Stresul: blestemul cu care se confrunta omul modern. Cauza atat de multor afectiuni si a declansarii starilor de anxietate ori chiar depresie. La origine, insa, stresul te ajuta sa supravietuiesti: datorita lui erai mai puternic, mai rapid si aveai mai multe sanse sa ramai in viata cand diverse animale te vanau.
In prezent, insa stresul nu mai este de folos. Intr-o lume sigura, ti-ai putea spune, ce nevoie mai este ca organsimul sa se pregateasca sa faca fata unor conditii de viata si de moarte? Cu toate acestea stresul poate fi folosit in favoarea ta.
Iata cele mai importante lectii pe care le-ai putea invata despre stres:
-
Ai nevoie de povesti mai bune
De cate ori pe zi nu te-ai surprins exclamand „Sunt atat de stresat”. Vorbele pe care ti le tot repeti se transforma intr-o poveste, care sta la baza credintelor tale, a existentei tale. Cand este vorba despre stres, perceptiile tale conteaza foarte mult, iar povestile sunt chiar mai importante.
Povestile pe care ti le spui in legatura cu anxietatea din viata ta sunt contradictorii. Insa povestile false pe care ti le tot repeti pot crea probleme atat din punct de vedere fizic cat si psihologic. Spre exemplu s-ar putea ca ceea ce numesti „o situatie stresanta” ar putea fi la fel de bine privita ca „o sansa de a te dezvolta”.
Nu doar ca povestile false despre stres iti pot face un deserviciu, ci se si bat cap in cap cu ceea ce cercetarile stiintifice si intelepciunea milenara si intelegerea spirituala au descoperit legat de puterea adversitatii. „Rana este locul in care lumina intra in tine”, a scris poetul Rumi.
-
Trebuie sa inveti sa categorisesti stresul in: stres bun, stres toxic si stres tolerabil
Invata sa nu bagi tot stresul in aceeasi categorie toxica. Stresul ca otrava a vietii moderne este in povestea pe care oamenii si-o spun lor insisi in ultima jumatate de secol. Inainte era credinta ca ceea ce nu te omoara te face mai puternic.
Adevarul este ca stresul poate fi rau, insa numai daca este vorba despre stresul cronic, stresul toxic. Exista si stresul bun, care iti salveaza viata, care iti imbogateste viata: care te face sa conduci bine la viteza maxima o masina, sa tii un discurs memorabil, care te invata sa saruti mai bine, sa te recuperezi mai repede dupa o interventie chirurgicala etc. Si mai este si stresul tolerabil, care te ajuta sa inveti, sa te dezvolti sa evoluezi sa devii persoana care iti era menit sa devii.
-
Sunt doua modalitati prin care iti poti schimba perceptia despre stres
Prima este sa decizi sa vezi adversitatea ca pe o modalitate de crestere. Acest lucru te ajuta sa percepi diferit provocarile pe care altfel le-ai fi evitat, ai fi incercat sa rezisti la ele sau te-ar fi facut sa te plangi. Spre exemplu, atletii de top sunt dispusi sa intre in situatiile care le testeaza limitele. Ei invata sa accepte disconfortul in viata lor pentru a-si creste performantele.
A doua presupune perceperea stresului ca un avertisment timpuriu. Oprah Winfrey a declarat o data: „Cred ca Universul ne vorbeste, insa mai intai in soapta. Si daca nu esti atent la soapte, ridica tonul vocii”. Considera stresul drept o soapta si nu astepta ca lucrurile sa se inrautateasca pentru ca tu sa fii atent la ele.
Citeste continuarea: 1 2
Aceste DOUĂ ZODII respiră UȘURATE după ULTIMA SuperLună plină până în octombrie 2025
Lecția DIVINA pe care fiecare ZODIE trebuie să o ÎNVEȚE înainte de 2025