Retete culinare romanesti. 11 retete din topul preferintelor strainilor - Pagina 3 din 4 - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 15 ani pentru voi

Retete culinare romanesti. 11 retete din topul preferintelor strainilor

retete culinare romanesti
Autor: Redacția Sfatulparintilor.ro , Credit foto: Imagine de Alfaviski8 de la Pixabay

Retete culinare romanesti: Varza cu carne de porc la cuptor

Reteta de

Ingrediente Varza cu carne de porc la cuptor

2 verze proaspete
600 gr carne porc, taiata cubulete
150 gr adrei gras, taiat marunt
2 cepe, taiate si ele marunt
suc acrisor de rosii/bulion
3-4 linguri de ulei
Condimente: sare, piper, boia, cimbru, busuioc, foi de dafin

Mod de preparare Varza cu carne de porc la cuptor

Condimentam carnea cu sare, piper, cimbru si busuioc, sa-si mai ia gust pana cand ajunge in cratita.
Taiem varza fideluta, ceea ce mie de cutit nu-mi iese, asa ca am un ajutor de nadejde si anume un dispozitiv pentru taiat varza, i se mai spune si mandolina… asa am vazut eu pe youtube… haha…
Revin, deci taiem varza fideluta si o frecam bine cu sare pentru a rupe fibra si a fierbe mai usor.
Pun cratita pe foc, pun uleiul la incins si adaug carnea de porc sa se rumeneasca putin, apoi vine si ceapa, si ardeiul gras. Dupa ce s-au inmuiat legumele adaug varza, atat cat incape in cratita, acopar cu un capac si las cateva minute pana scade, apoi mai adaug varza, iar o acopar si o las cateva minute si tot asa pana cand incape toata.

Condimentez bine, pun si sucul de rosii, mai las pe foc cateva min dupa care bag cratita in cuptor, cam jumatate de ora, pana se fierbe, rumeneste si scade varza mea.
Dar ce credeti ca am stat degeaba cat a stat varza in cuptor? nu, m-am apucat sa fac o mamaliga zdravana, caci altfel parca nu merge varza.

Pofta buna!

Retete culinare romanesti: Cozonac pufos si fara framantare

Reteta de

Cozonac nu stie oricine sa faca, iar strainilor le place la nebunie preparatul servit la zi de mare sarbatoare. Si noua, de altfel.

Ingrediente Cozonac pufos si fara framantare

pentru 2 cozonaci

1 kg faina
5 oua pt aluat, +1 ou pentru dat pe deasupra
300 gr zahar (puneti mai mult daca va place mai dulce)
100 gr margarina topita/unt
5 linguri de ulei
400 ml lapte
cub de 42 gr drojdie
200 gr nuca
4 linguri cacao
coaja rasa de la o lamaie si de la o portocala
esenta de lamaie
praf de sare

Mod de preparare Cozonac pufos si fara framantare

Cernem faina de doua ori intr-un vas, punem un praf de sare, drojdia o amestecata cu 2 linguri de zahar si putin lapte si o asezam intr-o adancitura pe care o facem in faina, presar putina faina deasupra drojdiei si o las sa infloreasca.

Dupa aprox 10 min drojdia a inceput sa creasca, adaug galbenusurile (5 buc), zaharul (mai opresc 2-3 linguri de zahar pentru umplutura), margarina topita, uleiul, coaja de lamaie si de portocala si treptat adaug laptele. Amestecam bine ingredientele, adaugand lapte treptat, va rezulta un aluat destul de lipicios, dar nu trebuie sa fie vartos. Ingredientele doar le-am amestecat bine, nu am framantat.
Acopar vasul cu un prosop de bucatarie si il asez intr-un loc calduros caldura si fara curenti de aer pana cand aluatul isi va dubla volumul (aprox 1 ora).

Cat timp aluatul creste pregatim compozitia pentru umplutura din albusurile batute spuma cu un praf de sare, cu zaharul, nuca si cacao, omogenizand bine.

Tavile se ung bine cu ulei si se pudreaza cu faina.

Dupa ce aluatul a crescut, ung bine cu ulei blatul de lucru, impart aluatul in 4 parti egale, rezultand astfel 2 cozonaci, pentru ca o sa impletesc/rasucesc usor doua cate doua din sferturile de aluat.
Fiecare sfert de aluat in prelucrez usor (cam 1 min) pe blatul de lucru uns cu ulei, pentru ca aluatul sa fie mai legat, el intind usor cu degetele si podul palmelor, ii dau o forma dreptunghiulara, cu latimea nu mai mare decat tava de cozonac, asez din compozitia pentru umplut, rulez aluatul.
Rulourile astfel pregatite, doua cate doua le rasucesc si le asez frumos in tavile de cozonac.

Mai las la crescut cozonacii si in tavi asezati, in loc cald, de obicei pe aragaz, cu cuptorul pornit sa fie si el incins.

Cam dupa o jumatate de ora cozonacii au crescut, nu-mi ramane decat sa bat bine un ou si cu o pensula sa dau pe deasupra cozonacilor, ca doar e sarbatoare si toata lumea se gateste…apoi in cuptor cu ei, la 190 grade, pana cand se vor coace si rumeni frumos deasupra, ai mei au pretrecut cam o ora in cuptor. Am testat cu scobitoarea sa vad daca s-au copt, i-am scos pe un suport de lemn si asezati pe o parte ii las sa se raceasca pentru a-i scoate din tavi.

* Toate ingredientele sa fie la temperatura camerei.
** Nu deschideti cuptorul in primele 30 min de la introducerea cozonacilor.

Pofta buna!

Avem aici mai multe retete.

Retete culinare romanesti: Salata boeuf

Reteta de

In ciuda denumirii cu iz francez, reteta este romaneasca si are la baza salata ruseasca.

Ingrediente Salata boeuf

500g piept pui

400 g cartofi

3 morcovi

200 g mazare

1 telina mica

castraveti si gogosari acri

patrunjel-pt ornat

maioneza

masline.pt ornat

1 ou fiert-pt ornat

Mod de preparare Salata boeuf

se spala carnea si se pune la fiert, lafoc potrivit, intr-o oala cu apa rece. se curata spuma. carnea fiarta se taie apoi in cubulete

Se curata si se spala legumele si zarzavatul si se pun la fiert.

Dupa fierbere, se taie cubulete

se pune totul intr-un castron , se adauga castraveciorii taiati, gogosarul, mazarea. se sareazase adauga o parte din maioneza. amestecul se pune pe un patou si se orneaza.

Pofta buna!

Aici gasiti mai multe retete delicioase.

Citeste continuarea: 1 2 3 4

Cuvinte cheie:
Data articol: 03/12/2025