Aditivii alimentari sunt peste tot. Oricât de mult am vrea noi să-i evităm, este aproape imposibil.
Iată câteva exemple de aditivi alimentari pe care şi tu poate îi consumi fără să ştii de ei.
Aditivi alimentari #1: Şelac
Toată lumea ştie că şelacul se foloseşte în industria prelucrării lemnului. Este o răşină naturală provenită din grăsimi animale (mai exact din excrementele unei insecte tropicale – Kerria lacca) sau obţinută prin procesare chimică care se foloseşte la lustruirea mobilei sau a instrumentelor muzicale. Ştiai însă că se foloseşte şi în alimentaţie? Mai exact la prepararea unora dintre jeleuri. Se pare că “ingredientul” este folosit de unii exportatori şi pentru luciul extrem de îmbietor al fructelor.
Aditivi alimentari #2: Cărbunele animal
În mod normal zahărul nu este alb. El este trecut prin mai multe procedee prin care este “decolorat”, iar unii producători folosesc filtre din cărbune animal (provenit din oase de vită uscate la soare).
Citeste si: 7 aditivi alimentari pe care ii poti consuma prin fast-food
Aditivi alimentari #3: Carminul
Carminul este o altă substanţă naturală. În sensul că e obţinută din cochilia unui gândac din natură, asemăntor cărăbuşului. Carminul este folosit şi în colorarea alimentelor, nu numai la manichiură. Dacă azi ai mâncat ceva roşu, e posibil să fi fost de la carmin. Cum se obţine această substanţă? Ei bine insectele se expun la soare puternic sau se fierb, apoi se pun la uscat, se transformă în pudră şi se bagă la cuptor pentru a obţine un maxim de culoare. De obicei ouăle acestor insecte au o concentraţie mai mare de carmin. Ce se colorează cu carmin? Iaurturile, produsele de patiserie etc.
Aditivi alimentari #4: Arome naturale
Pentru că mulţi oameni au intrat în isteria alimentaţiei sănătoase şi sunt atenţi la etichete, s-a găsit soluţia: distragerea atenţiei cu eticheta “Arome naturale”. Când cumperi un suc de portocale pe care vezi scris “Arome naturale” eşti tentat să crezi că aromele vin de la portocale. Greşit. Termenul “arome naturale” poate însemna orice. Şi urina de pisică e naturală. Aşa că nu te relaxa dacă vezi o astfel de etichetă. Dimpotrivă! Ştiai că unele îngheţate conţin spermă de ţap? Ştiai că în unele restaurante din Franţa, cartofii se prăjesc în untură de raţă sau de cal? Poate nega cineva aroma naturală?!
Te mai poate interesa si: Ce e in mancarea ta? 8 curiozitati despre aditivii alimentari
Aditivi alimentari # 5: Bacteriofage
În Statele Unite a fost aprobată în 2006 utilizarea bacteriofagelor pentru uciderea microbilor din carnea folosită la prepararea hamburgerilor, cremvurştilor şi a cârnaţilor. Mai exact pe carne se pulverizează un mix de virusuri bacteriofage care elimină microbii cu potenţial de risc.
Imagine de Couleur de la Pixabay
Horoscop sezonul Săgetător noiembrie-decembrie 2024. Ce caută sufletul nostru?
3 ZODII CHINEZEȘTI care atrag SUCCESUL financiar în săptămâna 18-24 noiembrie