De cate ori n-ai auzit ca daca vrei sa pierzi din greutate ar trebui sa nu mananci seara? Sau daca vrei sa te ingrasi nu trebuie decat sa iei cina tarziu in noapte? Indiferent ce ai auzit despre mancatul noaptea, ca e bun sau dimpotriva, periculos, nu exista un raspuns clar. De fapt, consumul anumitor alimente noaptea tarziu pot accelera progresul pentru obtinerea rezultatelor de fitness pe care le doresti.
Adevarul este ca nu se intampla nimic magic intre 8 si 9 seara. Asa ca, de unde au aparut toate aceste reguli? Oamenii sunt, in general, sunt mult mai putin activi seara, ceea ce inseamna ca ard mai putine calorii. In plus, se pare ca noaptea este perioada in care oamenii prezinta un risc mai ridicat de a consuma mai multe calorii decat este nevoie.
Potrivit unor studii, multe persoane mananca in timp ce privesc la televizor.
Si daca crezi ca tu nu esti afectat pentru ca ai obiceiuri alimentare sanatoase, ei bine ar trebuie sa reanalizezi problema. Un studiu publicat in 2011 in Appetite a aratat ca persoanele care isi controleaza dieta si caloriile consumate au sanse mai mari de a fi influentate de programele tv care au ca subiect mancarea si, prin urmare, ii fac sa manance mai mult.
Mancatul noaptea nu este rau, in anumite contexte. Facem abstractie de mancarea de la fast food care este generatoare de probleme. Daca te surprinzi consumand o gustare in miezul noptii este important sa contina cat mai putine calorii.
Citeste si: De ce nu e bine sa mananci oua seara. Ce cantitate de oua este recomandat sa consumi saptamanal
Iata 4 strategii surprinzatoare care te ajuta sa scapi de kilogramele in plus si sa-ti imbunatateasca conditia fizica, chiar daca manaci noaptea.
1. Cina cu un indice glicemic scazut te poate ajuta ca a doua zi sa ai un nivel scazut de zahar in sange
Un studiu publicat in American Journal of Clinical Nutrition a stabilit ca ceea ce mananci seara poate afecta modul in care raspunde corpul tau la ceea ce consumi la micul dejun. Rezulatele au aratat ca persoanele care consuma la cina produse cu un indice glicemic mic, isi regleaza mai bine nivelului de zahar din sange a doua zi dupa mcul dejun. Optimizarea glicemiei nu este importanta doar pentru imbunatatirea greutatii corporale, dar si pentru starea de sanatate in general.
O cina cu un indice glicemic mic poate fi compusa din linte, fasole neagra, cartofi dulci sau o salata, ci piept de pui la gratar sau somon.
2. Nu toti carbohidratii consumati noaptea se vor transforma in grasime
Exercitiile fizice sunt activitatile cu cel mai mare impact asupra modului in care corpul proceseaza si metabolizeaza mancarea. Cand faci sport, se schimba ceea ce face corpul cu mancarea pe care i-o oferi. Asta inseamna ca muschii lucrati vor absorbi mai multi carbohidrati. Iar asta se intampla indiferent de ora la care mananci. Insa foarte multi oameni continua sa creada ca si daca fac sport carbohidratii se transfroma in grasime.
Daca nu manaci dupa un antrenament solicitant, corpul tau nu se va recupera in mod corespunzator si, prin urmare, rezultatele dorite de tine se vor lasa asteptate. Nu renunta la carbohidrati dupa o repriza de 45 de minute de sport chiar daca s-a lasat noaptea. Manaca banane si cartofi dulci pentru a-ti reincarca cu energie muschii astfel incat sa fie pregatiti pentru data viitoare cand faci din nou sport.
Te mai poate interesa: De ce nu e bine sa mananci fructe seara. Cand este recomandat consumul de fructe
3. Carbohidratii consumati noaptea te pot ajuta sa-ti controlezi foamea
Un studiu a descoperit ca un consum da carbohidrati noaptea te poate ajuta sa-ti controlezi apetitul in timpul zilei. La cercetarea, publicata in Obesity and Nutrition, Metabolism & Cardiovascular Diseases, au participat 63 de barbati si femei obezi, aflati pe doua tipuri de diete. In prima grupa, consumul de carbohidrati era intins de-a lungul unei zile, in vreme ce a adoua grupa consuma majoritatea carbohidratilor la cina. Rezultatele au aratat ca participantii din a doua grupa au experimentat schimbari la nivel hormonal care le-au redus apetitul.
Abilitatea de a controla foamea este cheia unei strategii castigatoare pentru pierderea in greutate. Potrivit unui studiu legat de acest subiect publicat in The New England Journal of Medicine – senzorii care alerteaza corpul in privinta foamei nu se adapteaza unei strategii in care sa mananci mai putin. Mai mult, studiul a aratat ca hormonii foamei sunt la nivel ridicat la 18 luni de la inceperea unei diete. Prin urmare, pe masura ce scopul tau este sa consumi mai putine calorii, in loc sa imparti cantitatea respectiva pe durata unei zile, mai bine concentreaza-le pe toate la masa de seara.
4. Proteinele consumate inainte de a urca in pat te pot ajuta sa-ti cresti musculatura in timp ce dormi
Un mit sustine ca nu poti digera alimentele in timp ce dormi. Nimic n-ar putea fi mai departe de adevar. In timp ce dormi, corpul tau functioneaza in continuare – inima bate in continuare, inspiri si expiri. Mancatul strategic inainte de a merge la culcare te poate ajuta sa-ti creasca muschii. Culturistii consuma alimente bogate in proteina, precum lapte, branza, iaurt si pudra proteica inainte de a merge la culcare pentru a-si creste masa musculara. Cercetari recente au dat dreptate culturistilor.
Un studiu din 2012, publicat in Medicine and Science in Sports and Exercise a aratat ca un consum de proteine inainte de culcare ajuta la cresterea masei musculare, la repararea si recuperarea de dupa un antrenament a muschilor. Pentru a accelera recuperarea de dupa un antrenament consuma un bol de iaurt grecesc inainte de a merge la somn.
Nu rata nici: Ce se intampla in corpul tau daca mananci ghimbir in fiecare zi timp de o luna
Imagine de Deedee86 de la Pixabay
Horoscop 2025. MUTĂRI astrale MAJORE! Previziuni astrologice complete pentru toate zodiile
Venus în Vărsător 7 decembrie 2024 – 2 ianuarie 2025. Cum se transformă prietenia și relațiile?