Cand vine vorba despre alimentatie, circula tot felul de mituri. Aproape ca nu mai stii ce sa mananci, cum sa mananci, cand sa mananci, ca sa fii sanatos. Un studiu publicat in British Medical Journal scoate la iveala noi informatii legat de alimentatie.
Iata ce sa mananci si cat, ca sa fii sanatos.
- Iaurt
Ce se credea inainte: Alege produsele sarace in grasimi.
Ce stim acum: iaurtul integral poate fi mai bun pentru sanatatea ta. „Exista suficiente dovezi care sustin ca un consum de iaurt integral scade riscul de boli de inima si diabet si este asociat cu scaderea in greutate intr-un mod mai accelerat decat daca ai manca iaurt degresat. Problema cu lactalele sarace in grasimi este ca producatorii au eliminat grasimea, insa au adaugat zahar si alte substante pentru a-i imbunatati gustul. In plus, cand scapi de grasimi, pierzi o multime de vitamine benefice, ba mai mult produsul isi pierde din satietate ceea ce inseamna ca vei manca mai mult mai tarziu”, mai spune Dr Michael Mosley.
Cantitate recomandata: Alege variantele integrale pe care le potio consuma regulat daca asta doresti.
- Superalimente
Ce se credea inainte: Nu exista astfel de produse.
Ce stim acum: Au existat multe dezbateri aprinse pe acest subiect: cum sa fie definit un superaliment – intr-un final s-a ajuns la concluzia ca sunt aceste alimente sunt, in general, fructele si legumele – care sunt bogate in nutrienti.
„Sunt dovezi ca unele alimente furnizeaza mult mai multi micronutrienti decat altele. Nasturelul, sfecla rosie si spanacul, spre exemplu, toate ofera un numar record de vitamine si micronutrienti”, povesteste Dr Mosley.
Cantitate recomandata: Cat de mult doresti.
- Suc de fructe
Ce se credea inainte: Sucul de fructe este benefic pentru tine.
Ce stim acum: Multe dintre sucurile de fructe aflate pe piata contin cantitati nesanatoase de zahar – echivalentul a 10 linguri pe pahar. „De multi ani atrag atentia asupra pericolului reprezentat de sucul de fructe. Multe dintre aceste produse au un continut similar cu cel al Coca Cola sau Pepsi Cola. Sucurile comerciale nu au fibre – care sunt bune pentru tine – insa au un continut de mare de zahar – care nu-ti face deloc bine. De asemenea, sucul de fructe nu afecteaza in niciun fel apetitul asa ca nu vei manca mai putin la urmatoarea masa”, spune Dr Mosley.
Cantitate recomandata: Este bine sa-ti pregatesti propriul suc de fructe acasa, insa trebuie sa stii ca nu este in niciun caz o bautura sanatoasa.
Horoscop 2025. MUTĂRI astrale MAJORE! Previziuni astrologice complete pentru toate zodiile
Venus în Vărsător 7 decembrie 2024 – 2 ianuarie 2025. Cum se transformă prietenia și relațiile?