Regina Elisabeta a II-a. Ce recorduri a bătut în 70 de ani de domnie - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Regina Elisabeta a II-a. Ce recorduri a bătut în 70 de ani de domnie

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Actualitate » Regina Elisabeta a II-a. Ce recorduri a bătut în 70 de ani de domnie
Regina Elisabeta a II-a

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a încetat din viață, a anunțat Palatul Buckingham, joi 8 septembrie 2022. Suverana, care a murit la vârsta de 96 de ani, a bifat, de-a lungul timpului o mulțime de recorduri și continuă să o facă.

Moartea reginei a îndurerat mapamondul, miliarde de oameni din întreaga lume urmărind cu interes evenimentele din Marea Britanie.

Regina Elisabeta a II-a: Recorduri de audiență

Potrivit site-urilor care urmăresc audiența TV, peste 5 milioane de oameni au urmărit ultimul drum al Reginei Elisabeta a II-a, din Edinburgh la Londra. Specialistii spun, însă, că în ziua înmormântării se va depași recordul mondial al tuturor evenimentelor televizate. Astfel că înmormântarea reginei, ce va avea loc în 19 septembrie, va deveni cel mai urmarit evenimetn din istorie. Cifrele estimate se ridică la peste 4 miliarde de telespectatori. Dacă se va atinge cifra escontată (4,1 miliarde de telespectatori), funeraliile  reginei vor depasi festivitatea de deschidere a Jocurilor Olimpice din Atlanta din 1996 (3,5 miliarde de privitori), nunta Prințului Charles cu Lady Diana (2,5 miliarde de privitori) sau concertul Live8 din 2005 (1,5 miliarde).  

Longevitate

Domnia reginei Elisabeta a II-a a durat 70 de ani, 7 luni și două zile, fiind cel mai longeviv monarh dinistoria Marii Britanii. Precedentul record era detinut de stră-străbunica sa – regina Victoria, care a domnit 63 de ani, sapte luni si două zile, până în 1901.

Până la data morții sale, regina Elisabeata a II-a a fost cel mai în vârstă monarh și șef de stat din lume.

Cel mai longeviv monarh din istoria, care a domnit peste 72 de ani, între 1643 si 1715, este regele Ludovic al XIV-lea la Franței.

Regina Elisabeta a II-a: Călătorii

Regina Elisabeta a II-a deține și recordul călătoriilor. Ca monarh al Marii Britanii, ea a vizitat peste 100 de țări din 1952 încoace. De-a lungul domniei sale, regina a vizitat de peste 150 de ori națiuni din Commonwealth. În Canada a fost de 22 de ori (mai mult decât în orice altă țară). În Europa, recordul este deținut de Franța, unde regina a fost de 13 ori. Potrivit calculelor ziariștilor de la The Daily Telegraph, regina a făcut de 42 de ori ocolul Pământului, înainte de a a stopa călătoriile lungi, în noimebrie 2015, la vârsta de 89 de ani.

Cel mai lung turneu al reginei a durat 168 de zile (din noiembrie 1953 până în mai 1954), timp în care a vizitat 13 țari.

Citeste si: Regina Elisabeta, declarație savuroasă despre cine e șeful dintre George și Charlotte. Ce a dat din casă monarhul

Îndatoriri

Ca prințesă în vârstă de 21 de ani, Elizabeta și-a pus întreaga viața în slujba Commonwealth-ului. În calitate de regină, ea a îndeplinit aproximativ 21.000 de angajamente, a dat acordul regal pentru 4.000 de acte legislative și a găzduit 112 vizite oficiale ale șefilor de stat străini. Printre cei pe care i-a găzduit s-au numărat împăratul Haile Selassie al Etiopiei (1954), împăratul Japoniei Hirohito (1971), președintele Lech Walesa al Poloniei (1991) și președintele SUA Barack Obama (2011).

Peste 180 de petreceri în grădină au fost găzduite la Palatul Buckingham, la care au participat peste 1,5 milioane de oameni.

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 15/09/2022