Stii ca nu este bine sa bei cafea dupa ora 16:00. Stii ca n-ar trebui sa faci exercitii fizice inainte de culcare. Stii ca alcoolul iti poate da batai de cap cand vine vorba de somn. Si, desi nu mai faci aceste greseli, totusi, nu poti dormi cum trebuie.
Iata alte patru greseli, de care probabil nu stiai, care contribuie la tulburarea somnului mult dorit.
1. Nu mananci micul dejun
Te poti intreba ce legatura are masa de dimineata cu somnul de peste 12 ore? Ei bine, are, spune Robert Oexman, directorul Sleep to Live Institute din Joplin, Missouri. Micul dejun, pe care al trebui sa-l mananci in maximum o ora de cand te-ai trezit, iti ajuta ceasul biologic sa isi dea seama ca este o noua zi. De asemenea, micul dejun regleaza metabolismul. Mai mult, daca nu mananci, organismul “crede” ca este in pericol si incepe sa produca cortizol si adrenalina. Ambele contribuie la tulburarea somnului de noapte.
Sfat: Opteaza pentru un mic dejun bogat in proteine (si mai putini carbohidrati).
2. Te stresezi ca trebuie sa te trezesti de dimineata
Daca te duci la culcare cu gandul ca iar va trebui sa o iei de la capat maine dimineata, nu faci altceva decat sa-ti sporesti productia de cortizol si adrenalina din organism. Acesti hormoni isi vor face de cap, chiar daca reusesti sa dormi, pentru ca nu vei dormi la fel de profund. Adrenalina tine muschii in alerta si vei dormi, astfel, incordat. La randul sau, cortizolul ridica nivelul glicemiei, tinandu-ti creierul activ, in loc sa-l “adoarma”.
Sfat: Concentreaza-te inainte de culcare pe ceva pozitiv, care sa te linisteasca. Daca esti nevoit sa te trezesti mai devreme decat de obicei, imagineaza-ti toate lucrurile bune pe care vei reusi sa le faci. Da o nota pozitiva tuturor activitatilor pe care le ai de facut a doua zi.
3. Te crezi supererou
Este foarte tentant sa te crezi Superman si incerci sa te autoconvingi ca poti supravietui si daca dormi mai putin. Nu este deloc asa, spune Robert S. Rosenberg, director medical al Centrului pentru Tulburari de Somn din Arizona. Persoanele care sufera de Sindromul insuficientei de somn induse reusesc cumva sa “pacaleasca” creierul ca nu au nevoie de somn, cand, in realitate, organismul are mare nevoie de odihna. Daca nu mentii un orar de somn de aproximativ 7-9 ore zilnic, incepe sa se altereze ritmul circadian, si va fi foarte greu sa revii la programul normal de somn-veghe.
Sfat: Nu mai incerca sa fii supererou. Da-ti voie sa fii obosit si sa te culci linistit seara.
4. Esti la menstruatie
Desigur, ne referim la femei, si nu este vorba de o greseala in sine. Greseala consta in faptul ca nu dai foarte mare importanta transformarilor hormonale din perioada menstruatiei. Scaderea brusca de progesteron din organism din timpul menstruatiei (dar si din timpul premenopauzei si menopauzei) afecteaza abilitatea organismului de a-si regla temperatura. De asemenea, scaderea nivelului de estrogen face femeile mai vulnerabile la stres.
Sfat: Cere sfatul medicului cu privire la fluctuatiile hormonale si rearanjeaza-ti dormitorul. Schimba patura groasa sau pilota cu paturi mai subtiri pe care sa le asezi in straturi, mai multe sau mai putine, in functie de necesitati. De asemenea, imbraca-te in pijamale lejere, din fibre naturale, care sa permita corpului sa respire.