Exista atatea mituri despre arsuri la stomac care induc pe multi in eroare. De exemplu, arsurile la stomac nu sunt acelasi lucru cu indigestia sau cu refluxul gastroesofagian. Arsurile la stomac nu sunt o boala, ci , de obicei, sunt un simptom al unei boli sau probleme serioase de sanatate.
Este important sa intelegi cu adevarat ce inseamna arsurile la stomac, cauzele lor si care este tratamentul potrivit pentru tine. Iata adevarul despre cele mai comune idei gresite cu privire la arsurile gastrice.
Mitul 1: Arsurile la stomac nu sunt importante
Daca uneori dupa o masa copioasa sau alte excese alimentare ai arsuri, nu este un motiv grav de ingrijorare. Dar daca devine o lupta continua, arsurile gastrice pot semnaliza faptul ca ceva nu este in regula. Ai putea avea hernie hiatala (numita si hernie diafragmatica) – are loc patrunderea stomacului in torace prin hiatusul esofagian (orificiul esofagian al diafragmului) – ceea ce cauzeaza sau agraveaza arsurile. O alta posibilitate ar fi gastrita, ulcerul sau refluxul gastroesofagian. Acesta din urma poate afecta grav esofagul daca este netratat.
Mitul 2: Pot sa iau antiacide sau pansamente gastrice pentru a scapa de arsuri
Aceste medicamente nu par mare lucru, dar daca le iei in doza mare si ajungi sa termini o folie foarte repede este foarte probabil sa ai de fapt o problema grava pe care trebuie sa i-o aduci la cunostinta doctorului tau. Nu sunt bomboane si, ca orice medicament, pot aparea efecte secundare precum constipatie sau diaree. Poti sa cauzezi mai multe probleme luand in continuu antiacide care trateaza efectul si ascund boala.
Mitul 3: Arsurile la stomac sunt cauzate de mancarurile „rele” pe care le consum
Cauza arsurilor gastrice este de fapt sfincterul esofagian – muschiul din jurul bazei esofagului. Cand acest orificiu ce leaga esofagul de stomac nu se inchide complet, el permite acidului din stomac sa intre in esofag. Mancarea joaca bineinteles un rol critic in cazurile de arsuri gastrice si reflux esofagian si anumite alimente declanseaza aceste probleme. Dar principala problema este acest sfincter, iar alimentele pe care le consumi inrautatesc situatia.
Mitul 4: Trebuie sa indur aceste arsuri la stomac, nu am cum sa le opresc
Multi cred ca nu pot face nimic impotriva arsurilor gastrice si nu le pot opri aparitia. Aminteste-ti insa ca arsurile sunt un simptom, nu o boala in sinea lor. Daca ai arsuri persistente, adreseaza-te doctorului tau. El poate determina cu certitudine cauza, iti poate prescrie medicamentele potrivite si te poate sfatui ce schimbari sa aduci stilului tau de viata.
Mitul 5: Numai medicamentele pot sa imi trateze arsurile la stomac
Exista mai multe metode prin care poti sa iti tratezi arsurile. Desi medicamentele pot fi eficiente, cel mai sanatos si indicat lucru este sa iti schimbi alimentatia, orele de masa si marimea portiilor. Evita alimentele care te fac sa te simti rau si determina aparitia arsurilor, micsoreaza portiile de mancare si ia ultima masa cu mult timp inainte de culcare.
Arsurile gastrice sunt un simptom caruia trebuie sa ii dai atentie. Asculta-ti corpul si urmeaza sfatul doctorului daca arsurile persista. Schimbarile sanatoase aduse stilului tau de viata iti vor imbunatati sanatatea tractului digestiv dar si a sanatatii in general.
Imagine de Josch13 de la Pixabay
Horoscop 2025. MUTĂRI astrale MAJORE! Previziuni astrologice complete pentru toate zodiile
Venus în Vărsător 7 decembrie 2024 – 2 ianuarie 2025. Cum se transformă prietenia și relațiile?