Cheia unui creier sanatos s-ar putea afla in farfuria ta. Cand este vorba de o dieta sanatoasa exista o multime de studii despre ce ar trebui sa mananci pentru orice obiectiv de sanatate ti-ai propune. Vrei sa-ti protejezi inima? Exista o dieta pentru asta. Vrei sa reduci riscul de diabet, sa scapi de grasimea de pe burta ori sa-ti cresti nivelul energetic? Doctorii stiu si in aceste cazuri ce alimente sa-ti recomande. Exista si un plan alimentar care sa te ajute sa tii pe loc afectiunea Alzheimer? Bineinteles ca da, in prezent au aparut noi modalitati de combinare a dietei mediteranene si abordarea dietetica pentru a stopa hipertensiunea. Se numeste dieta MIND si s-a demonstrat ca persoanele care o adopta reduc cu pana la 53% riscul de Alzheimer. Chiar si urmarea sa sporadica scade riscul cu pana la 35%. Iata, mai jos, alimentele care fac parte din dieta MIND.
- Legumele cu frunze verzi
Orice plan alimentar sanatos se bazeaza in proportie mare pe legume. In dieta MIND un rol important il joaca legumele cu frunze verzi. Si nu intamplator: doua studii importante la care au participat persoane in varsta au demonstrat ca un consum mai mare de doua portii de legume pe zi este asociat cu o incetinire a declinului cognitiv (cel mai puternic efect il au legumele cu frunze verzi). Participantii dintr-un studiu care mancau mai mult de doua portii zilnice de legume aveau o functionare a creierului echivalenta cu a persoanelor cu cinci ani mai tinere. Legumele cu frunze verzi contin, in general, mai multa vitamina E (iar nutrientul este un puternic antioxidant ce ajuta la mentinerea sanatatii neuronilor) decat alte legume. Pentru un surplus de sanatate adauga ulei de masline in salata. Grasimile sale sanatoase imbunatatesc absorbtia de vitamina E.
- Fructele de padure
Daca iti place sa adaugi fructe in cereale ori iaurt opteaza pentru afine si capsuni – sunt cele mai bune. Un studiu la care au participat peste 16.000 de femei cu varste peste 70 de ani a relevat faptul ca cel putin o portie de afine ori doua de capsuni pe saptamana intarzie imbatranirea cognitiva cu pana la doi ani si jumatate comparativ cu cea a persoanelor care consuma mai putin din oricare dintre aceste doua tipuri de fructe. Efectul antiimbatranire poate fi atribuit antocianinei care potejeaza neuronii aflati in regiunile creierului responsabile cu invatarea si memoria.
Horoscop 2025. MUTĂRI astrale MAJORE! Previziuni astrologice complete pentru toate zodiile
Venus în Vărsător 7 decembrie 2024 – 2 ianuarie 2025. Cum se transformă prietenia și relațiile?