Diete sanatoase: Cum sa opresti mancatul emotional
Vrei sa intri in randul oamenilor cu diete sanatoase? Dar de fiecare data cand ai avut o zi proasta la birou, cand copiii sunt din ce in ce mai neastamparati, cand esti stresata, dai fuga sa mananci o cutie de inghetata, un pui prajit, o ciocolata, orice, numai ca sa te calmezi? Inseamna ca te confrunti cu problema mancatului emotional. Care numai in randul dietelor sanatoase nu se poate inscrie. Iata cateva sfaturi care te vor face sa renunti la mancatul pe fond emotional, sa renunti la alimentele nesanatoase, pentru a te „vindeca” de angoase, furii si tristeti.
Pentru a avea o dieta sanatoasa, creeaza un mediu sanatos acasa
Dietele sanatoase incep cu lucruri simple: NU mai cumpara junk food. Incearca sa iei alimente neprocesate, cu putine calorii si grasimi precum fructele si legumele, humusul sau popcornul fara arome pe post de gustari. Copii invata orice obicei de la parinti, asa ca tu trebuie sa fii un exemplu pentru copilul tau in ceea ce priveste alimentatia si nu numai. Inainte sa te napustesti asupra unei pizza sau sa fugi la restaurant ca sa iti calmezi nervii, fa o plimbare, asculta putina muzica si calmeaza-te. Aseaza-te la masa dupa ce te-ai linistit.
Dieta emotionala. Ce sa faci ca sa fii sanatos!
Identifica factorul care determina mancatul pe fond emotional, ca sa intri in randul oamenilor cu diete sanatoase
Data viitoare cand te tenteaza un batoane de ciocolata intreaba-te: „De ce vreau eu asta? Chiar imi este foame?” Daca nu, identifica ce emotii simti: esti stresat, nervos, suparat, plictisit, trist sau te simti singur? Si in timp vei observa ce sentimente te imping mereu sa calci stramb in materie de alimente. In cazul in care si copilul tau se confrunta cu aceasta problema, discuta cu el si vezi ce se intampla in viata lui personala. Intreaba-l despre scoala, prieteni. Are o parere buna sau mai pesimista despre ce se intampla cu viata lui? Cu cat ii cunosti mai bine viata, cu atat mai usor iti va fi sa ii intelegi comportamentul alimentar si sa il indrepti.
Gaseste alternative satisfacatoare, pentru a avea o dieta sanatoasa
Odata ce vei afla ce te determina sa mananci, o sa reusesti sa gasesti alte solutii care te pot trece peste o perioada mai grea. Consuma-ti altfel energiile negative: ia cursuri de box, iesi la alergare seara etc. Nu iti interzice brusc orice rasfat alimentar, vei avea o pofta din ce in ce mai mare. Incearca insa sa consumi portii din ce in ce mai mici. Asociaza obiceiurile sanatoase pe care vrei sa ti le insusesti cu ceva distractiv. Nu le face sa para ceva obligatoriu si neplacut.
Rasplateste succesul implementarii dietelor sanatoase
Concentreaza-te asupra schimbarilor in bine, cat de mici ar fi ele. Vei avea rezultate mai bune daca folosesti incurajarea si lauda decat daca folosesti critica si duritatea. De exemplu lauda-ti copilul daca ia doar o prajiturica sau un biscuite in loc de trei. Schimbarea obiceiului de a manca pe fond emotional este un proces indelungat. Vor fi si momente cand vei simti ca pierzi teren si te intorci de unde ai plecat, dar e important sa le recunosti si sa inveti cum le eviti data viitoare. Faptul ca toata familia impartaseste reusita face acest moment cu atat mai placut. Sarbatoriti o saptamana de diete sanatoase petrecand weekend-ul in aer liber. Alaturi de cei dragi orice efort pare mai usor si nimic nu e imposibil de realizat.
9 lucruri pe care sa nu le faci pe stomacul gol. Afla cum iti pot DISTRUGE sanatatea
Imagine de ArturGórecki de la Pixabay
Horoscop 2025. MUTĂRI astrale MAJORE! Previziuni astrologice complete pentru toate zodiile
Venus în Vărsător 7 decembrie 2024 – 2 ianuarie 2025. Cum se transformă prietenia și relațiile?