Alimente Yin si Yang. Cand sa mananci “rece”, cand sa mananci “cald”!
Tie cum iti place sa mananci: “fierbinte” sau “rece”? Stiai ca alimentatia Ying si Yang se bazeaza pe alimentele care creeaza senzatie de “rece” si senzatie de “cald” in organism. In cultura asiatica mai exista si alimentele “neutre” care nu sunt nici yin, nici yang.
Aceste grupe indica modul in care alimentele interactioneaza cu organismul nostru. De exemplu, alimentele “fierbinti”, asa cum sunt cele picante, carnea rosie, chipsurile, incalzesc corpul. In timp ce alimente precum castravetele, pepenele, ceaiul verde te “racoresc”.
Cand sa mananci “rece”, cand sa mananci “cald”?
Alimentatia Yin si Yang nu presupune sa mananci doar alimente reci sau doar alimente calde sau doar alimente neutre. Ci, dimpotriva, sa le echilibrezi.
Alimente Yin (reci)
Atunci cand in organismul tau are o acumulare de toxine si genereaza caldura este recomandat sa consume alimente yin (reci). Printre acestea se numara:
– fructe: mango, mere, pepeni, capsune, pere, lamai, portocale, kiwi, banana, grapefruit
– carne, lactate, alge, oua, crabi, iaurt, moluste
– condimente/bauturi: trestie de zahar, ceai de crizantema, castane de apa, ceai de menta, ceai verde, soi de soia, sare, ulei de susan
– legume: salata, ciuperci, tartacuta amara, broccoli, vinete, telina, sparanghel, spanac, sfecla elvetiana, conopida, castravete
– cereale/seminte: grau integral, hrisca, tofu, fasole mung, soia, mei, tarate, ovaz
Te mai poate interesa si: Din medicina chineza: Cum sa mananci sezonier ca sa nu te imbolnavesti si sa ai energie
Alimente Yang (calde)
Daca racesti des sau ai probleme cu somnul, atunci ar trebui sa consume mai multe alimente calde. Acestea sunt:
– fructe: caise, zmeura, catane, pulpa de cocos, guava, cirese
– condimente/bauturi: vin, cafea, zahar brun, otet, usturoi, chimion, piper negru, cuisoare, seminte de fenicul, scortisoara, rozmarin, chilli, busuioc, ghimbir
– cereale/seminte: orez lipicios, nuci, fistic
– legume: doveac, ceapa, mustar verde, praz
– carne, fructe de mare, lactate: carne rosie (vita, miel), sunca, creveti, homari, castravete de mare, unt, ciocolata
Citeste continuarea: 1 2