Shop
Ultimele 100 de articole

Stil de viaţă: Cum să trăieşti peste 100 de ani

15 februarie 2013, , Vizualizări:
obiceiuri care te ajuta sa traiesti mai mult - sfatulparintilor.ro - pixabay_com - people-2567915_1920

Mulţi tineri îi privesc cu admiraţie, întrebându-se ce stil de viaţă au dus astfel încât au atins centenarul. Genele contează într-o proporţie de 30% restul de 70% vin din stilul de viaţă. Chiar dacă nu există foarte multe studii ştiinţifice care să susţină că stilul de viaţă este determinant atunci când vorbim de centenar nu sunt cici devezi care să-l excludă. Cele mai multe persoane care au atins această vârstă venerabilă vorbesc despre evitarea cărnii roşii, diete sănătoase, evitarea ţigărilor, consum moderat de alcool, fără alimente procesate şi multă mişcare.

 

 

Diferite texte din antichitate evidenţiază legătura dintre o viaţă lungă şi un stil de viaţă sănătos. Interesant este faptul că dieta sănătoasă, vegetarianismul, mişcarea, mediţaia, disciplina, toate acestea împreună au un impact mai mic decât modul în care priveşti viaţa şi cum îţi tratezi semenii. Patanjali (150 I.Ch), un mare maestru yoga, în faimoasele sale aforisme, enumeră 10 condiţii esenţiale care pot ajuta pe oricine sa trăiască o viaţă lungă şi liniştită. Dincolo de orice postură yoga şi orice meditaţie, este bine ca viaţa să fie trăită în concordanţă cu cele 10 principii, nu neapărat, porunci. Iată cum ar trebui priveşti viaţa şi cum îţi tratezi semenii pentru a avea o viaţă lungă şi liniştită:

 

 

Stil de viaţă # 1: Adevărul

Adevărul te scapă de frică. Mark Twain a făcut următoarea remarcă: „Dacă spui adevărul nu trebuie să-ţi aminteşti nimic”.

 

 

Stil de viaţă # 2: Fără violenţă

Oricând de multe eforturi faci să rămâi într-o stare de spirit pozitivă nu uita că orice violenţă exprimată prin vorbire, acţiuni, gânduri fac ca eforturile tale să fi fost în zadar. Pur şi simplu îţi înrăutăţeşte starea de spirit.

 

 

Stil de viaţă # 3: Nu strânge mai mult decât ai nevoie

Se spune că este bine să fii un om strângător. Însă toate acele lucruri, creează dezordine, oricând de ordonat ai fi. Chiar ai nevoie de încă un gadget, încă o rochie, încă o pereche de pantofi, încă o maşină, încă o casă?

 

 

Stil de viaţă # 4: Nu fura

Toţi râvnesc la bunul altuia, în special când nu sunt mulţumiţi cu ale lor. Furtul nu înseamnă numai tâlhăria; să-i furi munca cuiva şi adulterul sunt tot forme ale furtului. Şi fiecare dintre acestea creează resentimente.

 

 

Stil de viaţă # 5: Fără sex ilicit

Dacă oamenii ar putea rămâne fideli, fie că este vorba despre o căsnicie sau o relaţie neoficializată, majoritatea problemelor şi-ar găsi rezolvare cu uşurinţă. În momentul în care eşti tentat de ideea de a călca strâmb, eşti mai degrabă atras de posibilitatea de a-ţi face bagajele şi să mergi mai departe decât să încerci să depui orice efort pentru ca relaţia voastră să meargă.

 

 

Stil de viaţă # 6: Puritate

Puritatea externă, puritatea corpului şi a mediului înconjurător şi puritatea internă, a vorbirii, acţiunilor, gândurilor ne fac umani. Şi cu cât devenim mai umani, cu atât mai divini suntem.

 

 

Stil de viaţă # 7: Mulţumire

Orice împotrivire dispare când cineva este mulţumit. Mulţumirea nu înseamnă că o persoană n-ar trebui să-şi dorească mai mult, ci să se bucure de ce are deja.

 

 

Stil de viaţă # 8: Autodisciplina

Există mult mai puţine griji legate de organizare atunci când în viaţa unei persoane se găseşte un anumit grad de disciplină. Lucrurile potrivite la locul potrivit, acţiunile potrivite la timpul potrivit, gândurile potrivite la persoana potrivită; aceasta este definiţia disciplinei.

 

 

Stil de viaţă # 9: Autodidact

Să fii un autodidact nu înseamnă doar să citeşti cărţi, ci şi să te analizezi pe tine însuţi. Te cunoşti bine? Ştii care sunt lucrurile care te plictisesc sau te scot din sărite? Introspecţia poate scoate la iveală lucrurile la care nu te-ai fi gândit vreodată. Când te cunoşti mai bine, îi vei înţelege şi pe ceilalţi mai bine.

 

 

Stil de viaţă # 10: Înţelegere

Ne pierdem înţelegerea atunci când nu mai facem distincţia dintre ce este bine şi ce este rău, ce este moral şi ce este imoral, ce este adevărat şi ce este fals şi facem lucruri pe care apoi le regretăm.

 

 

Liniştea sufletească nu se bazează niciodată pe ce avem sau nu avem. Dacă ar fi aşa cei mai bogaţi oameni ai lumi ar fi plini de linişte. Când ne bazăm fericirea pe scopuri şi acumulări, viaţa se transformă într-o luptă continuă. Moartea face parte din viaţă, este cealaltă faţă a vieţii. Mai importante chiar decât borna 100 din viaţă sunt fericirea, recunoştinţa şi compasiunea.

 

Cuvinte cheie:

seo
Gradinita
Blossom Salon
Aboneaza-te
la Newsletter-ul zilnic
Primeste pe mail noutatile Sfatulparintilor.ro. Citeste politica de confidentialitate.