Intr-un articol recent publicat in New England Journal of Medicine, au fost dezvaluite cateva dintre beneficiile consumului de nuci. Mai exact, cine consuma nuci de 5 ori pe saptamana sau mai mult isi reduce cu 29% riscul de a muri din cauza unor boli cardiovasulare si cu 11% riscul de a muri din cauza unui infarct. De semenea, se reduce cu 23% riscul mortii din pricina unei infectii, si cu 24% din cauza unei boli respiratorii. Riscul de muri din pricina unei boli de rinichi scade cu 29%, iar cel din cauza cancerului cu 11%.
Iata si alte 15 motive pentru care este indicat sa consumi cu convingere nuci, alune si seminte:
1. Sunt alimentele perfecte pentru vegetarieni si vegani
Sursa bogata de proteine si grasimi sanatoase, nucile, alunele si semintele sunt excelente pentru a echilibra dieta celor care au un regim de viata vegetarian sau vegan.
2. Sunt scazute in carbohidrati si au un index glicemic mic
Indexul glicemic inseamna cat de repede sunt digerate si absorbite in organism zaharurile. Cu cat indexul glicemic este mai mare, cu atat acestea sunt absorbite mai repede, crescand riscul aparitiei sindromului metabolic si a diabetului. In schimb nucile, alunele si semintele sunt scazute in carbohidrati si sunt indicate atunci cand ai o cadere de glicemie sau ti-e pofta de ceva dulce.
3. Sunt satioase
Desi au destule calorii, nucile, semintele si alunele dau repede senzatia de satietate, astfel incat nu consumi multe. De altfel, nucile, semintele si alunele sunt recomandate in diete pentru ca ajuta la scaderea in greutate.
4. Sunt bogate in fibre
Nucile, semintele si alunele sunt bogate in fibre solubile care reduc riscul de cancer si de boli cardiovasculare.
Citeste si: 5 surse de proteine de care uitam tot timpul
5. Sunt bogate in fitosteroli
Aceste substante ajuta la diminuarea colesterolului si reduc riscul aparitiei bolilor cardiovasculare.
6. Contin grasimi sanatoase
Nucile, semintele si alunele sunt bogate in acizi grasi esentiali care nu pot fi produsi de organismul uman, dar pe care ii poti lua din alimentatie. Lipsa acestor acizi grasi duce la deshidratarea si uscarea pielii, la aparitia inflamatiilor, la infertilitatea si la tulburari legate de memorie si de starea de spirit. De asemenea, lipsa acizilor linoleic si alfa linoleic a fost legata de aparitia bolilor de inima.
7. Sunt o sursa excelenta de vitamina E
Vitamina E din suplimentele alimentare nu este la fel de eficace precum cea obtinuta din surse naturale, precum nucile. Exista mai multe forme de vitamina E, iar nucile, semintele si alunele ofera un spectru complet al acestui antioxidant foarte puternic si benefic organismului.
8. Sunt bogate in vitamina B
Vitamina B este de asemenea vitala bunei functionari a organismului, iar nucile o ofera din plin: riboflavin, niacin, tiamina, acid pantotenic, B-6 si acid folic.
Citeste continuarea: 1 2