Simptome stres. 15 semne care arata ca esti mai stresat decat crezi - Pagina 2 din 3 - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Simptome stres. 15 semne care arata ca esti mai stresat decat crezi

simptome stres - sfatulparintilor.ro - pixabay_com - woman-3351794_1920

Simptome stres # 6. Boli de piele

Stresul favorizeaza inflamatia care duce la eruptii acneice, psoriazis si alte afectiuni dermatologici. Specialistii recomanda in acest caz folosirea unei lotiuni cu acid salicilic sau cu peroxid de benzoil, care au un puternic efect antibacterian. Ca pielea sa nu se usuce prea tare, dupa lotiune da-te cu o crema hidratanta non-comedogena (care nu inchide porii). Daca tenul tau nu raspunde la tratament in cateva saptamani, du-te la doctor pentru un tratament mai agresiv.

La persoanele cu boli de piele cum ar fi dermatita, eczeme, psoriazis sau mancarime cronica a pielii stresul agraveaza aceste maladii, deoarece irita fibrele nervoase, ceea ce provoaca senzatia de mancarime. Mancarimea e in ea insasi o sursa de stres si astfel se ajunge la un cerc vicios.

7. Pofta de dulce

Nu da vina automat pe hormoni pentru pofta de ciocolata – e mult mai probabil ca stresul sa fie vinovat. Un studiu facut de Universitatea din Pennsylvaniape femei pre si post-menopauza a aratat ca pofta de ciocolata s-a redus foarte putin la grupul post-menopauza, deci cauza acestei pofte nu poate fi hormonala. Savantii spun ca, cel mai probabil, factorul declansator al acestei pofte de dulce este stresul.

8. Modificari de greutate

Poate ca te-ai aflat in situatia in care n-ai putut stabiliza greutatea corporala, indiferent de regimul alimentar si cel al exercitiilor fizice. Ba mai mult, in ciuda acestora, ai pus kilograme in plus. Toate acestea se pun pe seama productiei de cortizol. Cand o persoana are prea mult cortizol in organism, va manca mai multe grasimi si carbohidrati, corpul va produce mai putin testosteron, iar corpul va arde mai putine calorii. De aici surplusul de kilograme.

Cateodata, stresul si anxietatea duc la scaderea in greutate. Nivelul crescut de adrenalina din sange accelereaza metabolismul si incetineste excretia grasimilor.

9. Alergii mai neplacute ca de obicei

Intr-un experiment facut de expertii de la Universitatea Ohio, persoanele alergice supuse unui test care le-a provocat un stres puternic au suferit de simptome alergice mai multe si mai grave decat atunci cand li s-a dat o sarcina ne-stresanta. Hormonii de stres se pare ca stimuleaza productia de anticorpi IgE, care provoaca reactiile alergice.

Te mai poate interesa: 9 tehnici eficiente de combatere a stresului si de prevenire a cancerului

10. Dureri abdominale

Un studiu facut pe aproape 2000 de persoane a aratat ca cei mai stresati subiecti erau de trei ori mai predispusi la dureri abdominale decat subiectii mai relaxati.

Inca nu se stie exact care e legatura dintre aceste dureri si nivelul de stres, insa una din teorii sustine ca intestinele si creierul au cai nervoase comune, iar atunci cand mintea reactioneaza la stres, intestinele “prind” acelasi semnal. Din cauza acestei legaturi, invatand sa faci fata stresului cu ajutorul meditatiei, terapiei sau chiar cu ajutorul sportului poti reduce simtitor si problemele tractului digestiv. Insa daca suferi frecvent de dureri abdominale, du-te la doctor ca sa te asiguri ca nu ai alergii la anumite alimente, colon iritabil sau ulcer.

De asemenea un psiholog te poate ajuta sa determini daca nu cumva problema este de ordin psihic si nu fizic.

Citeste continuarea: 1 2 3

Data articol: 27/02/2022