6 mituri despre ciocolata. Ce e adevarat si ce nu? - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

6 mituri despre ciocolata. Ce e adevarat si ce nu?

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Alimentatie sanatoasa » 6 mituri despre ciocolata. Ce e adevarat si ce nu?
mituri despre ciocolata - sfatulparintilor.ro - pixabay-com - chocolate-968457_1920

Poate ca uneori te simti vinovat cand te rasfeti cu cateva bucatele de ciocolata. Insa nu aici niciun motiv sa te simti asa. Multi oameni au scos din alimentatia lor anumite produse din cauza unor informatii gresite. In randurile de mai jos, vom demonta cateva dintre cele mai cunoscute mituri legate de ciocolata astfel ca te vei simti mai bine data viitoare cand vei consuma o tableta.

Ciocolata, in special cea neagra, poate fi buna pentru sanatatea ta datorita continutului sau de antioxidati. Doua linguri de cacao (componentul principal al ciocolatei negre) contin mai multi antiocidanti decat 3 ½ cesti de ceai verde , ¾ ceasca de afine si 1 ½ de vin rosu.

 

Iata adevarul despre cele mai cunoscute 6 mituri despre ciocolata:

 

1. Ciocolata contine grasimi care cresc nivelul colesterolului

Fapt: Untul de ciocolata, grasimea ce se gaseste in ciocolata, poate creste nivelul colesterolului intrucat contine grasimi saturate. Insa acidul stearic, principala grasime saturata din ciocolata cu lapte este unic. Studiile au demonstrat ca nu creste nivelul colesterolului precum celelalte grasimi saturate. Cand este consumata cu moderatie, ca parte a unui plan alimentar echilibrat, ciocolata nu creste nivelul colesterolului. De fapt, daca inlocuiesti o gustare bogata in carbohidrati cu 40 g ciocolata cu lapte va creste nivelul colesterolului bun (HDL) din corp.

 

Citeste si Cum te ajuta ciocolata la raceala si gripa

 

2. Ciocolata determina cresterea in greutate

Fapt: Ciocolata poate face parte dintr-un stil de viata sanatos atunci cand este consumata cu moderatie. Cheia mentinerii unei greutati optime este echilibrul dintre caloriile inghitite in fiecare zi si energia consumata in activitati fizice. Un baton de ciocolata contine, in medie, 200-220 de calorii ceea ce nu inseamna foarte mult daca inlocuieste alte alimente bogate in calorii. Daca o mananci ocazional si in cantitati moderate atunci nu ai de ce sa iti faci griji ca vei creste in greutate. De altfel, expertii sustin ca solutia nu este sa renunti la alimentele favorite pentru a avea un corp suplu. Daca, din cand in cand, te rasfeti cu un baton de ciocolata vei observa ca iti este mai usor sa respecti planul alimentar sanatos. Savureaza incet bucatica de ciocolata, lasa-o sa ti se topeasca in gura astfel incat sa te poti bucura de gustul sau divin.

 

Prepara-ti singur ciocolata de casa! Gasesti retetele aici.

 

3. Ciocolata este bogata in cofeina

Fapt: Multi oameni sunt surprinsi sa afle ca, de fapt, ciocolata cu lapte contine o cantitate relativ mica de cofeina. Ciocolata neagra are un continut mai ridicat de cofeina intre 25 si 40 mg per portie. O ceasca obisnuita de cafea decofeinizata contine in jur de 65-120 mg de cofeina.

Atat ciocolata cu lapte, cat si cea neagra contin teobromina, o substanta asemanatoare cofeinei. Si chiar daca apartin aceleasi familii, teobromina are efecte diferite asupra corpului. Teobromina, spre deosebire de cofeina, nu este stimulant.

 

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 04/03/2019