M-am imprietenit cu notiunea de cura de slabire de la 16 ani cand am incercat prima mea dieta pentru a renunta la 2-3 kilograme. Mi-au trebuit ani de zile sa inteleg ca nu e suficient sa tii o dieta, daca nu reusesti sa mentii un anumit ritm alimentar benefic tie ulterior si daca abia astepti sa scapi de privatiuni ca sa mai gusti un pic din bunatatile la care iti era gandul.
Am trait pe pielea mea efectul yo-yo prin care cele 6-7 kilograme veneau si plecau, in functie de asa de multi factori incat le-am pierdut urma. Oricate diete am “cunoscut” personal, am inteles intr-un final ca functioneaza aceea pe care o simti asa de compatibila cu tine, incat o poti tine pe termen lung fara sa te simti o victima a propriei tale vieti, care se deruleaza intre un lapte 0,1 dimineata, un morcov si o rosie la pranz si un mar cu o bucata de peste seara.
O dieta eficienta este aceea care nu te indeparteaza prea tare de la starea ta de bine naturala (sau care macar nu iti genereaza stari de rau nesfarsite), dar care respecta si regulile generale de alimentatie sanatoasa pentru care pledam.
Impartasesc cu voi un mod de a ne alimenta, care nu numai ca aduce un aport echilibrat de nutrienti in corp, dar reuseste si sa ne ajute sa ne subtiem intr-un interval decent de timp (2, maxim 3 kg pe saptamana).
Avantajele sale sunt :
– iti este permis sa mananci aproape toate categoriile de alimente sanatoase si necesare organismului
– este un regim hipoglicemic (pentru persoane cu tendinta de a avea glicemia mai ridicata fara a avea totusi diabet) si dislipidemic (pentru persoanele care au colesterolul ridicat)
– iti limiteaza ultima ora a mesei unei zile la ora 18. Daca ai vointa (si la orice dieta trebuie sa apara undeva notiunea de vointa) si respecti aceasta limitare, vei descoperi pe pielea ta cat de bine te simti la prima ora a diminetii, dand corpului acel repaus alimentar de 14-15 ore. Medicii ne invata ca mancatul seara contribuie la dereglarea glicemiei si la formarea colesterolului rau. In timpul zilei corpul poate face fata cu mult mai bine provocarilor alimentare decat dupa ora 17.
– Te indeamna sa faci miscare intr-un ritm decent, moderat, care sa te faca sa te simti bine, fara sa te simti frustrat ca nu faci fata unui anumit nivel de performanta care este evident mai mult decat poti duce (din cauza ca nu esti suficient antrenata, ca nu esti obisnuita cu miscarea regulata, ca pur si simplu nu iti place foarte mult).
Citeste si: Diete sanatoase: 7 sfaturi ca sa scazi nivelul grasimilor din mancare
Ce putem manca:
– carne slaba (pui, curcan, vita, porc)
– peste (toate tipurile)
– fructe (de preferat mere, pere, caise, piersici, citrice, fructe de padure, cirese, visine). Evitam : banane, struguri, pepene (au prea mult zahar)
– paine (neagra, graham, hipoglucidica, secara, cereale mixte). Eliminam painea alba
– legume (toata gama posibila)
– lactatele slabe (0,1% sau 1,5% grasime)
– ciocolata neagra 75%
– ceai si cafea neindulcite
Ce consumam ocazional:
Exista alimente pentru care avem slabiciuni, de care ne este pofta din cand in cand. Nu le eliminam de tot, caci ne vom simti frustrati si sansele de a azvarli pe fereastra de tot regimul cresc proportional cu frustrarea. Asa ca ni le permitem, dar OCAZIONAL (o data la doua saptamani). Acestea sunt :
– produsele prajite in ulei
– dulciurile de orice fel (inclusiv mierea. Daca ne e pofta de dulce, mai degraba luam o lingurita de miere decat alt produs cu zahar prelucrat. Daca insa folosim mierea pentru aportul ei nutritiv, pe durata dietei putem folosi produsele naturiste ce contin propolis, polen, laptisor de matca sub forma de capsula).
– mezelurile
– lactatele grase (untul, laptele integral, branza grasa, smantana)
– produsele preparate in prea multa grasime (mancaruri gatite, grele)
– fast food
– bauturi alcoolice (incetinesc metabolismul)
– bauturi acidulate dulci din comert
– maioneza, ketchup, sosuri grase pentru salata
Nu rata nici: Diete sănătoase: Dieta “3 ore”
Reguli de care tinem cont:
Ca intotdeauna cand e vorba de o disciplina interioara, apar reguli. Din fericire, in acest caz, ele sunt blande si realiste.
- Mancam 3 mese pe zi de asa natura incat ultima masa sa fie la ora 18.
- Consumam minim 2 litri de apa pe zi.
- Facem miscare in jur de 30 minute zilnic, preferabil prin plimbari pe jos in ritm sustinut (deci nu de promenada). Ne gasim pretexte de a iesi la plimbare. Ne oxigenam si plamanii, nu ne scoatem sufletul din noi in exercitii care ne depasesc, obtinem si rezultatul dorit.
- Micul dejun este o masa importanta ; ea trebuie sa contina o varietate de produse care sa ne furnizeze energie pentru intreaga zi :
- Mic dejun pe baza de proteine: omleta din oua de gaina sau din oua de prepelita + sunca slaba de pasare + o leguma preferata (rosie, ardei gras, broccoli, etc) + un iaurt. Daca simtiti nevoia, se poate manca o felie de paine integrala.
-
Mic dejun tot pe baza de proteine: paine integrala + felie de somon afumat / sunca slaba de pasare + rosie sau ardei gras + o cana de suc de citrice
- Mic dejun pe baza de fructe: un shake sanatos pe care il preparati in blender in care amestecati 3-4 tipuri de fructe (mar, fructe de padure, para, fructe din sezonul curent) + o mana de nuci + lapte din soia (ca sa fie amestecul omogen) + o mana de cereale integrale. Shakeul iese consistent si se consuma alaturi de un pahar de suc de grapefruit (accelereaza arderile metabolice)
- Mic dejun pe baza de indice glicemic mic: paine integrala sau crackers cu 21% fibre + gem de Topoloveni (nu are grasimi) + putin unt de arahide fara zahar + o cana de lapte ecologic 0,1% grasime sau iaurt de baut 0,1% sau branza de vaci 0,2%
- Pranzul ne va aduce un nou set de alimente nutritive de care avem nevoie. Un pranz echilibrat si sanatos se bazeaza pe combinatia proteine (ori carne ori peste ori branza) + legume, fie proaspete, fie preparate la cuptor, la aburi, la tigaie, cu un pic de ulei de masline. La finalul pranzului putem manca un desert alcatuit din doua patratele de ciocolata neagra 75%.
Cand preparam carnea, eliminam orice urma de grasime; aruncam pielita de la pasare.
- Cand mancam carne sau peste NU mancam si branza. Ori una ori alta.
- Cand mancam acest tip de pranz NU mancam paine.
- Daca nu reusim sub nicio forma sa eliminam painea de la pranz, atunci se poate manca o felie subtire de paine integrala, dar preferabil ca alaturi de ea sa fie pestele NU carnea sau branza.
- Masa de seara va fi ori dupa modelul micului dejun ori dupa modelul pranzului ori combinatii ale alimentelor din lista permisa.
- Laptele este un aliment dificil pentru ca nu trebuie asociat cu alte alimente. De regula el se consuma singur la o masa, maxim alaturi de cereale integrale, musli (nu cerealele dulci din comert) si doar o cana de 300 ml de lapte este admisa pe zi.
- Gustarile intre mese. Preferabil e sa nu avem gustari intre mese, dar daca totusi ne cere corpul, putem manca ori fructe, la cel putin 2 ore dupa masa si cu cel putin 2 ore inaintea mesei urmatoare, ori o combinatie mica de legume+proteine (o felie de sunca slaba, un iaurt, o bucata de branza slaba).
Calculam mesele de asa natura incat sa reusim sa mancam de 3 ori pe saptamana peste, in fiecare zi fructe si legume si nuci, zilnic putina paine integrala necesara tractului digestiv.
In mod evident, punctul forte al acestui stil de alimentatie care duce la slabit fara a genera carente nutritive in corp este oprirea oricarei forme de mancat sau rontait la ora 18. Aici este punctul de rezistenta si exercitiul de vointa, o spun din experienta. E greu la inceput, dar chiar functioneaza si iti faci un bine. Trebuie doar sa iti schimbi putin obiceiurile alimentare, pentru ca cinele copioase si savuroase la restaurant sau seara tarziu acasa, cand mancarea devine o forma de recompensa dupa o zi lunga de munca, vor trebui sa devina o amintire indepartata.
Te mai poate interesa si: Cum influenteaza fazele Lunii dietele si programele de detoxifiere
Imagine de Martine de la Pixabay
Horoscop sezonul Săgetător noiembrie-decembrie 2024. Ce caută sufletul nostru?
3 ZODII CHINEZEȘTI care atrag SUCCESUL financiar în săptămâna 18-24 noiembrie