Relatiile noastre au inceput sa mearga prost atunci cand cineva ne-a spus ca iubirea de sine este egoista, iar acest gand ni s-a intiparit adanc in subconstient. De atunci incolo, am inceput sa ne simtim vinovati daca ne iubeam pe noi insine, am incetat sa ne mai vedem ca prieteni ai propriului sine si am petrecut ore in sir judecandu-ne ca, probabil, egoismul nostru a fost sursa tuturor esecurilor in dragoste.
In realitate, specialistii sunt de parere ca lucrurile stau exact pe dos.
Daca stima de sine este scazuta, nu mai suntem multumiti de noi insine, iar aceasta nemultumire poate fi extrapolata si in cadrul relatiilor noastre. “Multi confunda iubirea de sine cu narcisismul, probabil pentru ca ni s-a tot repetat ca iubirea de sine este o forma de egoism, iar in dragoste este nevoie de altrusim. In realitate, egoismul vine de la faptul ca tinem intr-o relatie o persoana care are nevoie de iubire, cand noi stim ca nu ne putem iubi nici macar pe noi insine. Pentru a avea o relatie sanatoasa, trebuie mai intai sa invatam sa ne (re)acceptam pe noi insine – cu bune si cu rele, sa redevenim prietenii nostri care eram odinioara si sa vorbim deschis cu partenerul despre aceasta problema a noastra. Nu este nimic rusinos”, afirma Angela Nutu, unul dintre cei mai cunoscuti traineri din Romania pe probleme de cuplu si vicepresedintele Asociatiei Romane de Hipnoza.
Viata de cuplu: 8 ingrediente ale unei relatii reusite
In opinia specialistului, pentru a ne recapata stima de sine pierduta si pentru a invata sa ne iubim din nou pe noi insine, putem urma 3 pasi simpli:
Acceptare.
“In primul rand, trebuie sa ne dam seama ca, fiind fiinte umane, avem atat puncte slabe cat si puncte forte. Nu ne-am nascut Dumnezeu, deci vom face intotdeauna greseli. Ca toti ceilalti, vor fi intotdeauna lucruri in viata noastra de care sa nu fim mandri. La un moment dat, in vietile noastre, cu totii ezitam si esuam. Sa acceptam acest adevar universal este primul nostru pas. Ofera-ti pur si simplu permisiunea de a fi uman: sa ne recunoastem emotiile – inclusiv frica, tristetea sau anxietatea – duce la acceptare de sine. Respingerea lor duce in schimb la frustrare. Am putea practica meditatia mindfulness (in care doar observi lucrurile din jur, fara a le judeca) pentru a construi aceasta atitudine de acceptare”, afirma psihoterapeutul Angela Nutu.
Perfectionismul.
“In al doilea rand, trebuie sa stim ca este un exercitiu fara sens sa incercam sa ne construim pe noi insine ca persoane perfecte. Perfectionismul nu reuseste niciodata. Nu ne iese pentru ca nu se termina niciodata. Nu ne permite sa ne bucuram de… bucuria vreunei reusite. Stiati ca perfectionismul poate duce la amanare in luarea deciziilor, in mod curent? Asadar trebuie sa renuntam la ideea de perfectionism si sa ne indreptam spre lucruri realiste si realizabile. Un sfat simplu: Simplifica! Putem alege sa facem mai putine lucruri pentru a simti ca le facem mai bine. Concentreaza-te pe un singur lucru o data si elimina multitasking-ul”, declara Angela Nutu.
Dragostea nu e de ajuns! Ce sa le spui copiilor despre relatiile de cuplu
Autocompasiunea.
“In cel de-al treilea rand, trebuie sa invatam sa ne deschidem inima si sa ne permitem sa fim binevoitori cu propriul nostru sine. Trebuie sa invatam sa ne tratam cu compasiune, deoarece aceasta valoare inseamna sa fim binevoitori cu noi insine in fata situatiilor dificile si a esecurilor personale. In fapt, autocompasiunea inseamna sa-ti pese si sa te intelegi pe tine si pe ceilalti, sa nu te judeci sau sa te pedepsesti, nici sa ascunzi, dar nici sa fii deprimat cand te confrunti cu emotii neplacute. Cand vom imbratisa aceste 3 valori in vietile noastre, vom incepe sa realizam ca iubirea adevarata porneste de la iubirea de sine. Nu putem sa iubim pe cineva daca nici macar pe noi nu reusim sa ne iubim”, conchide Angela Nutu, vicepresedintele Asociatiei Romane de Hipnoza.
Angela Nutu este Psihoterapeut si unul dintre cei mai cunoscuti si bine pregatiti traineri din Romania, vicepresedinte al Asociatiei Romane de Hipnoza. Are experienta de peste 10 ani in domeniul comunicarii si al instruirii adultilor si de peste 15 ani in domeniul antreprenoriatului si al afacerilor. Membru Fondator al Asociatiei Romane de Coaching, Formator acreditat ANC, Trainer acreditat NLP, Trainer acreditat Metoda Centrum, Psihoterapeut.
Imagine de Gabriel Ferraz Ferraz de la Pixabay
Solstițiul de iarnă, 21 decembrie 2024. Va aduce minuni și magie odată cu el?
Cum stai cu BANII de Sărbători. Mesajul cărților de TAROT