Retete de prajituri: Iti mai aduci aminte de mirosul prajiturilor de pe vremea cand erai copil? Mama si bunica te rasfatau cu siguranta cu cele mai bune prajituri, checuri, gogosi si multe altele. Noi va prezentam cele mai inspirate retete de prajituri care au rasfatat copilaria multora dintre noi.
Retete de prajituri #1: Ciocolata de casa
Reteta de la abetina
Ingrediente Ciocolata de casa
900 gr.lapte praf,
900 gr.zahar,
1 esenta de rom,
100 gr.cacao,
100 ml.apa,
200 gr.unt,
200 gr.alune prajite.
Mod de preparare Ciocolata de casa
Se pune zaharul la fiert cu apa pana se face sirop ca pentru dulceata.Intre timp cernem laptele praf si cacao si le omogenizam bine, cand siropul este gata il turnam peste laptele praf, adaugam si esenta si incepem sa omogenizam compozitia foarte bine, adaugam untul la final si il incorporam bine. Intr-o tava asezam folie de aluminiu, o ungem un pic cu ulei si turnam compozitia in tava, adaugam alune si daca ne place si putina nuca de cocos deasupra pentru design. Dam tava la rece si cand s-a intarit o taiem bucati mici.
Pofta buna!
Retete de prajituri #2: Papanasi cu dulceata de afine
Ingrediente Papanasi cu dulceata de afine
500 g branza de vaci
300-350 g faina
2 oua
70 g zahar
1 praf de sare
1 lingurita praf de copt
Esenta de lamaie
400-500ml ulei (pentru prajit)
faina pentru lucru
pentru servit:
dulceata dupa gust (eu am folosit de afine, productie proprie)
smantana
Mod de preparare Papanasi cu dulceata de afine
intr-un castron pui branza faramitata, apoi adaugi sarea, esenta de lamaie si ouale batute. Amesteci pana se omogenizeaza compozitia (eu am maruntit-o cu ajutorul unui mixer vertical), apoi adaugi faina cu praful de copt si incepi sa o inglobezi cu o lingura, apoi o framanti cu mana, pana obtii un aluat care nu se lipeste de mana, dar nici nu este tare.
imparti aluatul in 13 bucati marisoare, pentru papanasi si 13 bucati mai mici pentru mot.
Bucatile mici le modelezi in forma de bila, cele mari le rotunjesti, le turtesti si cu ajutorul degetelor formezi la mijloc o gaura pe care o largesti usor.
Pentru prajit, folosesti un vas de fonta sau o cratita cu fundul mai gros. Torni in vasul ales uleiul si il lasi sa se incinga pe foc potrivit pana cand o bucatica mica de aluat asezata in vas formeaza imediat bule de aer in jurul ei si pluteste deasupra uleiului, apoi micsorezi focul. Prajesti pe rand papanasii pana cand se rumenesc frumos.
Scoti papanasii pe hartie absorbanta, pentru a indeparta uleiul in exces.
Servesti papanasii calzi, cu smantana si dulceata.
Pofta buna!
Retete de prajituri #3: Prajitura copilariei
Reteta de la danielapatty
Ingrediente Prajitura copilariei
Pentru foile cu cacao:
10 linguri ulei
10 linguri zahar
10 linguri lapte
2 oua
4 linguri cacao
1/2 lingurita bicarbonat de amoniu
aproximativ 500 g faina
2-3 lingurite esenta de rom
Pentru blatul pufos:
8 oua
16 linguri zahar
8 linguri ulei
12 linguri faina
1 lingurita praf de copt
2-3 lingurite esenta vanilie
Pentru crema:
un litru lapte
10 linguri zahar
12 linguri faina (sau amidon)
un pachet unt (200 g)
o lamaie (coaja si 2 linguri zeama)
Pentru glazura:
3 linguri apa
3 linguri cacao
200 g zahar
3 linguri ulei (sau 50 g unt/margarina)
2-3 lingurite esenta de rom
Modul de preparare Prajitura copilariei
Prepararea foilor cu cacao ale prajiturii
Punem intr-un vas doua oua, zece linguri de zahar si patru linguri de cacao. Stingem o jumatate de lingurita cu bicarbonat de amoniu (adaugandu-i cateva picaturi de zeama de lamaie sau de otet) si il punem in vas, apoi adaugam zece linguri cu lapte si zece linguri cu ulei.
Amestecam foarte bine ingrediente foilor prajiturii, de preferat pana cand se topeste zaharul, apoi incepem sa adaugam faina, presarand-o treptat. Pentru foile prajiturii vom avea nevoie de aproximativ o jumatate de kg de faina, insa trebuie sa fim pregatiti sa punem doar atata faina cat este suficienta pentru a obtine un aluat tare, adica un aluat suficient de tare incat sa-l putem apoi intinde cu usurinta intr-o foaie subtire.
Tapetam cu faina blatul de lucru, impartim aluatul prajiturii in doua bucati aproximativ egale si le intindem pe fiecare in parte cu un sucitor sau chiar cu o sticla (intorcandu-le de pe o parte pe cealalta si presarandu-le din cand in cand cu putina faina, pentru a nu se lipi de blat si sucitor) pana cand obtinem niste foi subtiri.
Punem hartie de copt pe dosul tavii cuptorului, asezam cu grija foaia si introducem tava in cuptorul foarte bine incins. Coacem foile prajiturii la foc mediu (175 grade C) timp de circa 15-20 minute (imediat ce le scoatem din cuptor, acestea vor fi destul de moi, insa se vor intari atunci cand se racesc).
Pofta buna!
Retete de prajituri #4: Crema de zahar ars
Ingrediente Crema de zahar ars
8 oua, 200 g zahar, 1 l lapte, 150 g zahar tos pentru caramel, 1 zahar vanilat.
Mod de preparare Crema de zahar ars
Intr-o cratita de 2 litri zaharul se caramelizeaza. Dupa ce s-a format putina spuma la suprafata, cratita se ia de pe foc si se invarteste in asa fel incat sa se tapeteze pana la jumatatea ei cu zaharul ars care curge.
Se lasa sa se raceasca.
Intr-un castron de 2 litri, ouale intregi se freaca cu zaharul si zaharul vanilat 1-2 minute.
Dupa aceea se dilueaza cu laptele rece adaugat treptat amestecand tot timpul.
Compozitia se pune in cratita tapetata cu zahar ars, care apoi se introduce in cuptorul bine incalzit, asezate intr-o tava cu apa rece. Apa din tava nu trebuie sa fiarba in clocote.
Se tine in cuptor 50-60 min fara ca apa din cratita sa fiarba.
Crema se serveste numai rece, se poate orna cu capsune, fructe de padure sau frisca.
Pofta buna!
Retete de prajituri #5: Lapte de pasare
Reteta de la Pia Suciu
Ingrediente Lapte de pasare
* 1 litru lapte
* 5 oua
* 8 linguri de zahar (3 pentru galbenusuri si 5 pentru spuma de albus)
* 2 plicuri zahar vanilat (pentru galbenusuri).
* putina sare
* o lingura rom (bautura spirtoasa)
Mod de preparare Lapte de pasare
Albusurile se bat spuma, se adauga jumatate din cantitatea de zahar, romul si se bat tare pana se obtine o spuma densa. Laptele se pune la fiert la foc mic si cu o lingura se iau bulgarasi din spuma de albus, care se pun la fiert in laptele clocotit. Se lasa sa fiarba cateva minute, maxim 1 minut pe-o parte, apoi se intorc pe partea cealalta. Cu o spumiera se scot cu grija si se asaza pe un platou.
Laptele ramas se strecoara de resturile de albus, se lasa la racit si se toarna peste galbenusurile bine frecate cu restul de zahar cu zaharul vanilat si cu putina sare. Se pune pe foc mic amestecandu-se continuu si se fierbe pana ce sosul ajunge la consistenta dorita.
Bulgarii din albus se pun in boluri si se acopera cu sosul de vanilie rece. Se lasa la frigider si se servesc atunci cand sunt foarte reci.
Pofta buna!
Retete de prajituri #6: Prajitura Lamaita
Reteta de la luminita11
Ingrediente Prajitura Lamaita
Blatul
6 oua
125 gr zahar (data viitoare pun doar 100 gr)
150 gr faina
Esenta/extract de vanilie
Coaja de lamaie la o jumatate de lamaie
Crema Prajitura Lamaita
4 galbenusuri
1/2 l lapte
30 gr faina
150 gr zahar
vanilie (baton sau esenta)
sare
Siropul Prajitura Lamaita
Sucul de la 2 lamai
40 gr zahar (in loc de 85 gr)
75 ml apa
Se bat ouale cu zaharul, coaja de lamaie si esenta de vanilie cam 20 de minute pana ce isi tripleaza volumul si se deschid la culoare.
Se adauga faina treptat peste crema de oua amestecand cu grija, de jos in sus,
Se coace pandispanul la 180°C, cuptor preincalzit pentru 30 minute.
Cand e gata si rumenit frumos, se scoate din cuptor, se lasa sa se raceasca 2-3 minute in tava, apoi se rastoarna pe un gratar/fund de lemn si lasa sa se raceasca.
Crema Prajitura Lamaita
Se pune laptele intr-o craticioara (eu prefer una de teflon, se lipeste mai putin), se adauga batonul de vanilie taiat pe lungime si se incalzeste foarte bine.
Cand atinge punctul de fierbere, se stinge focul. Se freaca galbenusurile cu zaharul pana devin crema, se adauga faina si apoi treptat laptele caldut. Se mixeaza bine si si se pune crema din nou pe foc mic
Se fierbe cam 10-12 minute pana se ingroasa apoi se stinge focul si se lasa sa se raceasca.
Sirop Prajitura Lamaita
Se amesteca, se pun pe foc si se lasa sa fiarba 5-7 min.
Asamblare Prajitura Lamaita
Se taie marginile de la blat, apoi se taie blatul in 2 pe orizontala, se insiropeaza cu jumatate din sucul de lamaie, se pune un strat de crema folosind cam 2/3 din cantitatea totala, se pune al doilea blat, se insiropeaza, apoi se unge cu restul de crema si se presara cu putin zahar brun sau cacao.
Pofta buna!
Retete de prajituri #7: Pandispan cu caise
Reteta de la mikele
Ingrediente Pandispan cu caise
8 oua
8 linguri de faina
8 linguri de zahar
8 linguri de ulei
1 lingurita praf de copt
un praf de sare
vanilie
Caise jumatati (eu am folosit de la congelator)
Mod de preparare Pandispan cu caise
Se separa albusurile de galbenusuri. Albusurile impreuna cu zaharul si vanilia se bat spuma (ca la bezea). Galbenusurile se freaca cu uleiul ca la maioneza.
Jumatate din cantitatea de albusuri se pune deasupra maionezei de ou, se amesteca bine si se adauga faina, praful de sare si praful de copt stins in zeama de lamaie. Adaugam restul de albus si amestecam de jos in sus.
Intre timp se incinge cuptorul. Tava se tapeteaza cu foaie de copt (eu am folosit o tava dreptunghiulara de inox 30*25). Punem amestecul in tava, iar deasupra se pun bucatile de caise. Se coace aproximativ 25-30 de minute, in functie de cuptor. Facem testul cu scobitoarea. Se lasa la racit, apoi se portioneaza. La alegere se poate pudra cu zahar.
Pofta buna!
Retete de prajituri #8: Gogosi
Reteta de la Laly
Ingrediente Gogosi
– 500 ml lapte
– 1 borcan (mic) iaurt natural sau lapte batut
– 2 oua
– 1 cub drojdie proaspata
– 1/2 pachet unt
– un praf de sare
– faina cat cuprinde (eu am pus cam 1 kg si jumatate)
– coaja de lamaie
Mod de preparare Gogosi
Se pune 1 kg faina intr-un castron mai mare. Se face o gropita in mijloc.
Laptele se incalzeste. Drojdia se desface in putin lapte caldut si se lasa deoparte.
Intr-un castron se bat ouale, se adauga iaurtul,untul topit,coaja de lamaie si se pune restul de lapte. Se adauga aceasta compozitie lichida in faina.
Se mesteca pana iese un aluat tare. Daca trebuie se mai adauga faina. Se lasa la crescut pana cand aluatul isi dubleaza volumul.
Cand a crescut suficient se intinde din aluat cu sucitorul si se taie diferite forme. Se prajesc in ulei incins. Se decoreaza dupa imaginatia fiecaruia.
Pofta buna!
Retete de prajituri #9: Galuste cu prune
Reteta de la ludovica
Ingrediente Galuste de prune
500 g prune proaspete sau uscate
1 0u
4 cartofi potriviti
150 g zahar
faina, sare
2 linguri de gris
scortisoara
pesmet
2 linguri de ulei
Mod de preparare Galuste de prune
Se pun la fiert cartofii in coaja, se curata si se dau pe razatoare. Cartofii se amesteca cu oul, faina, gris, sare si uleiul; se formeaza un aluat consistent care se intinde si se taie in patrate. prunele se desfac de samburi si inauntru se pune zahar cu scortisoara, apoi se invart in aluat si se formeaza bilute. intr-un vas se pune apa la fiert si cand incepe sa fiarba se adauga pe rand gombotii formati, cand se ridica deasupra sunt gata. Separat intr-o tigaie se incalzesc 2 ling de ulei cu zahar si pespet, prin aceasta compozitie se dau gombotii fierti.
Pofta buna!
Retete de prajituri #10: Rulada de biscuiti
Reteta de la VERONICA22
Ingrediente Rulada de biscuiti
500 g biscuiti, 3 linguri cacao, 5 linguri zahar, o cana de lapte
Crema:
un pachet de unt de 200 g, trebuie sa fie la temperatura camerei
300 g nuca macinata
zahar pudra dupa gust, eu am pus vreo 10 linguri
1 esenta de rom
Mod de preparare Rulada de biscuiti
Macinam biscuitii, apoi adaugam zaharul cacaoa si laptele cald. Amestecam sa obtinem o compozitie pe care apoi impartim in 2 parti si o intindem pe o folile alimentara in strat uniform.
Untul se freaca pane se face spuma impreuna cu zaharul si apoi adaugam nuca macinata si esenta de rom.
Crema obtinuta imparte si aceasta in 2 parti si se intinde peste foaia de biscuiti.
Se ruleaza cu grija si se lasa la rece cateva ore.Se feliaza si se serveste.
Vom obtine 2 rulade.
Pofta buna!
Horoscop sezonul Săgetător noiembrie-decembrie 2024. Ce caută sufletul nostru?
3 ZODII CHINEZEȘTI care atrag SUCCESUL financiar în săptămâna 18-24 noiembrie