Regina Elisabeta a II-a. Ce recorduri a bătut în 70 de ani de domnie - Pagina 2 din 2 - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Regina Elisabeta a II-a. Ce recorduri a bătut în 70 de ani de domnie

Regina Elisabeta a II-a

Regina Elisabeta a II-a: Politică și religie

Un total de 15 prim-miniștri britanici au slujit sub Regina. Primul a fost Winston Churchill (1952-1955), iar ultima Liz Truss, care a fost numită cu două zile înainte de moartea reginei. Ea a ținut întâlniri private regulate cu primul ei ministru al zilei, de obicei la Palatul Buckingham, săptămânal.

Regina Elisabeta a II-a deține recordul Guinness World la categoria șeful de stat cu cele mai multe țări în subordine simultan, și anume 15.

Elisabeta a II-a s-a întâlnit cu 13 din ultimii 14 președinți americani, cu excepția lui Lyndon B Johnson. Ultimul ei vizitator de la Casa Albă a fost Joe Biden în 2021.

Regina a fost guvernatorul suprem al Bisericii Angliei, o funcție care datează de la crearea bisericii sub Henric al VIII-lea în secolul al XVI-lea.

Ea a întâlnit patru papi în vizite oficiale – Ioan XXIII (1961), Ioan Paul al II-lea (1980, 1982 și 2000), Benedict al XVI-lea (2010) și Francisc I (2014).

Felicitări

Regina Elisabeta a II-a a trimis peste 300.000 de felicitări persoanelor care au împlinit 100 de ani și peste 900.000 de felicitări cuplurilor care au sărbătorit 60 de ani de căsnicie. De altfel, ea însăși deține un record de căsnicie: 73 de ani! Soțul său, Prințul Philip, a murit în aprilie 2021, la vârsta de 99 de ani.

Regina Elisabeta a II-a: Portrete și bani

Începând cu vârsta de 7 ani, regina a poza pentru peste 200 de portrete. Cel mai controversat a fost portretul lui Lucien Freud, realizat in 2001, unul dintre critici spunând că Regina seamănă în portret cu unul dintre câinii săi corgi.

De asemenea, imaginea reginei apare pe cel puțin 33 de monede de stat diferite, inclusiv Marea Britanie, Canada, Australia și Noua Zeelanda.

Te mai poate interesa: De ce nu se imbraca regina Marii Britanii in culori inchise

Colecții

Regina Angliei deține cea mai mare colecție privată de obiecte de artă (tablouri și fotografii). La fel ca mare parte din averea regală, și mare parte din această colecție nu este deținută personal de regină, ci de către Coroană, instituția monarhiei. Crown Estate supraveghează bunurile monarhiei, care valorează miliarde și depășesc cu mult averea personală a reginei. În 2021, Forbes a estimat valoarea netă a reginei la 500 de milioane de dolari, în mare parte datorită investițiilor sale, artei, bijuterii și proprietăților imobiliare, inclusiv două castele.

sursa: france24.com, forbes.com, hellas.postsen.com

foto: Depositphotos.com

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 15/09/2022