuntati la orele de somn pentru a va satisface aceste placeri. De exemplu, o persoana privata de somn timp de 24 de ore are grave probleme cu memoria vizuala. Este, de asemenea, importanta si calitatea somnului, nu numai durata acestuia.

 

 

4. Sedentarism

Exercitiile fizice nu antreneaza numai muschii, ci si memoria, pentru ca, prin miscare, se largeste hipocampusul, zona in care se formeaza memoriile la batranete. Studiile recente arata ca niciodata nu este prea tarziu sa renunti la sedentarism si sa ai o viata activa. Rezultatele se vor vedea imediat ce incepi.

 

 

5. Alcool

Abuzul de alcool transforma o persoana cu o memorie normala intr-una care parca n-ar avea creier. Chiar si paharele de vorba cu prietenii afecteaza memoria. Studiile efectuate in 2004 pe un grup de voluntari, testati in dimineata de dupa o iesire cu amicii si apoi periodic timp de cateva saptamani, arata ca desi se vedea cum alcoolemia scadea vertiginos, rezultatele testelor de memorie erau tot scazute. (Sursa: huffingtonpost.com)

Data articol: 31/05/2013