Recunostinta inseamna aprecierea pentru binecuvantarile tale, lectiile vietii tale, provocarile, darurile si experientele pe care le intalnesti zi de zi. Mai mult decat a spune “multumesc” cand cineva iti face un favor sau a fi multumit pentru o viata buna lipsita de griji, recunostinta adevarata se intampla atunci cand admiti ca exista ceva dincolo de tine care face ca viata ta sa aiba sens.
Fiecare in parte simte de ce este importanta recunostinta in viata sa. Pentru un parinte insa, este parte din rolul sau, acela de a-si ghida copilul prin viata cu delicatete in timp ce vegheaza asupra lui sa stie cum sa recunoasca motivele de recunostinta din viata sa.
Atunci cand inveti un alt om sa fie recunoscator, in special un copil, sunt cateva moduri simple si practice de pus in aplicare, pentru exersarea zilnica a recunostintei.
1. Tu esti un model pentru copil
Vorbeste copilului despre ce inseamna pentru tine sa fii recunoscator dar mai ales arata-i cum, practica tu insuti. Arata-i ce inseamna sa aiba o atitudinea generala de recunostinta pentru ceea ce ii aduce viata ca experienta zi de zi. Fii un exemplu pentru el. Simplul fapt ca ii spui sa rosteasca “multumesc” nu inseamna in mod necesar si transmiterea acestei valori in sistemul sau propriu.
Citeste si: 14 motive sa iti arati recunostinta
2. Multumeste pentru absolut tot
Gaseste binecuvantarile si lectia din fiecare circumstanta a vietii. In spatele fiecarei probleme se ascunde un cadou pe care viata il are pentru tine si pe care, descoperindu-l, inveti, avansezi, evoluezi. Apoi, spune “multumesc” pentru ea. Poti face asta fie cu voce tare, fie in gand, fie intr-o rugaciune sau pur si simplu la modul general. Intotdeauna exista ceva pentru care poti fi recunoscator.
Uneori este vorba de a multumi pentru acoperisul deasupra capului, pentru mancarea cea de toate zilele, pentru apa, prieteni, familie sau pentru o noua zi de viata sau inca o respiratie. Practica recunostinta pe lucrurile simple si frumoase pentru care este usor sa multumesti: norocul, succesul, realizari minunate. Insa, nu uita sa multumesti si pentru ceea ce nu iti aduce asa de mare bucurie, cum ar fi greseli, provocari, esecuri, ghinioane sau schimbari de situatii. Fiecare in parte are rolul sau in crearea persoanei care este menit sa devii. Nu stii cum ar fi fost viata ta in afara acelei probleme pentru care, aparent, nu gasesti rostul de a multumi.
O data, o femeie bodoganea furioasa ca a pierdut avionul spre Brazilia din cauza unei certi aprinse cu sotul si ulterior unui blocaj in trafic spre aeroport. Calatoria aceea de afaceri era importanta pentru cariera ei. Insa, acea cursa s-a prabusit. Ce era initial motiv de suparare, a devenit pentru femeie motiv de vesnica recunostinta. Data viitoare cand cineva sau ceva te face sa te indoiesti de puterea destinului, gandeste-te inca o data si spune “multumesc” chiar daca nu stii de ce.
Citeste si: Rugaciune de multumire. Cele mai puternice rugaciuni de multumire. Spune-le zilnic!
3. Jurnal de recunostinta
Fa un jurnal de recunostinta dedicate gestului de a multumi. Ia un carnet si scrie efectiv de mana in fiecare zi in el. Oricat de practic este sa scrii la computer, este mult mai eficient pentru suflet sa scrii de mana. Scrisul de mana este special si personal si te conecteaza cu tine si cu energia ta interioara. Scrie in fiecare zi minim 3-5 motive de recunostinta. Poti varia, nu toate trebuie sa se adreseze divinitatii; poti multumi in jurnalul tau unui prieten care a facut ceva pentru tine, unui parinte, copilului tau care ti-a daruit clipe frumoase ieri in parc sau vecinului care ti-a dat o mana de ajutor la lift cand erai cu bratele prea incarcate de cumparaturi, de exemplu.
Multumeste cu gandul si cu scrisul oricarei persoane poti, oricat de mult.
Lasa copilul sa vada ca ai acest jurnal si provoaca-l si pe el sa iti zica motivele sale de recunostinta, iar cand poate scrie si intelege mai bine aceste lucruri, respectiv dupa 9 ani, invita-l sa aiba propriul jurnal de multumiri.
Citeste continuarea: 1 2
Urari de Craciun. 100 de mesaje de Craciun pentru iubit/iubita, familie si prieteni
HOROSCOPUL CRACIUNULUI 2024. Cum iti este CRACIUNUL in functie de ZODIE?
Ce inseamna cand versi cafeaua