Te-ai gândit vreodată că numărul kilogramelor tale are legătură cu criza economică? Dacă n-ai făcut-o, te asigurăm că s-au gândit alţii pentru tine.
Potrivit oamenilor de ştiinţă care au cercetat mai multe perioade de-a lungul istoriei omenirii. Se pare că în perioada 1940-1950, oamenii erau mai slabi. Şi asta pentru că mâncarea se dădea în multe ţări cu raţia. Chiar şi după eliminarea raţiilor numărul kilogramelor se menţinea mic întrucât nu mulţi aveau bani să mănânce în oraş şi îşi preparau totul în casă. În plus, în acele vremuri oamenii depuneau mai mult efort decât o facem în prezent.
Acum lucrurile s-au schimbat radical. Cu cât este mai mare criza economică, cu atât este mai largă talia. Şi asta pentru că principalele reduceri la bugetul de cheltuieli se fac cu mâncarea. Şi nu în sensul de a cumpăra mai puţină, ci mai ieftină. Din păcate însă, mâncarea mai ieftină nu conţine nutrienţii de care are nevoie organismul pentru a fi sănătos, ci aditivi care să dea gust. Mai mult, chiar dacă nu au bani să iasă la restaurant, sunt oameni care recurg la pachetele „family” de la fast food sau la reducerile pentru alimentele semipreparate.
Şi nu doar atât, potrivit satisticilor economice, în actuala perioadă de criză care a lovit puternic America şi ţările europene, au crescut substanţial vânzările la produse precum chipsuri, cartofi prăjiţi, dulciuri etc. Să găteşti în casă, pentru mulţi oameni înseamnă să bagi ceva la cuptorul cu microunde. Şi asta pentru că fructele, legumele, carnea proaspete sunt mult mai scumpe decât semipreparatele.
Aceste produse înseamnă mai multe calorii, mai multe substanţe chimice, mai puţine fibre. Iar mai puţine fibre înseamnă că ţi se va face foame mai des, aşa că vei mânca mai mult. Şi cu cât recesiunea se adânceşte, cu atât mai puţin sănătoasă va fi alimentaţia.
Ce e de făcut pentru a reveni la greutatea optimă?
– Redu porţiile şi renunţă la junk food.
– Găteşte, în acest fel tu eşti singurul care controlează ingredientele şi nu producătorul semipreparatului.
– Fă un plan săptămânal. Gândeşte-te ce vei găti, de ce ingrediente ai nevoie şi cumpără exact acele lucruri şi exact cât ai nevoie. În acest fel nu vei mai cheltui din impuls.
– Cumpără carne, peşte, lactate, legume şi fructe, uită de semipreparate.
– Cumpără pâine, paste, cereale integrale. Deşi este mai scumpă vei mânca mai puţină şi nu ţi se va face la fel de repede foame.
– Compară preţul produselor pe kilogram. S-ar putea să constaţi că mai mult nu înseamnă mai ieftin.
– Savurează mâncarea, nu o înfuleca. Pe lângă faptul că nu-i vei simţi gustul, nici nu te vei sătura aşa repede pe cum îţi doreşti.
Tu ce faci pentru a te menţine în formă?