Retete de prajituri #11: Galuste cu caise
Ingrediente Galuste cu caise
10-12 caise
4-5 cartofi mari (1kg)
faina cat cuprinde (~300 gr)
1 ou
un praf de sare
3 lingura nuca pisata
6 linguri pesmet
3 linguri zahar
Mod de preparare Galuste cu caise
Spalam caisele. Le curatam de coaja, le scoatem samburii, apoi le asezam pe o farfurie si le presara putin zahar.
Intr-o cratita punem pesmetul si nuca macinata si lasam sa se rumeneasca putin. Tragem dupa foc si adaugam zaharul.
Punem pe foc apa cu sare.
Cartofii se fierb ,se curata de coaja si se lasa putin la scurs. Se piseaza cu furculita (sau mixerul), adaugam oul, apoi faina si framantam bine. Aluatul nu trebuie sa fie foarte tare. Lucram repede cu aluatul pentru a nu se inmuia. Se rup bucati din aluat (de marimea unui ou mare), se intind in palma, apoi se pune caisa intreaga. ”Inchidem” caisa in aluat si o modelam in palme. Daca aluatul se lipeste de maini folositi putina faina. Le punem apoi la fiert in apa care a dat in clocot si le lasam pana se ridica la suprafata (~10 minute).
Se scot si imediat se “tavalesc” prin amestecul de pesmet.
Pofta buna!
Retete de prajituri #12: Chec
Reteta de la mikele
Ingrediente Chec
(pentru doua checuri)
4 portocale, 8 oua, 300 g zahar, 400 g faina, 2 pliculete praf copt, 8 linguri de ulei
Mod de preparare Chec
Se tapeteaza formele cu hartie de copt si se aprinde cuptorul. Se separa galbenusurile si albusurile. Se bat spuma tare albusurile cu zaharul. Separat se freaca galbenusurile cu uleiul. Portocalele se curata si se dau prin razatoare. Se amesteca spuma de albusuri cu galbenusurile si se incorporeaza faina, mestecand cu lingura de lemn, numai de jos in sus. Apoi se amesteca cu portocalele, cu zeama cu tot. La final, se adauga praful de copt stins in zeama de lamaie. Compozitia se toarna in cele doua forme si se lasa la copt aproximativ 30 de minute, la foc mediu. Nu se deschide cuptorul primele 15 minute. Se incearca cu scobitoarea.
Cand se raceste, checul se pudreaza cu zahar si se taie feliute.
Pofta buna!
Retete de prajituri #13: Prajitura Valurile Dunarii
Reteta de la VERONICA22
Ingrediente Prajitura Valurile Dunarii
Blat:
4 oua
150 gr zahar
350 gr faina
150 ml lapte
150 ml ulei
1 lingura cacao
200 gr visine
Crema:
8 galbenusuri
200 gr zahar
300 ml lapte
50 gr amidon de porumb
300 gr unt
300 gr visine (fara samburi care au fost fierte cateva min cu zahar si apoi scurse bine de sirop)
Decor:
300 gr ciocolata
150 ml frisca
Mod de preparare Prajitura Valurile Dunarii
Blat:
Ouale se separa si galbenusurile bat cu zaharul pana cand sunt cremoase. Adaugam uleiul si laptele iar apoi incorporam faina si la final albusurile batute spuma.
In tava de copt tapetata cu hartie de copt se pune jumatate din aluat, il intindem uniform. Amestecam restul de aluat cu cacaoa si il intindem in tava peste celalalt aluat. Deasupra asezam visine fara samburi si chiar le apasam putin in aluat.
Dam tava la cuptor. Facem testul cu scobitoarea pentru a sti daca blatul este copt.
Scoatem blatul din tava si desprindem hartia de copt.
Cand prajitura s-a racit intindem deasupra crema.
Crema:
Galbenusurile se freaca spuma impreuna cu zaharul.Se adauga laptele si amidonul. Se amesteca bine si se pune la fiert pana se ingroasa.
Se raceste punand vasul cu crema in apa rece si amestecam pana se raceste bine crema.
Untul frecat spuma se amesteca in crema. Inainte de a pune crema peste prajitura vom adauga si visinele.
Peste crema intinsa deasupra blatului vom turna ciocolata topita impreuna cu frisca.
Cu o furculita facem valuri pe ciocolata si dam apoi la rece.
Pofta buna!
Retete de prajituri #14: Cozonac
Reteta de la abetina
Ingrediente Cozonac
pentru aluat
1,2kg.faina de grau (tavile mele sunt mai mari decat cele obisnuite).
4 galbenusuri,
100 ml. lapte dulce,
300 ml. iaurt gras,
un cub drojdie verde,
100 ml.ulei,
4 linguri de zahar,
esenta dupa preferinta.
apa minerala cam 100 ml.
Mod de preparare Cozonac
Punem faina intr-un vas si peste faina adaugam cele 4 galbenusuri, separat intr-o oala punem laptele dulce cu iaurtul sa se incalzeasca pe foc impreuna cu zaharul, se incalzeste foarte putin, asa ca apa de vara, apoi se ia de pe foc si se adauga drojdia se mesteca bine si se pune peste faina, adaugam un varf de cutit de sare, esenta si se framanta foarte bine adaugand apa minerala, spre final punem cate un pic de ulei peste aluat si contiunuam sa framantam pana vom obtine un aluat nu prea tare nu prea moale ,sa il putem intinde, apoi punem vasul pe o pernuta sa creasca.
Pentru umplutura Cozonac
1 kg.nuci macinate,
100 gr.stafide aurii,
500 gr.rahat
4 albusuri,
700 gr.dulceata de trandafiri,
1 plic de cacao,
esenta de porocale
Mod de preparare Cozonac
Punem nucile macinate intr-un vas peste nuci adaugam albusurile, dulceata de trandafiri, esenta, cacao si mestecam bine.
Cand aluatul este crescut il impartim in patru bucati egale si facem patru foi pe care vom intinde compozitia de cacao, apoi asezam rahat si presuram cu stafide rulam si impletim fiecare cozonac in doua, il asezam in tavi in care am pus hartie cerata, ungem cozonacii cu un ou batut si presuram mac din belsug apoi dam tava la cuptor pentru o ora la foc potrivit, cand sunt copti ii scoatem si ii ungem cu miere de albine indoita cu apa. Am inlocuit zaharul din compozitie cu dulceata de nuca.
Pofta buna!
Retete de prajituri #15: Friganele
Reteta de la Kassandra_2010
Ingrediente Friganele
1 paine;
300 ml lapte;
o ceasca de zahar pudra;
3 oua;
150 ml ulei;
100 g miez de nuca;
3 lingurite de miere de albine;
1 banana.
Mod de preparare Friganele
Painea se taie felii (nu prea subtiri, ca sa nu se rupa dupa ce se scot din lapte). Se pregatesc doua castroane, unul in care se pune laptele, celalalt pentru oua, care se bat pana la omogenizare. Intr-o tigaie se incinge uleiul, apoi feliile de paine se inmoaie in lapte, apoi se dau prin ou si se pun la prajit in ulei. Dupa ce s-au prajit toate feliile de paine, jumatate dintre ele se pudreaza cu zahar, pentru celelalte se pregateste un “sos”:
Se curata banana de coaja si se piseaza cu ajutorul unei furculite. Miezul de nuca se taie bucatele, apoi se adauga peste banana, impreuna cu mierea de albine si se amesteca. Acest “sos” se foloseste pentru a unge celelalte felii de paine prajita, peste care n-am pus zahar, cu scopul de a le indulci.
Gigi Papa este un desert care se serveste cald, cu gandul la copilarie!
PS: Pont util: Daca va plac deserturile cu un gust mai intens de dulce, ar fi indicat sa amestecati zaharul cu ouale batute, pentru ca si miezul de paine sa se indulceasca!
Pofta buna!
Retete de prajituri #16: Prajitura televizor
Reteta de la celina74
Ingrediente Prajitura televizor
Foile: se face o coca din 10 linguri ulei, 10 linguri lapte, 6 linguri zahar, 1 plic amoniac , 2-3 linguri cacao si faina cat cuprinde… Se imparte in doua parti egale si se coc pe fundul tavii
Blatul alb: se bat spuma 6 albusuri cu 300 gr zahar, se adauga galbenusurile + 10 linguri apa si jumatate plic praf de copt… Se coace intr-o tava tapetata cu hartie de copt (tava sa fie aceeasi ca marime cu foile de cacao).
Crema: 8 linguri faina, 1 litru lapte, 1 cana zahar, 1 pachet unt, o jumatate lamaie… se fierbe laptele cu zaharul si faina pana se ingroasa compozitia… Cand este rece se amaesteca cu untul si zeama de la jumatate de lamaie
In tava in care ati copt blatul puneti o foaie de cacao + crema … Se adauga blatul alb + crema… Iar deasupra se pune ultima foaie de cacao… Se pudreaza cu zahar si se tine pana a doua zi in frigider… (foile de cacao sunt tari in prima zi, incepand cu a doua zi ele devin mai moi)
Pofta buna!
Retete de prajituri #17: Orez cu lapte
Reteta de la farfuriavesela
Ingrediente Orez cu lapte
230 gr orez
750 ml lapte gras
60 gr zahar
praf de sare
30 gr unt
coaja rasa de lamaie
zahar vanilinat
dulceata de capsune sau scortisoara
Mod de preparare Orez cu lapte
Cantitatea de orez si lapte o masurati mai usor cu o cana astfel: la o cana de orez puneti 3 cani de lapte, iar zaharul dupa gust.
Spalam orezul in cateva ape si il lasam in apa calduta aprox 30 min, sa se hidrateze putin, astfel se va fierbe mai usor.
Punem laptele la fiert impreuna cu orezul si un praf de sare, amestecand sa nu se lipeasca.
Cand este aproape fiert adaugam zaharul, apoi coaja de lamaie, zaharul vanilinat si untul.
Servim cu scortisoara sau cu dulceata de capsuni.
Pofta buna!
Retete de prajituri #18: Clatite
Reteta de la angi_ionut26
Ingrediente Clatite
un pahar lapte,
un pahar apa minerala,
doua oua
faina cat cuprinde
Mod de preparare Clatite
Se amesteca toate ingredientele si se pune faina atat cat sa iasa un lichid mai grosut.
Cand e tigaia incinsa se pune putin ulei si compozitie ca sa ocopere toata suprafata tigaii.
Se coace pe ambele parti si se unge cu gem sau crema de ciocolata
Se ruleaza sau se impaturesc si se decoreaza dupa gust.
Pofta buna!
Retete de prajituri #19: Placinta cu mere
Reteta de la mari
Ingrediente Placinta cu mere
1kg mere,
7 oua,
500g zahar,
300g faina,
7 linguri ulei,
1/2 lingurita bicarbonat stins in otet,
1 pliculet zahar vanilat,
scortisoara.
Mod de preparare Placinta cu mere
Se freaca galbenusurile cu 200 g zahar, se adauga 9 linguri apa rece amestecand mereu, uleiul, bicarbonatul stins in otet, jumatate din albusuri batute spuma cu 300 g zahar si faina. Se toarna compozitia in tava unsa si tapetata si se da la cuptor la foc iute si se coace pe jumatate.
Merele se rad si se calesc cu putina scortisoara fara zahar. Cand s-a copt pe jumatate se scoate se pun merele racite, apoi albusurile ramase si se mai da la cuptor la foc mic pana prinde bezeaua putina crusta.
Se serveste rece.
Pofta buna!
Retete de prajituri #20: Budinca
Reteta de la Elena Gabriela
Ingrediente Budinca
300 g spaghete
300 g branza sarata rasa
150 g zahar
1 esenta de vanilie
4 oua+2 oua
50 g smantana
coaja rasa de lamaie
stafide (optional)
unt si faina pt tava
Mod de preparare Budinca
Se pune la fiert apa cu putina sare si un strop de ulei, apoi cand fierbe se adauga spaghetele rupte in jumatate. Se fierb bine, se scurg si se pun intr-un castron. Se adauga branza rasa, zaharul, esenta de vanilie, coaja rasa de lamaie si 4 oua. Se amesteca bine. Se unge o tava cu unt, se tapeteaza cu faina, apoi se adauga amestecul din paste cu branza. Separat se bat celelalte 2 oua cu smantana si se unge budinca deasupra. Se da la cuptor pana se rumeneste. La servire se pudreaza cu zahar vanilat, scortisoara sau cacao, dupa preferinte.
Pofta buna!