Dragostea nu e de ajuns! Ce sa le spui copiilor despre relatiile de cuplu - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Dragostea nu e de ajuns! Ce sa le spui copiilor despre relatiile de cuplu

Sfatulparintilor » Preșcolari » Comportament și dezvoltare » Dragostea nu e de ajuns! Ce sa le spui copiilor despre relatiile de cuplu
Ce sa le spui copiilor despre relatiile de cuplu

Dragostea este fundatia pe care se construieste o relatie. Insa dragostea nu e de ajuns. Copiii ar trebui invatati de mici ce inseamna sa ai o relatie si ce responsabilitati implica aceasta cand esti adult. Astfel, cand vor ajunge la varsta adolescentei, inceputul sfarsitului copilariei si trecerea spre maturitate, vor fi mult mai constienti de aceste lucruri.

Iata 5 lucruri pe care le poti spune copiilor despre relatiile de cuplu.

1. Dragostea este doar inceputul

Dragostea este cea mai importanta parte a unei relatii de cuplu sanatoase. Insa nu e totul. Daca relatia ar fi o casa, dragostea ar fi fundatia. Cand ai o fundatie solida, orice este posibil. Insa, cand fundatia este slaba, oricat de bune ar fi caramizile, lemnul si acoperisul, casa se va prabusi mai devreme sau mai tarziu. Asa si o relatie se va prabusi sub propria greutate.

2. Construieste

Pastrand paralela cu o casa, atunci cand ai fundatia, nu poti face constructia fara un plan. Cum vrei tu sa arate casa, pe afara si prin interior. Planul tau este asemanator cu planul partenerului de cuplu. Intr-o relatie nu trebuie doar sa-ti placa aceleasi lucruri, ci si sa ai viziuni comune si compatibile in multe planuri cu partenerul.

3. Pas cu pas

O relatie se construieste pas cu pas. Daca este sarit unul sau relatia avanseaza prea rapid, se poate intampla ca aceasta sa se consume imediat. Este ca si cand te-ai sui intr-un copac inalt fara sa-ti iei masurile de precautie. O relatie nu e o intrecere. Ambii parteneri ar trebui sa aiba rabdare si sa isi construiasca relatia pas cu pas, caramida cu caramida: incredere, onestitate, integritate, actiune, comunicare, valori. Odata asezate aceste straturi, relatia va deveni o adevarata fortareata.

4. Adevarul gol golut

Oamenii mai fac greseli. Insa sunt si oameni care ranesc intentionat, cu scopul de a-l putea controla si manipula pe celalalt. Invata-ti copilul sa fie atent la astfel de comportamente. Atat din perspectiva de “victima”, cat si de “atacator”. Invata-ti copilul sa ierte. Oamenii raniti ranesc alti oameni, iar el poate stopa acest cerc vicios, avand la indemana puterea deciziei.

5. Cand e timpul sa renunte

Sunt momente cand constructia, solida sau nu, se poate darama. Cei doi parteneri au de ales, raman in continuare, strang resturile si reconstruiesc impreuna o alta varianta a relatiei lor sau, o ia fiecare pe drumuri separate si isi construiesc o alta viata. Ce varianta se alege depinde doar de cei doi parteneri.

Sursa: Familyshare.com

Imagine de Bessi de la Pixabay

Data articol: 02/09/2020