Cum sa te eliberezi de stresul acumulat in corp - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Cum sa te eliberezi de stresul acumulat in corp

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Relaxare și wellness » Cum sa te eliberezi de stresul acumulat in corp
cum sa - sfatulparintilor.ro - pixabay_com - metaphor-1209691_960_720

Petreci mult timp stand in fata computerului, in avion sau in automobil? In aceasta situatie muschii soldurilor ar putea fi intepeniti, ceea ce afecteaza abilitatea de a dansa si, mai rau, poate cauza stres si teama. Muschiul Psoas este un muschi lung aflat la nivelul fetei laterale a corpului, ultimei vertebre toracale şi pe primele patru vertebre lombare fiind cunoscut si sub numele „muschiul sufletului”.

Este unul dintre cei mai mari muschi din corp si se afla acolo unde sunt depozitate stresul ori trauma si poate, la propriu, influenta starea de spirit si modul in care privesti viata. In prezent se stie cat de mult frica poate inhiba abilitatea de a gandi clar din cauza perspectivei nesanatoase care te poate rani pe tine si tot ce se intampla in jurul tau. Tocmai de aceea, este acum important sa analizezi locul in care teama este depozitata in corp precum si cateva modalitati de a scapa din ea.

„In cazul oamenilor cele doua extremitati pot fi descrise drept Dragoste (+) si Teama (–). Dragostea alimenteaza dezvoltarea. In schimb, ura impiedica dezvoltarea”, spune doctorul Bruce Lipton.

 

 

Cum te face stresul usor de manipulat

Cand iti este frica poti fi manipulat usor. Specialistii in publicitate si politicienii au invatat cum sa profite de acest aspect bilologic al fiintei umane cunoscut si sub numele de creierul reptilian.

Din nefericire stilul de viata nelinistit (mental) combinat cu o activitate fizica scazuta (mult timp la birou, in masina, in avion) au ca efect inabilitatea organismului de a elimina stresul, motiv pentru care oamenii sunt bantuiti de ganduri pline de teama si de anxietate.

Creierul ”instinctiv” sau creierul limbic, numit si ”creierul reptilian” – este partea cea mai veche din creierul uman, este situat in spatele si catre baza capului, si este acea parte din creier in care isi au sediul comportamentele ”instinctive” sau animalice: foame, sete, sexualitate, supravietuire.

 

 

Unde este depozitat stresul?

Adesea, stresul se ascunde in cel mai mare muschi din corp, psoas. Acesta este folosit pentru echilibru si pentru reflexul lupta sau fugi. De fiecare data cand un om vede o amenintare (reala sau imaginara) creierul ii transmite corpului sa elibereze adrenalina.

Iar muschiul cel mai folosit in cazul raspunsului lupta sau fugi este psoas. Cand o persoana nu raspunde la acest mecanism atunci acest hormon ramane in corp, iar acest lucru poate determina multe probleme de sanatate inclusiv insomnie, sistem imunitar slabit, anxietate, tulburari de alimentatie, depresie si ramanerea intr-o stare de spirit incordata sau plina de teama.

„Pentru ca psoas este implicat atat de mult in reactiile fizice si emotionale de baza, un muschi incordat transmite neincetat corpului ca se afla in pericol si, in cele din urma, acest lucru are ca efect epuizarea glandelor suprarenale si a scaderii sistemului imunitar. Pe masura ce inveti sa privesti lumea fara aceasta tensiune cronica, constientizarea functiei muschiului psoas, va avea ca efect deschiderea usii catre o atentie mai sensibila la semnalele interioare ale corpului in ceea ce privesc siguranta si pericolul, iar acest lucru inseamna atingerea pacii interioare”, explica Liz Koch, autoarea volumului Psoas Book.

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 31/01/2018