Cu ce incepem cand vrem sa facem miscare - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Cu ce incepem cand vrem sa facem miscare

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Relaxare și wellness » Cu ce incepem cand vrem sa facem miscare
Cum sa arzi 100 calorii

Deci ne-am hotărât facem mişcare. Ne-am dat seama multitudinea de diete încercate de-a lungul anilor, regimurile, produsele şi combinaţiilemiraculoasepur şi simplu nu sunt eficiente. Sau, chiar dacă dau unele rezultate imediate, ele dispar curând după ce am încetat respectivul program şi parcă ne simţim condamnaţi sa ne întoarcem de fiecare dată de unde am plecat. Ce-i de făcut?

 

Păi răspunsul este foarte simplu: trebuie facem mişcare începem consumăm mai multă energie, ne accelerăm puţin metabolismul sau, cum zicea bunica, „ punem sângele în mişcare„.  Dacă reuşim ne schimbăm puţin câte puţin rutina zilnică, ne creştem treptat nivelul de activitate fizică, vom avea pe toate planurile de câştigat: fizic, mental, emoţional, chiar şi spiritual… Bun, dar la modul practic, ce-i de făcut?

 

Cele mai uşoare schimbări sunt cele care ne sunt cel mai la îndemână. Ce-ar fi, de exemplu, începem mergem mai mult pe jos? renunţăm ne mai urcăm în maşină cănd mergem în colţul străzii după pâine. Sau începem tundem singuri iarba şi trandafirii din curte. ducem pe jos copilul la grădiniţă şi la şcoală. Sau la acele ore de sport pe care am insistat le facă în plus faţă de cele de la şcoală. Iar dacă am reuşi cu această ocazie facem şi noi vreun sport alături de copilul nostru, jucăm ceva sau pur şi simplu ne hârjonim cu el în aer liber, am avea cu toţii atât de mult de câştigat!      

 

O spuneţi acest gen de activităti nu sunt suficiente.  Că sunt schimbări prea mici ca facă vreo diferenţă şi ar trebui alergăm cel puţin maratonul pentru a vedea vreo îmbunătăţire. Iar în epoca în care se recomandă minim 30 de minute de activitate fizică pe zi, cum am putea simţi ceva după numai atât? Ei bine, trebuie vă contrazic.  Ca vă convingeţi, vă provoc la un mic experiment: încercaţi mergeţi pe jos numai 3 zile la rând câte 10 minute şi spuneţi-mi cum vă simţiţi. Iar dacă nu remarcaţi nimic, nici vă mişcaţi mai uşor, nici respiraţi altfel şi nici acea umbră de optimism şi încredere care începe se strecoare, eu sunt dispus recunosc singura cale de a fi fericit în această viaţă este fii obez, mănânci zilnic un lighean de mâncare, 15 prajituri şi 3 ciocolate, înţepeneşti în faţa televizorului şi mori la 45 de ani stabilind un nou record al colesterolului!

 

Sigur o dată pornite, aceste mici schimbări ne vor trezi pofta mult-uitată de activitate fizică şi este probabil vrem mai mult. Atunci putem mergem la un jogging în parc, cu un prieten la tenis, sau ne facem un abonament la bazinul de înot, la aerobic sau la fitness.  Oricare din aceste opţiuni am alege, avem numai de câştigat. Dar cu cât activitatea pe care ne-o propunem este mai organizată, cu atât numai gândul de a merge la o „sală” poate ne dea fiori. Cum se vor uita ceilalţi la noi, cum ne vom descurca printre exerciţii, aparate şi maşinării?

 

Din nou, răspunsul meu este dezamăgitor de simplu: nu contează!  Nu este atât de important UNDE anume am ales mergem, CE anume preferăm facem, CAREexerciţii şi mişcări, cât este de important ajungem acolo! Aşa cum spunea cineva: „călătoria de 1000 de mile începe cu primul pas”. Cel mai greu este reuşim ne urnim. Chiar dacă nu avem nici cel mai mic chef, cel mai important este plecăm spre locul acela, fără ne gândim la ce anume vom face când ajungem. Căci, aşa cum pofta vine mâncând, ne vom convinge de faptul o dată ajunşi acolo, ne vom integra uşor şi sigur vom găsi ceva captivant de făcut, vom intra rapid „în joc” şi nici nu vom simţi cum zboară timpul. Iar când ne vom întoarce acasă, nici nu ne va veni credem eram cât pe ce ratăm o şedinţă aşa de reuşită! Sigur, asta până data viitoare, când o vom lua-o de la capăt…   

 

Autor:  Dan Sulica, asistent universitar UMF, Master of Science NY University  

Cuvinte cheie: , , , ,
Data articol: 24/10/2010