8 beneficii ale iertarii asupra sanatatii mintale si fizice. N-ai fi crezut ca iertarea e asa de puternica!
Intr-o perioada plina de framantari economice, politice, financiare si asa mai departe, iertarea pare a fi doar un concept biblic si atat. Insa, mai multe cercetari asupra sanatatii umane au scos la iveala faptul ca actul iertarii ar trebuie inclus in viata zilnica a oamenilor intrucat are o multime de beneficii.
Iertarea este decizia prin care renunti constient la resentimente sau la dorinta de razbunare asupra unei entitati care, intr-un fel sau altul, te-ar ranit (indiferent ca respectivul merita sau nu iertarea ta), sustine un studiu realizat de catre Universitatea din California. Din fericire, iertarea poate fi cultivata si practicata prin diverse strategii inclusiv dezvoltarea empatiei, sau prin exprimarea adecvata a propriilor sentimente.
Iata cateva dintre beneficiile mentale si fizice pe care le vei experimenta prin iertare.
1. Iertarea neconditionata poate creste speranta de viata
Persoanele care practica iertarea conditionata, cu alte cuvinte numai dupa ce cel care le-a ranit isi cere iertare si promite sa nu mai repete asa, pot trai mai putin comparativ cu oamenii care iarta neconditionat.
Cercetatorii de la Luther College au explicat faptul ca scuzele pot declansa procesul iertarii, insa daca „Imi pare rau” este o conditie necesara pentru a se obtine iertarea „exista sansa ca acest cuvant sa nu fie spus astfel ca procesul nu este incheiat”.
„Acest lucru se intampla pentru ca nu toti cei care ranesc sunt de acord sa recunoasca ca au gresit, indiferent de apropierea fata de cel ofensat care nu are puterea sa ofere iertarea in aceste conditii”, sustin oamenii de stiinta.
2. Iertarea te scoate din starea de suparare
Atunci cand esti mereu suparat, te afli in dispozitia de lupta sau fugi, care poate avea ca efect negativ asupra tensiunii arteriale si a ritmului cardiac, potrivit Johns Hopkins Medicine. Insa atunci cand esti iertator, nivelul cortizonului (hormonul de stres) din organism scade, iar tu vei putea sa te linistesti si sa scapi de furie. Atunci cand esti nervos sau dezamagit aproape ca te simti ranit fizic, ceea ce nu este deloc bine pentru organismul tau pe termen lung. Iar neiertarea este asociata cu si mai multa furie, tristete si sentimentul ca nu nu exista deloc control in viata ta, sustine un studiu publicat in 2001, in revista Psychological Science. Oamenii care aleg sa fie suparati prezinta anumite efecte fizice: muschii faciali incordati, au o tensiune arteriala ridicata, ritmul cardiac mai rapid si transpira mai mult comparativ cu persoanele care au acordat iertarea.
Citeste si 10 lucruri pentru care nu trebuie sa ceri iertare
3. Iti imbunatateste sanatatea (inclusiv calitatea sommnului)
Potrivit unui studiu publicat in Journal of Behavioral Medicine iertarea este asociata cu o multime de beneficii pentru sanatate inclusiv un nivel al energie mai bun si o imbunatatire a calitatii somnului.
Beneficiile pentru sanatate ale iertarii deriva din abilitatea de a reduce efectele negative generate de sentimentele de furie, depresie si oboseala cronica. Odata acordata iertarea, victima scapa de ideile de razbunare si se simte mai putin ostila, enervata sau suparata atunci cand isi aminteste de experienta neplacuta, sustin cercetatorii de la Universitatea din Tennessee. Consecintele neiertarii duc cresterea nivelului de emotii negative din organism.
„Daca exista o legatura cauzala intre iertare si sanatate atunci reducerea furiei, anxietatii si depresiei pot explica modul in care iertarea opereaza asupra organismului”, au mai adaugat oamenii de stiinta.
4. Daca indrepti relatia cu o persoana te poti ierta mai usor pe tine insuti
Atunci cand tu ai nevoie sa fii iertat, cand ai o relatie buna cu persoana careia i-ai gresit ai sanse mai mari poti sa te ierti pe tine insuti, considera oamenii de stiinta de la Universitatea Baylor.
Concluziilor lor publicate in Journal of Positive Psychology. Participantii care au cerut iertare in fata celor carora le-au gresit, s-au iertat pe ei insisi mai usor dupa ce au procedat astfel. Cercetarea a aratat ca intr-o situatie ipotetica, atunci cand incerci sa indrepti relatia cu o persoana pe care ai ranit-o cresc sansele pentru a obtine autoiertarea.
„De multe ori este mai greu pentru cel care a gresit sa obtina autoiertarea, pentru ca are impresia ca merita sa se simta rau pentru ceea ce a facut. Iar una dintre modalitatile prin care iti dai permisiunea sa fii iertat este sa depui eforturi pentru a indrepta relatia cu cel caruia i-ai gresit”, sustine Thomas Carpenter, conducatorul studiului realizat de catre Baylor University’s College of Arts & Sciences.
Citeste continuarea: 1 2
RETROGRADUL lui MERCUR din 25 NOIEMBRIE poate AGITA aceste 3 ZODII
Lecția DIVINA pe care fiecare ZODIE trebuie să o ÎNVEȚE înainte de 2025