Sari peste micul dejun? Iata ce se intampla in creier daca o faci
Micul dejun imbunatateste performanta la scoala si la serviciu. Cand mananci micul dejun, se activeaza energia stocata pe timpul noptii si iti incepi ziua cu rezervorul plin de energie. A-ti trimite copilul la gradinita sau la scoala fara mic dejun sau a pleca tu la serviciu in acest fel este similar cu a incerca sa folosesti un aparat electric fara sa il bagi in priza.
Daca nu ii alimentezi copilului rezerva de energie inca de la prima ora, pana la pranz el va trebui sa ia energie din propriile sale depozite. In aceasta situatie, hormonii stresului necesari sa mobilizeze aceasta energie depozitata vor genera copilului tau iritatie si oboseala. In plus, ii va scadea copilului capacitatea de a invata sau a se comporta bine. Daca vrei ca puiul tau sa isi inceapa ziua debordand de energie in loc sa se tarasca ostenit spre scoala, asigura-te ca ii oferi un start nutritiv substantial.
NU mananci micul dejun? Afla ce pierzi pentru sanatatea ta
Cu cat este mai echilibrat micul dejun, cu atat sunt mai echilibrate functiiile creierului.
De ce este important micul dejun
Daca deseori esti grabita dimineata si consideri ca nu iti ramane timp pentru micul dejun, poate informatiile de jos – rezultate in urma studiilor prezentate de echipa de medici de la drSears.com – te vor ajuta sa intelegi mai bine necesitatea acestei mese de start:
- Cei ce mananca micul dejun obtin note mai mari, sunt mai atenti, participa mai mult la discutiile din clasa si se descurca mai bine in situatiile complexe decat cei care sar peste micul dejun.
- Copiii care sar peste micul dejun au tendinta ca toata ziua sa manance dezordonat, sa prefere junk-food-ul, mancarea mai putin nutritiva. Ei simt nevoia unei gustari bazate pe zahar pentru ca nu au suficienta energie pana la ora pranzului, fiind cu rezervorul gol de energie.
- Performanta la scoala este afectata atat de faptul ca mananca sau nu micul dejun, dar si de CE mananca. Copiii care mananca o combinatie de proteine si carbohidrati sunt mai atenti si mai performanti decat cei ce mananca ori prea multe proteine ori prea multi carbohidrati. Un mic dejun cu multi carbohidrati si putine proteine genereaza mai degraba o stare de sedare decat de inviorare si stimulare a creierului copilului peste zi.
- Copiii care mananca dimineata produse cu mult calciu (lactate, de exemplu) se comporta mult mai bine si au randament mult mai mare la scoala.
- Stressul diminetii creste nivelul hormonului de stress din sange. In consecinta, pentru a restabili echilibrul emotional, creierul poate emite in restul zilei semnale percepute de organism drept „pofta de dulce”, de produse cu zahar.
- Daca vrei sa ai un copil cu o atitudine calma peste zi, ofera-i un mic dejun sanatos.
- Micul dejun seteaza tendinta de alimentare de peste zi. Cand un copil sare peste micul dejun din lipsa de timp sau ca sa nu consume acele calorii, paradoxal, se seteaza sa manance dezordonat si chiar sa manance in restul zilei mai mult decat ii e necesar.
Asadar, un mic dejun ideal contine o combinatie echilibrata de carbohidrati complecsi si de proteine. Gandeste-te la cereale, la lactate si la fructe.
Iata cateva exemple de mic dejun echilibrat:
- cereale, iaurt si un mar
- oua jumari, paine prajita (nu alba), suc de portocale
- omleta cu legume, o briosa cu cereale integrale, iaurt cu fructe din casa
- chec din faina integrala cu iaurt, lapte
clatite (cu faina integrala) cu fructe, lapte
- paine prajita cu gem de fructe, suc de portocale sau lapte
- branza cu continut redus de grasime, unsa pe paine prajita, cu un fruct alaturi
- crema slaba de branza unsa pe paine integrala prajita, suc de portocale
- unt de arahide si felii de banane puse pe o briosa, lapte
- un shake de fructe, cu nuci sau migdale si cereale integrale
Bineinteles ca pe copil il influenteaza nu neaparat ce spui cat ce mananci. Daca tu, ca parinte, te respecti cu un mic dejun sanatos, vei fi un model pentru copilul tau si astfel toata familia isi va porni ziua cu un start nutritional important.
Ce sa nu mananci la micul dejun. 7 alimente pe care sa nu le pui vreodata pe farfurie
Ce se intampla in creier daca nu mananci micul dejun
Daca ai obiceiul sa sari peste micul dejun, ar fi bine sa renunti la el. Cercetatorii de la MRC Clinical Science Centre, de la Imperial College London, au descoperit faptul ca persoanele care nu mananca micul dejun sufera modificari la nivel cerebral si au tendinta de a manca mai nesanatos la urmatoarea masa.
In cadrul studiului au fost scanate creierele mai multor persoane care obisnuiesc sa sara peste micul dejun, pentru a descoperi de ce se ingrasa.
“Atunci cand nu mancau micul dejun, voluntarii aveau tendinta de a manca cu 20% mai mult decat atunci cand nu sareau peste masa de dimineata”, a declarat Tony Goldstone, coordonatorul studiului. Scanarea creierului a semnalat modificarea activitatii in zona cortexului orbitofrontal (situata deasupra ochilor). In special ca raspuns la alimente bogate in calorii. “Credem ca acest lucru are legatura cu stimulii placerii si cu senzatia de recompensare dupa o perioada de infometare. Cu cat iti place mancarea pe care o consumi, cu atat mai activ devine cortexul orbitofrontal. Care cere mai mult. In momentul in care voluntarii isi inchipuiau ca mancarea nu este gustoasa, activitatea din cortexul orbitofrontal scadea”, explica Goldstone.
Descoperirea cercetatorilor de la Imperial College London poate constitui un punct de plecare in curele de slabire. Inlocuind senzatia de placere cu un sentiment negativ pentru anumite alimente, se poate diminua activitatea cortexului orbitofrontal care stimuleaza organismul sa manance alimente bogate in calorii. In acest fel se reduce numarul de calorii consumate.
Imagine de -Rita-👩🍳 und 📷 mit ❤ de la Pixabay
3 ZODII atrag NOROCUL și SUCCESUL de acum și până pe 17 noiembrie 2024
5 ZODII cu horoscoape PUTERNICE la finalul săptămânii
Cea mai NOROCOASĂ zi a lunii NOIEMBRRIE 2024 pentru fiecare ZODIE CHINEZEASCĂ