4 lucruri aparent inofensive care te stresează la maximum - Pagina 2 din 2 - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

4 lucruri aparent inofensive care te stresează la maximum

 

Luminiţele din dormitor pot fi stresante

După cum este aproape imposibil să găseşti o cameră complet liniştită în lumea modernă, este aproape la fel de greu să găseşti una complet întunecată. Este adevărat că stingi lumina când mergi la culcare, însă nu poţi închide toate luminile: iluminatul public pătrunde uşor prin perdele, ledul de la PC sau TV, lumina de veghe şi exemplele pot continua. Şi da, aceste luminiţe chiar cauzează probleme.

Cercetătorii de la State University din Ohio au descoperit că persoanele care au dormit având în cameră aceste luminiţe au prezentat semne de depresie spre deosebire de persoanele care s-au odihnit într-o cameră complet întunecată.

Motivul din spatele depresiei este lipsa de melatonină, hormonul care transmite corpului că este noapte şi se poate odihni în linişte. Melatonina este secretată doar atunci când nu există lumină deloc. Iar melatonina ajută şi la îmbunătăţirea stării de spirit.

Iar dacă ai nevoie de întuneric să dormi este logic că întunericul incomplet înseamnă o calitate a somnului mai slabă. Vei dormi, însă somnul nu va fi unul profund. Iar printre efectele acestui obicei se pot număra depresia, sistem imunitar scăzut, tensiune arterială ridicată etc.

 

 

 

Stresul este generat şi de smartphone-uri

Smartphone-ul este cu siguranţă obiectul anului 2012, aşa cum Ipod-ul a fost în 2000 şi cocaina în 1980. Toată lumea are un smartphone şi este uşor de înţeles de ce: îţi permite să-ţi citeşti mailul chiar dacă nu eşti la birou, ai mereu agenda cu tine şi, dacă ai nevoie de o informaţie, o poţi găsi imediat pe net. Este greu de crezut cum un astfel de gadget poate genera stres. Mai degrabă ar trebui să te scape de el.

Însă… ai simţi aşa numitul „vibraţia fantomă”? Apare atunci când simţi o notificare vibrantă a smartphone-ului tău, verifici şi vezi că nimic important nu s-a întâmplat. Iar acest lucru este un factor stresat. Ţi-ai luat acest telefon pentru a-ţi uşura viaţa la birou. Însă, toţii cunoscuţii tăi ştiu de achiziţia ta. Abilitatea ta de a fi conectat atunci când eşti în maşină, acasă, la o petrecere etc, nu este tratată ca un bonus. Acum prietenii tăi se aşteaptă să profiţi de smartphone şi să fii prezent virtual oricând. Iar cercetătorii au ajuns la concluzia că nivelul stresului creşte cu fiecare verificare a emailului şi a mess-ului. Şi chiar nu vrei să faci asta, dacă de exemplu eşti cu soţia la un picnic sau eşti la petrecerea copilului tău.

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 05/01/2014