Shop
Ultimele 100 de articole

Stimulent de insertie 2021: Crestere semnificativa. Cati bani primesti si pentru cat timp daca te intorci mai repede la serviciu din Concediu crestere copil

11 martie 2021, , Vizualizări:
stimulent de insertie 2020 - sfatulparintilor.ro - pixabay_com - child-3082822_1920

Stimulent de insertie 2021: Stimulentul de insertie e o suma de bani ce se acorda parintilor care se intorc mai repede la munca din concediu crestere a copil. Conform legislatiei in vigoare, stimulentul nu se cumuleaza cu indemnizatie crestere a copil si trebuie cerut de parintele care se intoarce la munca, pentru ca stimulentul nu se acorda automat, ca inlocuitor pentru indemnizatia de crestere.

Nu toata lumea vrea sa stea 2 ani in concediul de crestere a copilului.

In prezent, pentru cei care se intorc la munca mai repede legislatia prevede acordarea unei sume de bani (simultan cu salariul), care se numeste stimulent de insertie. Actul care-l trateaza e Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 111/2010. „Incepand cu drepturile lunii aprilie 2017, cuantumul stimulentului de insertie se stabileste la 650 lei”, scrie in forma actuala a ordonantei mentionate.

Plata stimulentului de insertie se face pana cand copilul implineste doi ani (respectiv trei ani, in cazul copilului cu handicap) – e vorba de durata maxima a concediului de crestere. Totusi, in cazul persoanelor care obtin venituri cu minimum 60 de zile inainte de implinirea de catre copil a varstei de 2 ani (respectiv trei ani, in cazul copilului cu handicap), acordarea stimulentului se face pana cand copilul implineste 3 ani (respectiv 4 ani, in cazul copilului cu handicap).

Fireste, nu se poate obtine si indemnizatie de concediu de crestere si stimulent de insertie. Odata ce soliciti stimulentul de insertie, plata indemnizatiei de crestere a copilului inceteaza. De altfel, asa cum punctam recent, nu se pot obtine alte sume de bani simultan cu indemnizatia de crestere (exista doar trei exceptii stricte in care se poate face asta).

Se mareste stimulentul de insertie 2021?

Ministerul Muncii a pus in dezbatere publica un proiect de ordonanta de urgenta prin care stimulentul de reinsertie pentru parintele care se intoarce la munca inainte de implinirea de catre copil a varstei de 6 luni creste de la 650 de lei lunar la 1.500 de lei, a anuntat Raluca Turcan.

”Prin acest proiect de OUG modificam cadrul legal pentru concediul si indemnizatia lunara, in sensul in care crestem stimulul de reinsertie pentru parintele care se intoarce la munca inainte de 6 luni, acesta fiind in concediul de crestere a copilului”, a spus ministrul Muncii.

Stimulentul de reinsertie este acordat parintilor care revin mai repede la munca din concediul de crestere a copilului. Acest stimulent nu se poate cumula cu indemnizatia de crestere a copilului si e nevoie de o cerere pentru ca parintele sa il poata primi. Angajatii care vor sa revina la munca trebuie sa anunte angajatorii cu o luna inainte.

Stimulent de insertie 2021: Stimulentul de insertie se cere si se acorda pentru fiecare copil

Banii nu se vor acorda automat. Acestul lucru inseaman ca persoana care isi termina concediul de crestere si se intoarce la munca nu va primi automat banii de stimulent de insertie. Dar oricare dintre parintii copilului il poate cere, la iesirea din concediul de crestere (nu tata pentru mama in concediu sau invers).

Dreptul reprezentand stimulentul de insertie se cuvine dupa cum urmeaza:

  1. incepand cu ziua urmatoare celei in care persoana indreptatita isi reia activitatea profesionala dupa concediul de maternitate (postnatal) si realizeaza venituri supuse impozitului pe venit, potrivit prevederilor Codului fiscal, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la acea data;
  2. de la data nasterii copilului, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la acea data, in cazul persoanelor care nu indeplinesc conditiile, conform legii, pentru acordarea concediului de maternitate si a indemnizatiei aferente;
  3. de la data adoptiei, a instituirii tutelei, plasamentului sau incredintarii, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la data la care s-au aprobat ori, dupa caz, s-au instituit masurile de protectie a copilului;
  4. de la data depunerii cererii, pentru toate celelalte situatii, inclusiv pentru cazul in care cererea a fost depusa peste termenele prevazute la lit. a), b) si c);

  5. incepand cu ziua urmatoare celei in care beneficiarul indemnizatiei pentru cresterea copilului realizeaza venituri supuse impozitului pe venit, potrivit prevederilor Codului fiscal, si plata acesteia se suspenda,daca cererea este depusa in termen de 30 de zile de la aceasta data.
  6. In situatia in care persoana indreptatita realizeaza venituri supuse impozitului cu cel putin 60 de zile inainte de implinirea de catre copil a varstei de 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap, incluzand si perioada prevazuta la art.11 alin.2 din ordonanta de urgenta, stimulentul de insertie se acorda pana la implinirea de catre copil a varstei de 3 ani, respectiv 4 ani, in cazul copilului cu handicap.

Stimulent de insertie 2021: Acte necesare stimulent de insertie

Conform ordonantei amintite mai sus, trebuie depuse urmatoarele acte:

Foto: Pixabay.com

Cuvinte cheie: ,

seo
Gradinita
Blossom Salon
Aboneaza-te
la Newsletter-ul zilnic
Primeste pe mail noutatile Sfatulparintilor.ro. Citeste politica de confidentialitate.