Este important insa sa se faca deosebirea intre produsele naturale si cele bio. Natural nu este egal cu bio
Potrivit normelor stabilite in UE, pot fi etichetate ca produse bio doar cele care sunt crescute si procesate respectand standardele stabilite. Exista pe piata si produse despre care producatorii sustin ca sunt naturale sau ca nu s-au folosit hormoni de crestere. Insa nu pot folosi aceasta eticheta pentru produselor lor pana nu demonstreaza ca indeplinesc toate criteriile legale.
Intrebarea care se pune este daca alimentele bio au mai multi nutrienti si sunt mai sanatoase decat cele normale. Insa cel putin pana in prezent nu s-au gasit suficiente dovezi care sa sustina ca produsele bio contin mai multi nutrienti, decat cele obisnuite sau ca sunt mai sanatoase. Cantitatea de pesticide care ramane in legume si fructe are un risc foarte scazut in ceea ce priveste afectarea sanatatii. De altfel, si riscul de a dezvolta diferite forme de cancer daca ai mancat fructe si legume protejate cu pesticide, este nesemnificativ.
Trebuie totusi remarcat faptul ca legumele si fructele bio se strica mult mai repede intrucat nu au fost tratate cu ceara sau alti conservanti. Mediul inconjurator beneficiaza de pe urma fermelor organice, iar acest lucru este un argument foarte bun pentru multi oameni sa aleaga produsele bio. Fermele organice reduc poluarea si ajuta la conservarea apei si a solului si prin urmare sunt prietenoase cu mediul.
In ceea ce priveste gustul exista oameni care cred ca fructele si legumele organice au un gust mai bun. Altii nu gasesc nicio diferente intre ele. Insa de vreme ce gustul este subiectiv, fiecare persoana in parte decide in legatura cu ce-i place la fiecare aliment in parte.
Citeste continuarea: 1 2