Prajituri de post #11: Cozonac de post cu fructe confiate si martipan

Ingrediente Cozonac de post cu fructe confiate si martipan
500 de grame de faina 000,
40 g drojdie de bere proaspata Dr.Oetker,
250ml. de suc carbogazos Mirinda,
80ml. de ulei,
60g zahar,
1 lingura de esenta de vanilie/ 1 plic de zahar vanilat,
coaja rasa de portocala/lamaie,
1 praf de sare,
100g fructe confiate (ananas, pepene galben, maracuia),
un baton de martipan (60g).
Mod de preparare Cozonac de post cu fructe confiate si martipan
Am cernut faina intr-un bol, am facut loc la mijloc si am sfaramat drojdia, jumatate din cantitatea de zahar si 3-4 linguri de suc. Puteti folosi Fanta, dar mie nu-mi place, de aceea am ales Mirinda.
Sucul sa fie tot la temperatura camerei, ca toate ingredientele, nu rece. Am amestecat pana cand drojdia s-a dizolvat.
Am pus bolul pe aragaz si am asteptat aproximativ o ora sa creasca maiaua.
Dupa o ora, am adaugat restul de suc, uleiul, zaharul ramas, zaharul vanilat, sarea si coaja de portocala, le-am amestecat bine si am framantat putin aluatul pana cand am auzit basicile de aer din interior spargandu-se.
Am uns bolul cu ulei, am pus aluatul in el, l-am acoperit si l-am lasat pe aragaz cu cuptorul pornit mai bine de doua ore, pana cand si-a triplat volumul.
Am rasturnat aluatul pe masa unsa cu ulei, l-am mai framantat putin si l-am impartit in doua.
Am intins cu mainile prima bucata in forma de dreptunghi si lunga cat tava de cozonac in care urma sa-l pun si am rasfirat fructele confiate, pe care le-am taiat bucati mai mici. Am avut ananas, pepene galben si maracuja.
Am procedat la fel cu a doua bucata si am taiat felii batonul de martipan-tot de post, cu ciocolata neagra.
Cele doua suluri le-am rasucit intre ele si le-am asezat frumos in tava de cozonac pregatita, unsa cu ulei.
L-am lasat iar la crescut pana a iesit din forma.
L-am stropit cu putin suc si l-am bagat in cuptorul incins la 200 de grade pentru 10 minute, apoi am redus la 180 de grade si l-am lasat 40 de minute. In timpul acesta, am simtit ca miroase deja si l-am vazut bronzat la suprafata, astfel incat l-am acoperit cu o hartie de copt umezita si l-am lasat pana cand au trecut cele 40 de minute initiale.
Testul scobitorii a fost trecut cu brio, asa ca l-am scos, l-am uns rapid cu miere si am presarat zahar brun. Sau puteti sa-l pudrati cu zahar, daca vreti.
Pofta buna!
Prajituri de post #12: Biscuiti cu morcov/nuca de post

Ingrediente Biscuiti cu morcov/nuca de post
– 200 g. morcovi cruzi
– 150 ml. margarina
– 180 g. zahar brun
– 1 lingurita praf de copt-cu varf
– 400 g. faina neagra
– 100 g. fulgi de ovaz
– un praf de sare
– coaja de la 1 lamaie rasa
– zeama de la 1 portocala, marime medie
Mod de preparare Biscuiti cu morcov/nuca de post
Se pune faina (cernuta) intr-un castron mare. Se face o scobitura la mijloc si se pun morcovii dati prin razatoarea mica, fulgii de ovaz, margarina topita, zaharul, praful de copt dizolvat in zeama de portocala. Se adauga praful de sare si coaja de lamaie rasa si se amesteca bine pana se obtine un aluat „legat”.
Se tine aluatul 20-30 de minute la frigider, invelit intr-o punga, dupa care se formeaza bile de aluat, nu foarte mari.
Se tapeteaza o forma mare de copt (tava de aragaz) cu hartie de copt. Se coc biscuitii la foc moderat, 170 grade C la cuptorul electric sau treapta 3-4 la cuptorul pe gaz, timp de cca. 30 de minute.
Daca va place nuca, puteti adauga in aluat si 100 g nuca macinata.
Pofta buna!
Prajituri de post #13: Fursecuri cu gem de afine

Ingrediente Fursecuri cu gem
(pentru cca 30 buc): 225 g margarina, 50 g zahar pudra cernut, esenta vanilie, 225 g faina, 50 g amidon alimentar (din porumb), un pliculet zahar vanilat
Umplutura: 25 g margarina, 2 linguri de gem de afine
Mod de preparare Fursecuri cu gem
1.Se bate cu mixerul margarina moale, la temperatura camerei cu zaharul pana se obtine o crema pufoasa, se adauga esenta si faina amestecata cu amidonul si cernuta. Din aluatul obtinut se modeleaza mici bilute, cu palmele, de marimea unei nuci care apoi se aplatizeaza cu furculita, lasand urmele dintilor deasupra. Se aseaza intr-o tava si se da la cuptor cca 12-15 minute, in cuptorul bine incins.
Se lasa sa se raceasca pe un gratar apoi se ung cu gemul de afine frecat un pic cu margarina moale si se unesc cate 2. Se pudreaza un pic cu zahar vanilat si se dau 15 minute la frigider.
Se pot servi ca desert sau ca mic dejun alaturi de o cescuta de lapte sau ceai.
Pofta buna!
Prajituri de post #14: Palmieri

Ingrediente Palmieri
400 g aluat foietaj
zahar tos
scortisoara macinata
zahar pudra
Mod de preparare Palmieri
Amestecam zaharul cu scortisoara.
Se presara pe masa de lucru zahar si scortisoara de dimensiunea foii de aluat, asezam foaia peste zahar si presaram si peste foaie amestecul de zahar si scortisoara.
Trecem cu sucitorul peste foaie, apoi incepem sa rulam cele doua capete opuse pana la mijloc. Dupa fiecare pliere a foii se trece usor cu sucitorul deasupra.
Cu un cutit taiem felii subtiri din aluat, apoi le asezam pe o tava si le tinem la rece 15 minute, dupa acest timp le scoatem si le asezam in tava de copt prevazuta cu hartie de copt.
Palmierii se asaza la distanta intre ei, la copt isi vor mari volumul.
Se coc 15 minute pana se caramelizeaza.
Se servesc pudrati cu zahar pudra.
Pofta buna!
Prajituri de post #15: Strudel cu mere

Ingrediente Strudel cu mere
250 g faina
doua linguri ulei
cca 100 ml apa plata
un praf de sare
3 mere
3 linguri zahar tos
doua linguri pesmet alb
o lingurita scortisoara macinata
50 g stafide
o lingurita esenta rom
zahar pudra
Mod de preparare Strudel cu mere
Intr-un vas, amestecam faina cu praful de sare, adaugam uleiul si treptat apa, pana obtinem un aluat ce poate fi intins cu sucitorul.
Il framantam putin cu mana si il lasam sa se odihneasca 10 minute.
In acest timp pregatim umplutura astfel:
– merele curatate de coaja si cotor, le taiem cubulete, apoi le amestecam cu stafidele, esenta de rom si un praf de scortisoara.
Intindem aluatul cat mai subtire, cu ajutorul unui sucitor, presaram peste el pesmet si scortisoara macinata.
La un capat al foii de aluat intindem umplutura ,acoperim cu o parte din foaia de aluat si rulam pana obtinem un sul.
Ungem o tava cu putin ulei, asezam sulul de aluat, il intepam din loc in loc cu o furculita si introducem tava in cuptorul deja incalzit. Coacem 30 de minute, pana capata o culoare aramie.
Dupa ce s-a racit, taiem strudelul in bucati potrivite si pudram cu zahar pudra.
Pofta buna!
Citeste continuarea: 1 2 3 4 5
