Retete de post: 30 de preparate populare pentru Postul Craciunului - Pagina 2 din 3 - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Retete de post: 30 de preparate populare pentru Postul Craciunului

Retete de post - Placinta cu ciuperci
Credit foto: vio_dreams

Retete de post #11: Mancare de fasole pastai cu rosii

Mancare de fasole pastai cu rosii

Ingrediente Mancare de fasole pastai cu rosii

1 kg fasole pastai
3 rosii mai maricele
1 morcov
1 ceapa potrivita
2 linguri pasta de tomate
1 lingura faina
verdeata
3 linguri ulei
sare dupa gust

Mod de preparare Mancare de fasole pastai cu rosii

Intr-o oala mai mare punem apa la fiert cu putina sare. Spalam bine fasolea, rupem coditele si o curatam de ate. Rupem fiecare pastaie de fasole pe jumatate. Cand apa incepe sa fiarba, adaugam fasolea si lasam circa 10 minute. Separat spalam rosiile si le punem intr-un vas cu apa clocotita, pentru a le curata mai usor de pielite. Morcovul si ceapa se curata si se spala. Taiem ceapa si morcovul cubulete, rosiile curatate de pielita le dam pe razatoarea cu ochiuri mari.

Punem uleiul intrun vas incapator, apoi adaugam ceapa si morcouvul si lasam pana cand ceapa devine sticloasa.

Adaugam apoi rosiile si lasam sa dea cateva clocote. Adaugam fasolea pastai, un praf de sare si lasam la inabusit circa 5 minute. Dupa acest interval adaugam apa cat sa acopere pastaile si dam la cuptor la foc potrivit circa 30 de minute sau pana cand pastaile sunt fierte. Dupa cele 30 de minute scoatem o cana cu zeama in care au fiet pastaile si lasam putin sa se raceasca, altfel riscam ca faina sa se faca cocoloase, adaugam faina, omogenizam bine si turnam amestecul peste pastai.

Tot acum adaugam si pasta de tomate si sare daca mai este cazul. Dam apoi vasul la cuptor pentru aproximativ 15 minute. Gustam pentru a vedea daca pastaile sunt bine fierte. Daca sunt fierte adaugam verdeata tocata marunt si oprim focul. Daca pastaile nu sunt fierte mai lasam circa 15 minute. Este o mancare minunata atat calda cat si rece.

Pofta buna!

Retete de post #12: Varza calita

Varza calita – reteta de post

Ingrediente Varza calita

-o varza murata,
-2 cepe,
-1 gogosar rosu,
-1 ardei iute,
-1 cutie rosii intregi,
-1 varf de cutit de piper macinat,
– 1 lingura maggi intensavor cu gust de legume,
-4 linguri de ulei.

Mod de preparare Varza calita

Se pune varza la dezacrit de seara pana dimineata in apa rece, apoi se toaca marunt. Se pune intr-o oala la fiert cu ardeiul iute taiat felii, gogosarul tocat marunt, piper macinat, maggi secretul gustului si apa cat cuprinde.

Separat prajim ceapa pana se face translucida, adaugam cutia de rosii si lasam cateva minute la fiert si adaugam compozitia peste varza. Fierbem la foc mic pana scade toata apa. Se poate servi cu mamaliguta sau cu turte coapte.

Pofta buna!

Retete de post #13: Chiftelute de post, din naut si legume

Chiftelute de post, din naut si legume

Ingrediente Chiftelute de post, din naut si legume

400 gr naut fiert
1 ceapa uscata
1 legatura ceapa verde
1 ardei rosu
100 gr porumb fiert
200 gr ciuperci proaspete
patrunjel verde
2-3 catei usturoi
ulei de masline
100 gr pesmet de casa cu condimente
cateva linguri malai
sare

Mod de preparare Chiftelute de post, din naut si legume

Curatam si spalam ceapa, ardeiul, usturoiul, le tocam marunt. Spalam patrunjelul si il tocam marunt. Spalam si feliem ciupercile. Apoi, nautul il mixam cu blenderul, adaugand un pic de ulei de masline si sare. nautul intr-un castron. Adaugam ceapa, ciupercile si ardeiul tocate.

Adaugam porumbul scurs. Amestecam cu o lingura. Presaram sare si adaugam pesmetul si patrunjelul. Amestecam din nou pana obtinem o compozitie densa.

Pornim cuptorul. Pregatim o tava cu hartie de copt. Luam cu o lingura din compozitie si formam chiftele de marime medie, le dam prin malai si apoi le asezam in tava. Dupa ce le-am format pe toate, le stropim cu un pic de ulei de masline, presaram un praf de sare si le punem la copt,in cuptor, la foc mediu, pentru aproximativ 30 – 40 minute, pana se rumenesc frumos.

Se scot din cuptor, se lasa sa se raceasca apoi se asaza cu multa atentie pe un platou pentru a fi servite. Sunt foarte, foarte fragede si gustoase.

Pofta buna!

Retete de post #14: Tocanita de pleurotus cu naut

Tocanita de pleurotus cu naut

Ingrediente Tocanita de pleurotus cu naut

1 kg ciuperci proaspete (eu am avut niste buchete proaspete de pleurotus)
1 ceapa mare uscata
1 morcov
1 capatana usturoi
1 conserva rosii cuburi
sare
chilli
ulei masline
1 lingura paste tomate
1 cana naut fiert
cateva fire marar

Mod de preparare Tocanita de pleurotus cu naut

Spalam si curatam ciupercile de eventuale impuritati. Le taiem grosier.

Curatam si spalam legumele. Ceapa o tocam cuburi, morcovul il dam pe razatoare, usturoiul il zdrobim si apoi il tocam marunt.

Intr-o tigaie punem la incins cateva linguri de ulei masline. Punem la calit legumele tocate, cu un praf de sare si unul de chilli. Lasam sa sfaraie si apoi punem ciupercile in tigaie, la foc iute. Cand incep sa se rumeneasca si sa sfaraie, punem rosiile tocate, pasta de bulion diluata cu un pic de apa si inca un praf de sare.

Adaugam nautul si mararul si si lasam pe foc cat sa scada un pic si sa se contopeasca toate aromele. Inchidem ochiul, presaram un praf de chilli, si acoperim cu un capac pana in momentul servirii.

Pofta buna!

Retete de post #15: Crumble cu mere

Crumble cu mere

Ingrediente Crumble cu mere

5-6 mere
5 linguri zahar tos
100 gr faina
75 g margarina vegetala
75 gr zahar pudra
1 lingurita scortisoara macinata
un praf de sare

Mod de preparare Crumble cu mere

Intr-un vas amestecam faina, zaharul pudra si margarina, va rezulta un aluat pe care il sfaramam in mana (firimituri), apoi il vom tine la rece 30 de min.
Intr-o craticioara unsa cu margarina, adaugam merele curatate de coaja si cotoare si taiate cubulete, zaharul tos si scortisoara.
Presaram deasupra merelor firimiturile reci, apoi dam la cuptor prajitura pana se rumeneste deasupra.
Este un desert foarte usor de preparat.

Pofta buna!

Retete de post #16: Fougasse cu ceapa rosie, rosii cherry si seminte

Fougasse cu ceapa rosie, rosii cherry si seminte

Ingrediente Fougasse cu ceapa rosie, rosii cherry si seminte

Aluat: 500 g faina alba, un praf de sare, 20 g drojdie proaspata, o lingurita zahar, 2 linguri de ulei de masline, 300 ml apa calduta
Topping: 2-3 cepe rosii,150 g rosioare cherry, o lingura de ulei de masline, sare grunjoasa de bucatarie, o lingura seminte de floarea soarelui.

Mod de preparare Fougasse cu ceapa rosie, rosii cherry si seminte

1. In apa calduta se dizolva sarea, zaharul si drojdia, se adauga si uleiul de masline apoi acest amestec se toarna peste faina alba, intr-o gaura facuta in centrul ei apoi se framanta un aluat elastic care se acopera si se lasa sa creasca cca.20 de min.
Intre timp ceapa curatata se taie julien apoi se caleste pana se inmoaie si devine sticloasa, intr-o lingura de ulei de masline.

2. Aluatul crescut se mai framanta pe planseta pudrata cu faina cu jumatate din cantitatea de ceapa calita, apoi se imparte in doua si se mai lasa 5 minute sa se odihneasca. Din fiecare bucata se intinde pe planseta doua dreptunghiuri de cca 25/15 cm., care se asaza una langa alta, intr-o tava in care am pus hartie de copt.

Apoi se cresteaza pe diagonala si lateral diagonalei, sub forma unui spic de grau, se presara deasupra semintele de floarea sorelui, restul de ceapa calita ramas, rosioarele cherry si sare grunjoasa de bucatarie si se dau la copt in cuptorul deja incins, cca 20 de minute, pana se rumenesc frumos.
Este delicioasa atat calda cat si rece.

Pofta buna!

Retete de post #17: Sarmalute cu fasole rosie

sarmalute cu fasole rosie

Ingrediente Sarmalute cu fasole rosie

o varză murată
480 g fasole roșie (conserva)
2 cepe
100 g orez
400 g ciuperci conservă
400 g roșii decojite conservă
1 morcov
cimbru
2-3 foi dafin
ulei
delikat dupa gust

Mod de preparare Sarmalute cu fasole rosie

Separăm frunzele mari de varză, eliminăm nervurile mai groase, iar restul frunzelor rămase le tocăm mărunt. Călim în puțin ulei ceapa tăiată mărunt, ciupercile felii, morcovul ras și orezul. Adăugăm 3 linguri de suc de roșii, 2-3 linguri apă, cimbru și delikat după gust. Când începe orezul să înflorească adăugăm fasolea roșie, amestecăm lejer și lăsăm compoziția să se răcească. După 10-15 minute ,începem să formăm sarmalele, punând în mijlocul fiecărei frunze de varză câte o lingură de compoziție, le rulăm și le așezam într-o crăticioară, pe fundul căreia am turnat puțin ulei, am așezat un strat de varză tocată, foi de dafin și cimbru. Adăugăm roșiile decojite,turnăm apa cât să acoperim sărmăluțele și dăm la cuptor,să fiarbă și să se rumenească sărmăluțele.
Servim cu ardei iute!

Pofta buna!

Retete de post #18: Spaghete cu spanac

Spaghete cu spanac

Ingrediente Spaghete cu spanac

400 g de spaghete  (fara ou)
400 g spanac congelat
4 linguri ulei de măsline
o ceapa mica
2-3 căţei de usturoi, taiaţi marunt
un ardei iute rosu (optional)
100 ml apa plata
sare
oregano

Mod de preparare Spaghete cu spanac

Intr-o oala cu apa fierbinte si o lingurita de sare se fierb spaghetele 7-8 minute, trebuie sa ramana al dente.
Cat timp se fierb spaghetele, se încinge uşor uleiul intr-o tigaie şi se calesc cca 2-3 minute, ceapa taiata marunt si usturoiul.
Adaugam spanacul congelat si apa, se lăsă să clocotească 5-6 minute, apoi se adauga (optional) ardeiul iute taiat felii si spaghetele dupa ce au fost scurse de apa, se amesteca lejer sau se scutura mai simplu tigaia.
Spaghetele se servesc calde, stropite cu ulei de măsline si presarate cu oregano.

Pofta buna!

Retete de post #19: Salata a la Russe

Salata a la Russe

Ingrediente Salata a la Russe

5 cartofi
2 morcovi
2 buc.pastarnac
100 g mazare
100 g masline negre feliate
2-3 castraveciori murati
2-3 gogosari
400 g maioneza vegetala
mustar
sare
piper macinat

Mod de preparare Salata a la Russe

Cartofii se spala si se fierb in coaja, sunt fierti atunci cand furculita intra usor in ei, iar dupa ce au fiert, cartofii se racesc si se taie cuburi mici.
Morcovii si pastarnacul se curata de coaja si se fierb in apa pana se inmoaie, apoi se racesc si se taie în cuburi mici, mazarea se fierbe separat.
Castravetii si gogosarii se taie tot cuburi mici.
Intr-un castron mare punem legumele cuburi, castravetii si gogosarii taiati, maslinele, adaugam maioneza cat sa lege legumele si dam gust cu sare si piper, eventual mustar.
Pe un platou intindem toata compozitia dandu-i forma de tort sau putem forma mici portii individuale de salata.
Ungem salata lateral si deasupra cu maioneza si ornam cu castraveti si gogosar,iar cu maioneza ramasa formam mici decoratii.

Pofta buna!

Retete de post #20: Cartofi la cuptor cu boia si rozmarin

cartofi cu rozmarin

Ingrediente Cartofi la cuptor cu boia si rozmarin

1 kg cartofi
3-4 fire rozmarin proaspat
1 lingurita boia de ardei
1 lingurita praf de usturoi
4-5 linguri ulei de masline
sare si piper

Mod de preparare Cartofi la cuptor cu boia si rozmarin

Curatam cartofii ii spalam si ii taiem cuburi. Ii punem la fiert in apa cu sare si 2 linguri ulei. Ii fierbem doar pe jumatate.
Scurgem cartofii de apa si ii punem in tava unsa cu ulei de masline. Presaram sare, piper, boia si praful de usturoi. Din loc in loc punem crengutele de rozmarin.Ii stropim cu ulei de masline.
Dam la cuptor 10-15 minute. Sunt foarte buni atat consumati ca atare cat si pe post de garnitura.

Pofta buna!

Citeste continuarea: 1 2 3

Data articol: 17/03/2024